StoryEditor

Pozor na falošné lieky

22.10.2010, 08:39
Autor:
(dia)(dia)
Falošné lieky sú čoraz vážnejším problémom, ktorý ovplyvňuje pacientov, odborníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti a farmaceutické spoločnosti vo všetkých krajinách. Napodobeniny medikamentov predstavujú vážny bezpečnostný problém.

Falošné lieky sú čoraz vážnejším problémom, ktorý ovplyvňuje pacientov, odborníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti a farmaceutické spoločnosti vo všetkých krajinách. Napodobeniny medikamentov predstavujú vážny bezpečnostný problém. V rumunskej Bukurešti sa v stredu 20. októbra 2010 začala dvojdňová regionálna konferencia zameraná na problém falošných liekov v niektorých krajinách strednej a východnej Európy. Podujatie má názov Regionálna konferencia o boji proti falošným liekom (Regional Conference On Fighting Counterfeit Medicines). Na konferencii sa stretli zástupcovia zo Slovenska, Rumunska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Ukrajiny aby diskutovali o rizikách, ktoré falošné lieky prinášajú pre bezpečnosť pacientov. Snahou zúčastnených je vytvoriť spoločný akčný plán s cieľom reagovať na túto hrozbu pre verejné zdravie. Na dvojdňovej konferencii sa stretne viac ako 120 špecialistov v oblasti boja proti napodobeninám liekov zo šiestich zúčastnených krajín – vrátane predstaviteľov policajných zložiek, zástupcov ministerstiev zdravotníctva, zástupcov regulačných orgánov v oblasti zdravotníctva a tímu Pfizer Global Security. Tento tím sa zameriava na znižovanie obchodu s napodobeninami liekov vo svete.

Hlavnými cieľmi konferencie sú:

• Zvýšiť povedomie o dosahu napodobenín liekov v danom regióne;

• Podporiť presadzovanie zákona proti falšovateľom;

• Realizovať školenia v oblasti identifikácie produktov;

• Prezentovať odporúčané postupy s cieľom presadzovať zákon;

• Podporiť národnú a regionálnu spoluprácu, ako aj spoluprácu medzi rôznymi orgánmi a spoločnosťami, ktorých sa ilegálny obchod dotýka.

„Čelíme závažnému riziku, ktoré v medzinárodnom meradle ohrozuje zdravie ľudí,“ povedal Steve Allen, riaditeľ tímu Pfizer Global Security. „Prítomnosť falošných liekov sme potvrdili v každej zo šiestich krajín, ktoré sa konferencie zúčastňujú. Potenciálne nebezpečné falošné lieky sa napríklad podarilo zadržať v rámci tranzitu z Číny na Slovensko, z Hongkongu do Poľska a z Hongkongu na Slovensko. Problém je jednoznačne prítomný a dôkazy naznačujú, že má rastúcu tendenciu. Zodpovednosť za boj proti falošným liekom by mali prevziať viaceré strany, vrátane príslušných orgánov štátnej správy, výrobcov, distribútorov, profesionálov v oblasti zdravotníctva, spotrebiteľov a širokej verejnosti,“ dodal Steve Allen.

Za ostatné roky výrazne narástol počet falošných liekov, ktoré sa dostávajú k spotrebiteľom v rámci Európy.

 • Globálny obrat obchodu s falošnými liekmi by v roku 2010 mal podľa odhadov dosiahnuť sumu 75 miliárd dolárov.

• Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie viac ako 50 % liekov predávaných cez internet sú napodobeniny .

• Podľa odhadov trh s falošnými liekmi v Európe predstavuje 10,5 miliardy Eur ročne - pričom 77 miliónov Európanov sa vystavuje riziku pri nakupovaní liekov bez predpisu. Títo ľudia nevedomky ohrozujú svoje zdravie a ich správanie podporuje rast problémov s falošnými liekmi v tomto regióne.

• Za minulý rok v Európe zadržali viac ako pol milióna falošných liekov.

• Spoločnosť Pfizer, organizátor Regionálnej konferencie v boji proti falošným liekom, našla na celom svete napodobeniny 40 svojich liekov, vrátane liekov na znižovanie cholesterolu, liečbu Alzheimerovej choroby, liekov proti bolesti a tabliet proti erektilnej dysfunkcii.

• Falošné lieky môžu vyzerať podobne ako originálne; často ich však vyrábajú ľudia bez príslušnej kvalifikácie a v nehygienických podmienkach.

• Falošné lieky môžu obsahovať príliš veľa alebo príliš málo účinnej látky – niekedy dokonca nie je prítomná vôbec. Falošné lieky môžu vďaka tomu pacientom vážne ublížiť, dokonca môžu spôsobiť smrť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 18:49