StoryEditor

Keď nestačí antiperspirant

22.07.2010, 07:55
Autor:
(dia)(dia)
Pot z vás tečie cícerkom nielen v čase horúčav, kvapká vám z rúk, na oblečení sa vám tvoria nepekné mapy a vy sa cítite nepríjemne? S nadmerným potením, tzv. hyperhidrózou je nepríjemné žiť, no moderná medicína si dnes už s mokrými prejavmi vie poradiť.

Pot z vás tečie cícerkom nielen v čase horúčav, kvapká vám z rúk, na oblečení sa vám tvoria nepekné mapy a vy sa cítite nepríjemne? S nadmerným potením, tzv. hyperhidrózou je nepríjemné žiť, no moderná medicína si dnes už s mokrými prejavmi vie poradiť.

Potenie, ktoré je riadené autonómnym nervovým systémom, zabezpečujú malé potné žľazy nachádzajúce sa po celom kožnom povrchu a veľké žľazy rozmiestnené len v určitých lokalitách, a to v podpazuší, oblasti prsných bradaviek a ohanbia. Žľazy vyprodukujú denne asi liter tekutín, no v extrémnych podmienkach sa jej množstvo môže pohybovať až okolo 3 litrov za hodinu. Vylučovaním a odparovaním potu sa telo ochladzuje, to znamená, že hlavnou funkciou žliaz je termoregulácia. Dermatovenerologička MUDr. Iveta Hasová však hovorí aj o iných druhoch potenia: „Existuje ešte tzv. farmakodynamické potenie ako účinok liečiva na organizmus, gustatórne, ktoré je spôsobené pri jedení napríklad teplej polievky, pikantných jedál a emocionálne - stresové potenie.“

Nápadný telesný zápach vzniká činnosťou kožných baktérií rozkladajúcich organické látky na povrchu kože, ktoré im poskytujú výživu.

Človek sa najčastejšie potí na dlaniach, ploskách nôh a v podpazuší, ale aj na tvári. Pri poruchách slinnej žľazy to môže byť aj v oblasti žuvacích svalov. To, či sa nadmerne potíte, ľahko zbadáte na oblečení. „Keď sa spotíte pri enormnom psychickom alebo fyzickom výkone, je to normálne, ale v prípade, že sú ostatní suchí a vy máte veľké mapy na tričku alebo saku, niečo nie je v poriadku,“ upozorňuje dermatovenerologička. Existujú také prípady extrémneho potenia, že sa potia dokonca aj chrbty rúk.

Choroba či stres?

Ak vaše potenie prevyšuje rámec znesiteľnosti, opakovane sledujte, či objem vyprodukovaných tekutín závisí výlučne od stresu, alebo či ide skôr o prejav, ktorý sprevádza nejaké ochorenie. Potenie ide ruka v ruke najmä s ochoreniami centrálneho nervového a endokrinného systému.

Diabetici, pozor na hypoglykémiu

Cukrovka patrí k ochoreniam, kde potenie môže signalizovať zníženú hladinu cukru v krvi – hypoglykémiu. Tá môže diabetikov postihnúť pri chybnej dávke inzulínu a perorálnych antidiabetík, hladovaní či intenzívnejšom telesnom pohybe. V organizme sa začnú vylučovať hormóny, najmä adrenalín a noradrenalín, ktoré môžu spôsobiť aj potenie. Medzi ďalšie príznaky nízkej hladiny cukru, o ktorých by ste mali vedieť, patria úzkosť, jemný tras, zrýchlenú činnosť srdca, vzostup tlaku krvi, bolesti hlavy, poruchy zraku.

Diabetici 1. typu mávajú hypoglykémiu najmä v noci, tzv. tiché hypoglykémie. Medzi jej príznaky patrí takisto zvýšené potenie. Nepríjemnému stavu predídete správnou životosprávou, monitoringom glykémií a s pomocou diabetológa prispôsobením liečby tak, aby ste bez väčších ťažkostí zvládali všetky záťažové situácie.

Aktivita veľkých potných žliaz nastupuje medzi 6. - 8. rokom života, takže nadmerné potenie môže nastať už okolo 10 rokov. MUDr. Hasová hovorí, že keď nie je podmienené inými ochoreniami, ale emocionálne, najčastejšie vzniká na dlaniach a ploskách nôh. O hyperhidróze podpazušia sa hovorí približne až od veku dospievania.

Potenie podporuje:

● nadváha

● lieky

● kofeín

● nikotín

● zlá životospráva

Pomôžte si bylinkami

Ak trpíte nadváhou, fajčíte a k tomu pijete kávu, robíte si zle. Na obmedzenie potenia zvýšte hygienu a skúste piť šalviový čaj. Pomáha aj ligurček lekársky, pridajte si ho do osviežujúceho kúpeľa. Valeriánu lekársku používajte vo forme záparu 1 až 1,5 g na šálku. Pri potení rúk a nôh sa najčastejšie používa list orecha vlašského (1/2 kg na kúpeľ) alebo dubová kôra (1 kg na kúpeľ), z ktorých sa pripravuje odvar ako prísada do kúpeľa.

Noste vzdušnú obuv

Viete, že potenie môže ovplyvniť váš zdravotný stav? Potvrdila to aj MUDr. Hasová: „Nadmerné potenie najčastejšie vyvoláva problémy na ploskách nôh. Keď máte nohu uviaznutú v nepriedušnej obuvi a navyše nosíte syntetické ponožky, v tom nadmernom vlhku sa ľahko rozvinú plesňové ochorenia.“ O nohy by ste sa preto mali dostatočne starať. Noste bavlnené ponožky, niekoľkokrát za deň ich vymieňajte a uprednostňujte koženú obuv. Nezabúdajte tiež na pravidelnú hygienu.

Viete, že...

■ Najmenej potných žliaz majú Eskimáci a najviac černosi?

■ Ľudský pot obsahuje 98 percent vody, zvyšok tvoria organické látky a chlorid sodný?

Šanca na zlepšenie

Medikamentózna liečba: Lieky, ktoré utlmujú nervový systém, fungujú ako blokáda a zabránia výraznému poteniu.

Antiperspiranty: Vyslovene tvoria akoby zátku vo vývodoch potných žliaz a pot nevychádza von. Je však rozdiel v tom, či si ich kúpite v drogérii alebo v lekárni. „Antiperspiranty z drogérie totiž obsahujú menej solí, preto nemajú taký silný účinok. Sú určené pre zdravého človeka, ktorý sa spotí, pretože mu je teplo alebo je v strese,“ konštatuje Dr. Hasová. V lekárni si môžete kúpiť dva typy prípravkov. Sú to krémy, ktoré sa od začiatku aplikujú častejšie a potom každý na vlastnej koži zistí, ako fungujú a ako často ich používať. „Pre niekoho je výsledný efekt uspokojivý, pre iného dočasný, pre mnohých postihnutých hyperhidrózou je však nedostatočný.“

Iontoforéza: Stimulácia elektrickým prúdom, pri ktorej sa zablokuje produkcia potu, sa využíva iba na dlane a chodidlá. „Je to systém navzájom prepojených vaničiek. Vložíte si do nich ruky a nohy a pustí sa do nich jednosmerný prúd nízkej intenzity. Ošetrenie trvá približne 10-15 minút, treba ho však pravidelne opakovať, pretože má len dočasný efekt. Riadime sa podľa účinku. Po úvodnej terapii niekomu stačí prísť 1-krát za 2 týždne, iný musí chodiť raz do týždňa,“ vysvetľuje lekárka.

Botulotoxín: Neurotoxín, ktorý spôsobuje blokádu nervového prenosu, dokáže zredukovať potenie na 10 % pôvodného objemu. Aplikuje sa do podpazušia, na dlane aj plosky nôh. V podpazuší to vôbec nebolí, na dlaniach a ploskách nôh je to nepríjemné a bolestivé. Ako to funguje? „Pripravíme si roztok, použijeme inzulínovú striekačku a do postihnutej oblasti robíme mikrovpichy. Predtým môžeme urobiť iódškrobový test, ktorým sa zvýrazní miesto, kde je produkcia potu najvýraznejšia. Potom sa lieči už len vytýčená oblasť.“ Po vpichoch vám zostanú drobné pupence ako po popŕhlení, za pár hodín však zmiznú. Minimálne 6 až 12 hodín nepoužívajte parfum, podľa dermatovenerologičky je dobrý detský púder, lebo pôsobí dezinfekčne. Účinok očakávajte približne na 3. až 5. deň, efekt vám vydrží 6 až 9 mesiacov. Potom treba proces znova zopakovať. Odradiť vás môže jedine cena, ktorá sa pohybuje od 15 do 20 tisíc Sk za ošetrenie jednej lokality, závisí od toho, aká veľká je plocha, ktorá sa ošetruje.

Chirurgické metódy: Keď zlyhajú všetky liečebné metódy, zostáva ešte chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstraňujú niektoré potné žľazy, alebo sa úplne preruší nervové zásobenie.

(ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 11:19