StoryEditor

Centrálny register diabetikov

04.12.2011, 22:02
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská diabetologická spoločnosť pracuje na veľkom projekte, ktorého cieľom je vytvorenie Registra pacientov s diabetes mellitus na Slovensku. Zozbierané údaje tak umožnia vylepšiť stratégiu zdravotnej politiky.

Slovenská diabetologická spoločnosť pracuje na veľkom projekte, ktorého cieľom je vytvorenie Registra pacientov s diabetes mellitus na Slovensku. Zozbierané údaje tak umožnia vylepšiť stratégiu zdravotnej politiky.

Podľa doc. MUDr. Emila Martinku, PhD., primára Národného a endokrinologického ústavu v Ľubochni je starostlivosť o diabetikov jedným zo stabilných ukazovateľov úrovne zdravotnej starostlivosti v tej-ktorej krajine. Avšak aj napriek alarmujúcim číslam ohľadom cukrovky stále nevieme odpovedať na celý rad otázok štatistického charakteru, ktoré majú nepochybný význam pre následnú koncepciu starostlivosti. „Nevieme, akú máme úmrtnosť diabetikov, priemernú hodnotu HbA1c, nemáme možnosť hodnotiť medicínsku efektivitu liečby s ohľadom na komplikácie, ani kvalitu starostlivosti v jednotlivých regiónoch Slovenska, a ani finančnú efektivitu jednotlivých terapeutických postupov. Pri medzinárodnom posudzovaní nevieme odpovedať na celý rad otázok. V krajinách EÚ, ako aj vo vyspelých krajinách celého sveta sa tejto problematike venuje veľká pozornosť, čo odráža aj budovanie tzv. národných registrov diabetikov.“

Cieľom vytvorenia Národného registra pacientov s diabetes mellitus v SR je evidencia všetkých pacientov s týmto ochorením, vrátane údajov o ich metabolickej kontrole, stave mikrovaskulárnych a makrovaskulárnych komplikácií a liečbe. „Register umožní adekvátny štatistický prieskum základných údajov ako počet diabetikov, ich delenie podľa regiónu, veku, pohlavia, typu diabetu, dĺžky trvania ochorenia, hodnotenie kvality starostlivosti a jej dynamický priebeh v priebehu času. Tieto a ďalšie údaje umožnia nielen priame porovnanie sa s ostatnými krajinami EÚ, ale aj vylepšiť stratégiu našej zdravotnej politiky,“ hovorí primár doc. E. Martinka.

(red.)

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
02. máj 2024 00:08