StoryEditor

Sivý zákal zoperujú slovenským pacientom aj laserom

13.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Operáciu sivého zákalu laserom a bez použitia skalpela už majú k dispozícii aj slovenskí pacienti. Odstraňuje astigmatizmus počas operácie a skracuje dobu hojenia. V apríli 2012 ho prvýkrát použil aj československý tím očných chirurgov vrátane MUDr. Piovarčiho.

Operáciu sivého zákalu laserom a bez použitia skalpela už majú k dispozícii aj slovenskí pacienti. Odstraňuje astigmatizmus počas operácie a skracuje dobu hojenia. Od roku 2008 využívajú laser oční chirurgovia v USA, v apríli 2012 ho prvýkrát použil aj československý tím očných chirurgov vrátane MUDr. Radovana Piovarčiho v Prahe.
„Pri laserovej operácii sivého zákalu nepoužívame skalpel či iné ostré nástroje. Ako jediný laser na Slovensku a v Čechách dokáže nahradiť skalpel precíznym laserovým lúčom riadeným počítačom a kontrolovaným chirurgom," vysvetlil primár bratislavskej očnej kliniky, MUDr. Radovan Piovarči. Doplnil, že celá laserová procedúra prebieha úplne bez dotyku ľudskej ruky. „Tým vylučuje chyby spôsobené manuálnym vytváraním rezov pomocou skalpela, nožníc a ihiel," poukázal.
Najväčším rizikom pri štandardnej operácii katarakty je porušenie puzdra šošovky pri vytváraní tzv. kapsulorhexy, teda kruhového otvoru puzdra šošovky. Ak sa puzdro poruší, nedá sa už doň implantovať umelá vnútroočná šošovka. „Laser vytvorí kruhový otvor puzdra dokonale okrúhly, centrovaný a vo zvolenej veľkosti tak, ako to nedokáže žiaden chirurg na svete," priblížil Piovarči.
Laser na operáciu katarakty využívajú na viac ako 200 svetových klinikách. Tisícka certifikovaných očných chirurgov vykonala doteraz viac ako 70 000 operácií sivého zákalu femtolaserom. Od januára 2013 počty navýšia aj slovenskí pacienti.

Katarakta – sivý zákal je najčastejšou príčinou oslepnutia, pričom v 90 % prípadov ide o stareckú kataraktu. Sivý zákal ojedinele vzniká ako vedľajší účinok užívania liekov, pri diabetes mellitus alebo je vrodená po vnútromaternicovej infekcii. Niekedy vznikne aj po poranení oka, ako následok žiarenia röntgenovým, infračerveným alebo UV žiarením, pri dlhodobom užívaní liekov ako kortizón, pri chronickom zápale cievovky. Môže byť aj dedične podmienená.
Diagnostika katarakty je jednoduchá – stačí navštíviť očného lekára, ktorý vás vyšetrí očnou štrbinovou lampou po rozšírení zreničky. Liečba sivého zákalu je väčšinou operačná a výsledkom je navrátenie očnej ostrosti.

Zdroj: TASR, videnie.sk
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 23:38