StoryEditor

Nepríjemný dych

27.09.2012, 23:59
Autor:
(dia)(dia)
Žujete žuvačku len zo zvyku alebo sa ňou snažíte zamaskovať svoj problém? Zápach z úst totiž trápi mnohých ľudí a nájsť jeho príčinu je niekedy na dlhé lakte, pretože zdroj ťažkostí treba okrem pokazených zubov či infekcie v ústnej dutine hľadať aj v tráviacich orgánoch či dokonca v cukrovke.  

 

Žujete žuvačku len zo zvyku alebo sa ňou snažíte zamaskovať svoj problém? Zápach z úst totiž trápi mnohých ľudí a nájsť jeho príčinu je niekedy na dlhé lakte, pretože zdroj ťažkostí treba okrem pokazených zubov či infekcie v ústnej dutine hľadať aj v tráviacich orgánoch či dokonca v cukrovke.


Dôležitú zásadu, že hygiene ústnej dutiny by ste mali venovať zvýšenú starostlivosť, sme vám pripomínali už niekoľkokrát. Zvlášť vy diabetici by ste mali mať v diári zaznamenané termíny pravidelnej návštevy zubného lekára. Mnohí z vás určite zažili na vlastnej koži, čo dokážu rozhádzané glykémie napáchať s vašimi zubnými krčkami a ďasnami.

Ložiská infekcie
Otázkou je, či prípadný zápach z úst patrične riešite, alebo či ho zaženiete piatimi žuvačkami denne a príčinu problému hodíte za hlavu. Ak však budete pokračovať podobným tempom, dopracujete sa k zápalom ďasien či ložiskám infekcie v ústnej dutine. Tie sú veru bolestivé a v tej chvíli je na zalamovanie rukami nad nepríjemnou situáciou už neskoro.
Hovoríte, že vaše zúbky sú ako z porcelánu bez zubného kazu, čistíte si ich pravidelne 2 až 3-krát denne a aj napriek tomu sa o sviežosti ústnej dutiny nedá hovoriť? V tom prípade treba príčinu zápachu hľadať inde. „Príčinou zápachu môžu byť aj ložiská infekcie v nosovej dutine, prínosových dutinách a v oblasti mandlí,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Tomáš Koller. Nepríjemný dych vás v tomto prípade nebude trápiť dlhodobo, keď virózu, nachladnutie či angínu vyženiete z tela.

V tráviacom trakte
Horšie je, keď vás zápach obťažuje dlhšiu dobu a na jeho koreň nie a nie prísť. Určite by ste mali navštíviť špecialistu, ktorý vám urobí ušno-nosno-krčné vyšetrenie, ak nepríde na žiadny problém, dajte sa do rúk gastroenterológa. Problém totiž môže byť ukrytý v tráviacom trakte. „Môže ísť o chorobné dutiny v oblasti pažeráka, v ktorých stojí potrava, pretože sa nemôže dostať do pažeráka pre kŕč horného zvierača,“ vysvetľuje MUDr. Koller.
Za nechcený zápach môže byť zodpovedná aj refluxná choroba. Vtedy dochádza podľa gastroenterológa k návratu potravy zo žalúdka smerom do úst. „Nepríjemný dych môže spôsobiť aj to, ak kdekoľvek v tráviacom trakte vznikne prekážka a jedlo s tráviacimi šťavami sa vracajú naspäť. Nepriechodnosť čriev je však zvyčajne sprevádzaná ďalšími závažnými príznakmi.“

Ketolátky v krvi
Pri zápachu z úst treba myslieť aj na cukrovku a na jej komplikácie, choroby pečene či na hladovanie. Akútnou komplikáciou predovšetkým diabetu 1. typu je tzv. diabetická ketoacidóza, pri ktorej možno v dychu diabetika zacítiť acetón. Ketoacidózu spôsobuje nadmerný vznik ketolátok tvoriacich sa pri nadmernom štiepení tukov, ktoré sú využívanie na získanie energie namiesto glukózy. Nápadným príznakom býva zrýchlené dýchanie a zápach acetónu v dychu, v ťažkých prípadoch hrozí kóma. Príčinou tejto komplikácie je zväčša neliečená cukrovka, preto ak ste diabetici, nikdy nepodceňujte vysoké či nízke hodnoty glykémie. Na kontrolu diabetu máte predsa k dispozícii glukomer, ktorý vám pomôže odhaliť glykemické výkyvy, hypoglykémiu či hyperglykémiu a čo je najdôležitejšie, vďaka nemu máte možnosť hodnoty glykémie pružne si upraviť. „Ketolátky si diabetici môžu kontrolovať v moči, ich hodnotu dokonca ukazujú aj niektoré typy glukomerov,“ hovorí diabetologička doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc.

(ivk)
Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 15:22