StoryEditor

Diabetická retinopatia

07.12.2011, 22:01
Autor:
(dia)(dia)
Diabetická retinopatia, ochorenie sietnice oka, patrí medzi najviac obťažujúce komplikácie diabetu, ktorá v konečnom štádiu vedie až k slepote. Podľa očnej lekárky MUDr. Tamary Štětinovej je najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách, aj na Slovensku.

Diabetická retinopatia, ochorenie sietnice oka, patrí medzi najviac obťažujúce komplikácie diabetu, ktorá v konečnom štádiu vedie k slepote. Podľa očnej lekárky MUDr. Tamary Štětinovej je najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách, aj na Slovensku.

 "Podstatou ochorenia je, že pod vplyvom hyperglykémie a často aj hyperlipidémie dochádza k mikrotrombotizácii ciev, tým k oxidačnému stresu a k nedokrveniu sietnice, čo vedie k novotvorbe krvných ciev. Z jestvujúcich ciev potom vznikajú nové menejcenné vetvičky so slabou cievnou stenou,“ hovorí lekárka. A práve tie robia v oku poriadnu šarapatu. Obsah týchto ciev totiž presakuje a dochádza ku krvácaniu na sietnici alebo vznikne opuch sietnice v centrálnej časti oka. „Pacient sa vtedy sťažuje, že horšie vidí alebo namiesto rovných čiar vidí vlnisté. Neraz sa stane, že pri očnom vyšetrení prídeme na to, že pacient trpí cukrovkou 2. typu, o ktorej predtým ani netušil,“ hovorí MUDr. T. Štětinová.

Očná komplikácia teda často bez sprievodných príznakov môže vzniknúť dávno predtým, ako vám zistia cukrovku. Stačí, keď zanedbáte liečbu, urobíte diétnu chybu a vaša glykémia bude dlhodobo rozhádzaná. Kto však dodržiava rady diabetológa, či už ide o diabetika 1. alebo 2. typu, nemusí sa ničoho obávať.

Príčinou slepoty

Diabetická retinopatia je najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách, aj na Slovensku. Riziko oslepnutia je v prípade diabetikov približne 10 až 20-krát vyššie ako u nediabetikov. Príznakmi diabetickej retinopatie do 2 rokov po diagnostikovaní cukrovky trpí 2 – 7 % diabetikov 1. typu a približne 20 % diabetikov 2. typu. Avšak po 25 rokoch trvania cukrovky má príznaky tohto ochorenia 80 – 100 % diabetikov 1. aj 2. typu. Diabetes je u dospelých vo veku 20 až 74 rokov hlavnou príčinou nových prípadov slepoty. Diabetická retinopatia je každým rokom príčinou 12 tisíc až 24 tisíc nových prípadov slepoty.

(ivk)

Zdroj: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 19:53