StoryEditor

Život s pumpou

24.09.2012, 23:12
Autor:
(dia)(dia)
Dodržiavate všetky pravidlá, ktoré cukrovka vyžaduje, svojho diabetológa počúvate na slovo a aj napriek tomu sú vaše glykémie neustále rozhádzané? V takomto prípade vám lekár môže navrhnúť elektronicko-mechanickú pomôcku, ktorá veľkosťou pripomína mobilný telefón.  

 

Dodržiavate všetky pravidlá, ktoré cukrovka vyžaduje, svojho diabetológa počúvate na slovo a aj napriek tomu sú vaše glykémie neustále rozhádzané? V takomto prípade vám lekár môže navrhnúť elektronicko-mechanickú pomôcku, ktorá veľkosťou pripomína mobilný telefón. Ide o inzulínovú pumpu, avšak na to, aby ste ju mohli mať, musíte spĺňať určité podmienky a naďalej dodržiavať diétne a režimové opatrenia.


Indikácie na predpis inzulínovej pumpy:
1. Pumpu môžete mať, ak patríte medzi motivovaných a edukovaných diabetikov na intenzifikovanom inzulínovom režime s použitím minimálne 4 – 5 injekcií inzulínu denne, a aj napriek tomu nie ste kompenzovaní a HbA1c máte opakovane viac ako 8 %.
2. Spĺňate bod 1 a sťažujete sa na opakované ťažké hypoglykémie a hyperglykémie? Ak áno, aj vy môžete byť majiteľom inzulínovej pumpy.
3. Ak sa stotožňujete s bodom 1, zároveň túžite po bábätku, alebo ste už v požehnanom stave a stále sa vám nepodarilo dosiahnuť uspokojivú kompenzáciu, môžete sa s diabetológom dohodnúť na jej predpise.
4. Do poslednej skupiny patria tí z vás, ktorých v blízkej budúcnosti čaká transplantácia obličky alebo už ste po tomto zákroku.

S obavami

Medzi vami sa určite nájdu aj takí, ktorí s inzulínovou pumpou nechcú mať nič spoločné a život s ňou si nevedia predstaviť ani len vo sne. Nie je to nič výnimočné, podľa diabetologičky z II. internej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, MUDr. Lujzy Štrbovej sa diabetici obávajú najmä toho, či s ňou budú vedieť vôbec manipulovať. „Väčšinou vedia, čo to pumpa je, ako vyzerá a niektorí dokonca mali možnosť vyskúšať si ju priamo na sebe. No ten, kto nezvládne jej technickú stránku a nedokáže ju pochopiť, ju, jednoducho, nemôže mať.“

Zaškolia vás

S myšlienkou, či mať pumpu, alebo nemať, možno aj zaspávate. Keď sa pre pomôcku rozhodnete, nemusíte sa báť toho, či s ňou budete vedieť manipulovať. Príde vás totiž zaškoliť odborník z firmy, ktorá inzulínové pumpy vyrába. Školiteľ preberie s vami to, ako pumpu nastaviť, ako sa o ňu starať, ako často ju kontrolovať a určite zaženie aj vaše starosti, či sa dá s pumpou spať, športovať, alebo kúpať sa.

S pumpou čokoľvek

Diabetologička MUDr. L. Štrbová tvrdí, že s pumpou môžete robiť takmer všetko tak, akoby ste boli bez nej. Dokonca sa môžete bez obáv venovať obľúbenému športu a aj sa pokojne prehadzovať v posteli. K poškodeniu pumpy by dôjsť nemalo. Pred kúpeľom si ju však radšej odpojte, pretože nie je vodotesná. Podobne by ste mali urobiť aj pri kontaktných športoch, napríklad futbale či volejbale. Pumpu by ste mali odložiť pri pobyte na pláži a počas opaľovania sa. Nečistoty sa totiž môžu dostať do prístroja a spôsobiť infekciu, na slnku sa zase môže poškodiť inzulín alebo sa vstrebať rýchlejšie, silnejšie účinkovať a následne vyvolať hypoglykémiu. „Mnohí diabetici si na čas dovolenky pumpu odpoja a uprednostnia radšej dávkovanie perom,“ hovorí lekárka. Po nabehnutí na normálny režim si ju opäť môžete zapojiť.

Viete, že...
na Slovensku je približne 1100 diabetikov na inzulínovej pumpe?


Spolupracujte

Od inzulínovej pumpy nečakajte, že vám vylieči cukrovku alebo zlepší metabolickú kompenzáciu. Bez spolupráce s diabetológom a snahy o zlepšenie to nejde. Z času na čas sa však každému diabetikovi na pumpe stáva, že ho nečakane zastihne hypoglykémia a hyperglykémia. Čo tieto stavy spustí a ako im predchádzať?

Aj bez príznakov

K hypoglykémii dôjde najčastejšie preto, že neskoordinujete dávku inzulínu s jedlom a fyzickou aktivitou. „Diabetik si buď pichne viac inzulínu a v skutočnosti zje menej jedla alebo sa pri športe namáha viac ako predpokladal. Takisto platí, že čím je pacient intenzívnejšie liečený, tým častejšie vzniká hypoglykémia,“ konštatuje diabetologička. Ak patríte do skupiny dlhoročných cukrovkárov alebo máte autonómnu neuropatiu, môže sa vám tiež znížiť schopnosť vnímať príznaky hypoglykémie. Určite je medzi vami dostatok tých, ktorí sa s týmito slovami stotožnia. Práve preto je pre vás dôležité, aby ste sa s vašou glykémiou skamarátili a pravidelne si ju overovali glukomerom.

Za volantom

Prečo je pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi taká dôležitá? Neraz sa totiž stalo, že diabetik na inzulíne s ťažkou hypoglykémiou bez akýchkoľvek varovných príznakov spôsobil dopravnú nehodu. A vy predsa nechcete skončiť podobne. Navyše nízka hladina cukru môže spôsobiť epileptický záchvat, ak by sa to stalo vám a za volantom, je možné, že vám odoberú vodičský preukaz. „Keď dostane diabetik záchvat, diabetológ ho zašle za neurológom, ktorý by mal posúdiť, či nejde o epilepsiu a mal by doplniť ďalšie vyšetrenia. Potom je už na vzájomnej spolupráci špecialistov a diabetológa, či budú uvažovať o návrhu odobrať pacientovi vodičský preukaz,“ vysvetľuje Dr. Štrbová. Lekári budú brať do úvahy aj to, či máte diabetické komplikácie, napríklad retinopatiu alebo autonómnu neuropatiu, bude ich zaujímať takisto váš vek, a či šoférujete denne, alebo len príležitostne.

Vyhnite sa nepríjemnostiam na cestách:

● pravidelne absolvujte lekárske prehliadky u diabetológa a očného špecialistu
● ak chcete šoférovať, odmerajte si glykémiu pred cestou a podľa jej hodnoty zhodnoťte, či si môžete sadnúť za volant
● buďte sebakritickí a uvedomujte si, ako sa cítite pred jazdou
● myslite aj na to, kam pôjdete; je totiž rozdiel v tom, či budete šoférovať v meste a v strese, iné je cestovať na víkendovú chatku v dobrej nálade
● uvedomte si, aký dlhý čas strávite za volantom, ak viac ako 2 hodiny, každú hodinu si urobte prestávku a cukor znova prekontrolujte
● ideálne je mať pri sebe spolujazdca, ktorý, samozrejme, vie, že ste diabetik

Zalomená kanyla

Nielen hypoglykémia by mala byť pre vás postrachom. Hyperglykémia je rovnako nebezpečná a môže vás prekvapiť najmä vtedy, keď sa vám v infúznom sete zalomí kanyla. „Pumpa má určité množstvo alarmov, ktoré signalizujú rôzne chyby. Diabetik si však nemusí všimnúť, keď sa na pumpe zalomí kanyla a práve preto sa preruší dodávka inzulínu. Hyperglykémia a ketoacidóza vtedy vznikne pomerne rýchlo, lebo pacient pumpou dostáva len krátko účinkujúci inzulín,“ upozorňuje Dr. Štrbová. Nezostáva vám teda nič iné, len pumpu pravidelne kontrolovať.


Centrá, kde vás nastavia na inzulínovú pumpu:
Interná klinika Fakultnej nemocnice v Bratislave
Interná klinika Martinskej fakultnej nemocnice v Martine
Interná klinika Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach
Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa


PRÍBEHY


Na pumpu nedá dopustiť

Eva Niznerová (37) z Bratislavy je čerstvou majiteľkou inzulínovej pumpy a na každodennú pomôcku nedá dopustiť. „Pred rokom som si ju v rámci sesterskej akcie skúsila na jeden týždeň. Vtedy som zistila, že je komfortná a všetko som sa o nej naučila. Mám k nej aj senzor, takže glykémiu si vidím permanentne a viem zareagovať na hypoglykémiu aj hyperglykémiu skôr ako dosiahne ohrozujúcu hranicu,“ pochvaľuje si Eva. „Pri hypoglykémii viac-menej necítim žiadne príznaky, pretože môj organizmus je dlhodobo nastavený na nižšie glykémie a práve preto si „zvykol“ na tieto hladiny. Príznaky nevnímam aj pri hladine 2 mmol/l, glukomer mi dokonca dávnejšie zmeral 0,8 mmol/l, ale zle mi prišlo až potom, keď som to zistila.“



Včas reaguje

Eva sa priznala, že hypoglykémiu dostala aj za volantom, bol to však stav, keď ešte vedela zareagovať. Pumpa ju totiž upozornila, že je zle. „Mám nastavenú spodnú hranicu na 4 mmol/l, keď dosiahnem túto hodnotu, pumpa reaguje.“ Táto funkcia sa, žiaľ, nedá nastaviť na každej pumpe. Je to nadštandard a diabetik, ktorý ju chce mať, si ho musí v plnej výške zaplatiť. Jeho cena je však pre bežne pracujúceho človeka privysoká. Eva hovorí, že dostať sa k nemu je možné len sponzorsky.
Mladá diabetička rada šoféruje, 3 až 4-krát do týždňa vozí deti na tréningy, keď sa vyberie s rodinou na dlhšiu cestu, strieda sa s manželom. Skôr, ako sadne za volant, musí poznať, v akej hladine cukru sa pohybuje. „Vždy si zmeriam glykémiu, aby som vedela, s čím idem šoférovať. Keď viem, že budem v aute viac ako 2 hodiny, priebežne zastavujem a meriam si cukor.“


Po hypoglykemickom šoku

Jaromír R. (26) zo Svitu je na inzulínovej pumpe 5 rokov a pred časom dostal epileptický záchvat s chvíľkovým bezvedomím. Záchranka mu namerala glykémiu 4,6 mmol/l, no jeho priemerné hodnoty cukru sa pohybujú okolo 10 mmol/l. „Hypoglykémiu mávam málokedy, približne 3-krát do mesiaca a zvyčajne sa vtedy potím, trasiem a priateľka hovorí, že sa mám veselú náladu J. Keď som dostal záchvat, nič som necítil, pravdepodobne kvôli stresu a náročnému týždňu.“ Lekári Jaromírovi epilepsiu nepotvrdili, diabetológ konštatoval hypoglykemický šok, no neurológ navrhol odobratie vodičského preukazu. Jaromír oň ako hyperaktívny vodič, našťastie, neprišiel, pred každou dlhšou jazdou neriskuje a cukor si prekontroluje.


Uľahčuje jej život

Odvtedy, ako sa Zuzana P. (22) z Rimavskej Soboty dozvedela o inzulínovej pumpe, bola presvedčená, že zlepší jej zdravotný stav aj životnú úroveň. „Zvykanie na pumpu bolo jednoduché, veď človek si ľahšie zvyká na niečo, čo mu uľahčí život. Bola som veľmi šťastná, keď som ju konečne dostala, jej vybavovanie bolo totiž dlhšie ako pri inzulínových perách,“ hovorí nadšene Zuzana. Pred 5 rokmi, keď bola na inzulínovom pere, mávala každodenné hyperglykémie. „Keď mám hyperglykémiu teraz, viem, že je z mojej vlastnej nedisciplinovanosti, napríklad som v kanyle mala vzduchovú bublinu, ktorú som si nevšimla. Pumpou sa ale hyperglykémie dajú vyriešiť jednoduchšie, prakticky bezbolestne a bez stresov. Pri perách som si popri bežných dávkach 5-krát denne dopichla ďalších 5 dávok, pri pumpe neexistuje dodatočné pichanie, len pípnutie na gombíku. Keď mám vážnu hyperglykémiu, alebo som chorá, jednoducho si zvýšim bazálnu dávku a problém je vyriešený.“


Pri hypoglykémii však pri pumpe treba byť obozretnejší. „Osvedčilo sa mi pri nízkej hladine cukru prijať väčšie množstvo sacharidov, pretože keď som len niečo prehryzla, o hodinu som mala ďalšiu hypoglykémiu,“ hovorí Zuzana.


Dlho váhala


Timea B. (28) z Hrubého Šúra bojovala s glykovaným hemoglobínom, ktorý nie a nie klesnúť pod hodnotu 8 mmol/l. Jediným riešením, ako sa dostať z metabolickej dekompenzácie, bola inzulínová pumpa. Diabetologička Timee rozprávala o jej výhodách, no mladá dáma dlho váhala. „Najväčšiu nevýhodu som videla v tom, kde budem pumpu nosiť. Nechcela som ju mať na viditeľnom mieste. Keďže sme v tom čase plánovali dieťa, nakoniec som sa v máji 2006 pre pumpu rozhodla a s ňou prišli aj lepšie výsledky.“


Aj Timea sadá za volant 2 až 3-krát do týždňa. Keď sa potí, cíti sa slabá, je nervózna a nevie sa sústrediť, vie, ktorá bije. „Vtedy si dám čokoládu alebo keks, ktoré nosím vždy v aute.“

 

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 23:28