StoryEditor

Mýty o výžive detí sa rúcajú

10.01.2013, 10:54
Autor:
(dia)(dia)
Mamička privedie k lekárovi potomka, ktorého už týždeň trápia hnačky. Doktor sa pýta: „Dodržujete diétu?" „Dávam mu na večeru párky, tie mu chutia!" Lekár podvráti očami, a udivená mamička dodá: „Ale pán doktor, tie párky sú samozrejme diétne!"

 

Mamička privedie k lekárovi potomka, ktorého už týždeň trápia hnačky. Pán doktor sa pýta: „Dodržujete diétu? Čím to dieťa kŕmite?" „Dávam mu na večeru párky, tie mu chutia!" Lekár podvráti očami, načo udivená mamička dodá: „Ale pán doktor, tie párky sú samozrejme diétne!"
To žiaľ nie je vtip, ale príklad z praxe, ako potvrdzujú mnohí praktickí detskí lekári.
S pomocou najnovších poznatkov popredných odborníkov uvádzame na pravú mieru niektoré mýty o detskej výžive, ktoré sa držia ako povestná voš v kožuchu.


Mýtus: Nízkotučné potraviny sú prevenciou nadváhy, deti ich preto musia jesť odmalička
Pravda: Nie je vhodné tuky z detského jedálneho lístka úplne vylúčiť. Namiesto nízkotučných alebo odtučnených by mali rodičia vyberať pre deti radšej polotučné výrobky.

Mýtus: Maslo je prírodné, preto je pre deti vhodnejšie ako rastlinné tuky
Pravda: Na výrobu oboch spomínaných požívatín sa používajú prírodné suroviny - na maslo mlieko a pre rastlinné tuky rastlinné oleje. Oproti maslu obsahujú rastlinné tuky (kvalitné!) aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast a vývoj detí.

Mýtus: Sladkosti deťom nepatria!
Pravda: Oveľa vhodnejšie ako zakazovanie maškŕt je naučiť deti s nimi správne zaobchádzať. Do zdravého detského stravovania totiž sladkosti patria, ale nie denne. Vhodné je zvoliť napr. sušené ovocie, u väčších detí oriešky, cereálne tyčinky či čokolády s vysokým podielom kakaa.
Najmä v prípade malých diabetikov je potrebné mať na pamäti, že sušené ovocie obsahuje veľa cukru.


Mýtus: Čím viac vlákniny je v detskom jedálničku, tým lepšie

Pravda: Vláknina pomáha predchádzať tráviacim ťažkostiam, najmä zápche, je vhodná v prevencii rakoviny hrubého čreva, nadváhy a obezity a iných chorôb. Dospelí by mali skonzumovať za deň 25 – 30 g vlákniny. V prípade detí je však situácia iná a prílišné množstvo vlákniny im môže uškodiť.
Tráviaci systém malých detí totiž ešte nie je na väčšie množstvo vlákniny pripravený. Na stanovenie denného odporúčaného množstva vlákniny pre deti môžeme použiť jednoduchý výpočet - k veku dieťaťa v rokoch pripočítať 5 gramov vlákniny.


Mýtus: Sójové potraviny sú vhodnou súčasťou detského jedálnička

Pravda: Sója ponúka kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, z minerálnych látok draslík, vápnik, horčík, tuky s prevahou prospešných nenasýtených mastných kyselín a vlákninu. Žiaľ, je tu aj dosť tzv. antinutričných látok, ktoré znižujú alebo úplne blokujú možnosť využitia iných dôležitých látok (napr. vitamínov alebo enzýmov). Telo potom síce môže mať dostatok potrebnej látky, ale nemôže ju správne využívať.
Sporné začína byť použitie sóje na výrobu náhradnej dojčenskej výživy. Podľa nových zistení obsahuje toľko estrogénov, že po prepočte na telesnú hmotnosť zje dojča množstvo zodpovedajúce až piatim antikoncepčným pilulkám! Deťom (najmä malým) sa pravidelná konzumácia sóje a potravín z nej neodporúča.


Mýtus: Moje dieťa má nadváhu, nasadím mu prísnu redukčnú diétu
Pravda: Prudkou redukčnou diétou by sme dieťaťu rozhodne neprospeli. Jednak by nemalo vo svojej strave dostatok energie a potrebných živín, jednak by pod stálymi útokmi rodičov (vrátane zákazu sladkostí) trpelo i duševne. Výnimkou nie sú ani následné závažné poruchy v príjme potravy. Príjem energie u detí je individuálny, záleží na veku, zdravotnom stave, fáze rastu a pohybovej aktivite.
Vedci už vedia, že prístup jedincov ku konzumácii mäsa (vrátane rýb) sa dedí! O ovocí a zelenine to však neplatí – tu hrajú hlavnú úlohu pravidlá zdravého stravovania. A ako ste na tom vy?

10 požívatín, ktoré by mali obmedziť aj dospelí
Medzinárodný tím vedcov a lekárov teraz na základe najnovších výskumov vydal prehľad 10 položiek, ktoré vraj škodia ľudskému zdraviu. Každý z nás by sa mal vyhýbať týmto látkam vrátane potravín, ktoré ich obsahujú.

Biely cukor – spôsobuje poškodenie pankreasu, mozgu aj ďalších orgánov.
Biela múka – neobsahuje vitamín E ani žiadne iné základné živiny.
Jedlá z fastfoodu – obsahujú aditíva, ktoré môžu byť škodlivé, prípadne dokonca hormóny.
Podradné mlieko a mliečne výrobky – na bielo zafarbená voda či želatínové kvázijogurty nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Neodporúča sa príliš veľa tavených a tučných syrov.
Soľ – príliš povzbudzuje chuť, zároveň poškodzuje orgány.
Káva – veľké dávky kofeínu sa spájajú so šiestimi rôznymi druhmi nádorových ochorení. Okrem toho prispievajú k odvápneniu chrbtice.
Umelé sladidlá – preukázalo sa pri nich 72 vedľajších účinkov.
Sladené limonády – spôsobujú osteoporózu (rednutie kostí) a priberá sa z nich.
Škodlivé tuky – tuky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a cholesterolu významne ničia cievy a zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Drogy a rôzne lieky na „uvoľnenie" či „povzbudenie" – majú škodlivé vedľajšie účinky.

 

Zdroj: 21stoleti.cz

Foto: fotolia.com

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 14:11