Pri charakteristike inzulínovej liečby sa nevyhneme názvom ako sú humánne (ľudské) inzulíny a inzulínové analógy. Pri liečbe jedným či druhým typom inzulínu je dôležité poznať rozdiely v stravovaní. Príjem stravy pri liečbe humánnym inzulínom sa totiž odlišuje od stravovacieho režimu pri liečbe inzulínovým analógom.
U každého pacienta liečeného inzulínom treba brať do úvahy niekoľko faktorov. Tie najdôležitejšie sú:
– aký typ práce vykonáva
– aká je jeho pohybová aktivita
Tieto dva dôležité faktory je nutné rešpektovať pri zostavovaní a odporúčaní jedálneho lístka pre pacienta s diabetom. Strava musí byť vyvážená, aby v jej obsahu bol dodržaný pomer základných živín – bielkovín, tukov a cukrov. Nemožno zabúdať ani na doplnenie vitamínov a
stopových prvkov.
Humánne inzulíny
Diabetik sa má stravovať pravidelne, lebo jednotlivé dávky jedla majú určitú kalorickú hodnotu a tá je viazaná a aplikáciu inzulínu. Pacient, ktorý si pichá humánny inzulín formou intenzifikovaného inzulínového režimu, sa musí stravovať formou 6 jedál denne:
1. Raňajky
2. Desiata
3. Obed
4. Olovrant
5. Večera
6. Druhá večera
(Celý článok si môžete prečítať v časopise Diabetik 11-12/2013.)
Foto: www.fotolia.com