StoryEditor

Na liečbu zákalu monitorovacia šošovka

11.03.2014, 22:56
Autor:
(dia)(dia)
Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) ako prvá na Slovensku a v Česku začala pri liečbe zeleného zákalu využívať kontaktnú monitorovaciu šošovku. Tá dokáže odhaliť rizikové kolísanie vnútroočného tlaku počas 24-hodinového sledovania.  

 

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) ako prvá na Slovensku a v Česku začala pri liečbe zeleného zákalu využívať kontaktnú monitorovaciu šošovku. Tá dokáže odhaliť rizikové kolísanie vnútroočného tlaku počas 24-hodinového sledovania. UNB získala v rámci grantu asi 20 takýchto šošoviek.


Primárka Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a UNB Erika Vodrážková pripomenula, že rizikovým faktorom zeleného zákalu - glaukómu je vysoký vnútroočný tlak a liečbou sa ho u pacientov snažia znížiť. To sa robí buď tzv. konzervatívnou formou – kvapkami, no v niektorých štádiách je nutná operácia. "K laserovej alebo chirurgickej liečbe pristupujeme vtedy, keď konzervatívna nie je postačujúca," povedala primárka. Cieľom operácie je vyrovnať vnútroočný tlak a novou monitorovacou šošovkou sa robí akási "skúška správnosti", či sa tlak dostal do normálneho rytmu. Podľa primárky je unikátna v tom, že monitoruje vnútroočný tlak v priebehu 24 hodín. "Rizikový faktor nie je totiž len vysoký vnútroočný tlak, ale aj jeho kolísanie. Hlavne v súlade s tým, že keď sa napríklad v noci vnútroočný tlak zvýši a systémový krvný tlak zníži, dôjde ľahšie k glaukómovému poškodeniu," objasnila.
Na monitorovanie tlaku novou šošovkou vyberajú v UNB najmä mladších pacientov v produktívnom veku, ktorí museli podstúpiť operáciu. "Je to ako obyčajná očná šošovka, ktorú ľudia používajú namiesto okuliarov. Necítim to, akurát trochu horšie vidím, ale nie je to nejako obmedzujúce," povedal novinárom v nemocnici na Antolskej v Bratislave pán Milan, ktorému šošokovka momentálne monitoruje tlak. Galukóm mu zistili náhodne, keď prišiel k lekárke s úplne iným problémom. "Neprejavovalo sa to nijako. Videl som normálne, mal som bolesti očí, ale pripisovalo sa to skôr práci, ktorú robím, vysedávaniu pri počítači. Skončilo to operáciou, ktorú som absolvoval v januári," dodal.
Celosvetovo je glaukóm príčinou slepoty asi u 45 miliónov ľudí. Alarmujúci je práve fakt, že asi polovica postihnutých nevie o svojom ochorení, pretože prichádza potichu. Práve preto odborníci upozorňujú na potrebu preventívnych vyšetrení.

 

Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 18:37