StoryEditor

Diabetik na cestách

10.07.2009, 08:58
Autor:
(dia)(dia)
Cestovanie je príjemnou stránkou života každého z nás. Niektorých diabetikov však vzdialenie sa od svojho lekára napĺňa obavami a strachom, iní zas svoje ochorenie pri plánovaní a realizácii cesty podceňujú.

Cestovanie je príjemnou stránkou života každého z nás. Niektorých diabetikov však vzdialenie sa od svojho lekára napĺňa obavami a strachom, iní zas svoje ochorenie pri plánovaní a realizácii cesty podceňujú.

Podmienkou úspešného bezproblémového cestovania je naplánovanie si dovolenky a uvedomenie si špecifík, ktoré cukrovka prináša. Na druhej strane je poznávanie krajiny, oddych, práca či štúdium v zahraničí výzvou a dobre kompenzovanému diabetikovi neprináša úskalia. Spojené je iba s niektorými prispôsobeniami, na ktoré je nutné včas myslieť a zabezpečiť si tak príjemný priebeh celej cesty.

Výber destinácie

Vyberte si krajinu, v ktorej je zabezpečená primeraná diabetická starostlivosť. Príjemný čas však môžete stráviť aj v menej navštevovaných destináciách, treba sa však na ne dostatočne pripraviť. Pred vycestovaním sa poraďte so svojím lekárom. Avšak diabetológ bude s výletom do divočiny alebo amazónskeho pralesa len ťažko súhlasiť, preto by ste sa mali adrenalínových dobrodružstiev radšej vzdať. Preferujte skôr také krajiny, kde je zabezpečená dostatočná hygiena a dostupnosť lekárskej starostlivosti.

Ak cestujete za služobnými povinnosťami, výber cieľovej krajiny síce nemôžete veľmi ovplyvniť, ale väčšinou sa problémov s poskytovaním zdravotnej starostlivosti nemusíte obávať. Opatrní buďte v zaostalých oblastiach.

Dôležité!

Pred cestovaním uzatvorte zmluvu o poistení a pri jej podpisovaní nezabudnite upozorniť na svoje ochorenie. V prípade neupozornenia by pri riešení prípadných poistných udalostí mohlo plynúť poistné plnenie.

Potvrdenie od lekára

K dokladom by ste si mali pribaliť aj potvrdenie od lekára o ochorení a jeho liečbe, najmä diabetici 1. typu, ktorí sú odkázaní na pravidelný prívod inzulínu. Najlepšie je, keď ho máte v jazyku krajiny, alebo v angličtine. Okrem obchodných názvov liekov sa naučte aj ich účinnú látku. Nie všetky lieky sú totiž dostupné v každej krajine a navyše sa od rovnakého výrobcu môžu predpisovať aj pod iným názvom. Účinná látka vám tak pomôže presne určiť liečbu kdekoľvek na svete.

Vo väčšine diabetologických ambulancií sú dostupné aj predtlačené kartičky o ochorení, ktoré po vyplnení podávajú najzákladnejšie informácie o diagnóze a aj o jej liečbe. Majte pri sebe aj telefónne číslo svojej diabetologickej ambulancie, kde môžete v prípade potreby konzultovať svoje otázky alebo nejasnosti.

Lieky, inzulín a pomôcky

Dovolenku si môžete nečakane predĺžiť, časť liekov stratiť alebo znehodnotiť. Preto si pripravte dostatočnú zásobu liekov, aj s veľkou rezervou. Mali by ste ich mať spolu s inzulínom a diabetickými pomôckami (testovacie prúžky na vyšetrenie krvi aj moču, lancety, inzulínové striekačky a perá, ihly k inzulínovým perám, príslušenstvo k inzulínovej pumpe, glukomer, testovacie prúžky) v príručnej batožine. Do kufra si uložte len „železnú rezervu“, nie však, ak cestujete v lietadle. Batožinu totiž transportujú do úložného priestoru, kde môžu byť lieky vystavené mrazom a tak sa znehodnotia.

Dbajte o to, aby všetky lieky, inzulín a zdravotné pomôcky boli v primeraných klimatických podmienkach. Extrémne výkyvy teplôt ich znehodnocujú, glukomer nepodáva presný výsledok. Inzulín skladujte vždy v krabičkách (ničí sa svetlom) pri teplote od 2 do 8°C. Používaný inzulín je stabilný po dobu 1 mesiaca pri izbovej teplote, maximálne do 25°C. Nevystavujte ho príliš vysokej teplote. Ak si nie ste istý, či ste toto odporúčanie dodržali, použite radšej novú fľaštičku.

Čo pod zub?

Myslite aj na to, že zloženie a príprava stravy v iných krajinách býva iná, ako ste zvyknutí. Vo väčšine prípadov je však možnosť výberu. Ak sa rozhodnete pre kulinársky zážitok (krajce chutného bieleho chleba vo Francúzsku, zmrzlinový pohár v Chorvátsku či pizzu 3-krát denne v Taliansku), uvedomte si, že takéto jedlá obsahujú veľa cukru a veľmi ovplyvňujú glykémiu. Preto si ju pravidelne kontrolujte a v prípade potreby zasiahnite buď zvýšenou fyzickou aktivitou, liekmi alebo inzulínom. Dlhodobému prísunu cukru a energie sa však radšej vyhýbajte. Ľahko nadobudnuté kilá počas dovolenky sa ťažko zhadzujú.

Viete, že...

v prímorských krajinách je bežný väčší prísun zeleniny, rýb a olivového oleja – táto takzvaná stredomorská strava je pre vás výborná a tieto zvyklosti by ste si mali zobrať aj domov.

Pozor na alkohol

Väčšia konzumácia alkoholu vám môže spôsobiť hypoglykémiu. Platí pravidlo: „Všetko s mierou!“ Vhodné sú suché vína do 0,2-0,4 l denne. Skúsení cestovatelia predchádzajú tzv. hnačke cestovateľov konzumáciou destilátu hneď z rána. Aj keď to nie je univerzálny recept, v praxi sa niekedy osvedčil. Neplatí ale, že s kvantitou sa zvyšuje aj účinnosť, stačí iba hlt alebo maximálne 0,02 l.

Metabolická kompenzácia

Aj keď bežne chcete dosiahnuť čo najlepšie hladiny cukru v krvi na lačno do 5,6 mmol/l a po jedle do 7,5 mmol/l, počas krátkodobého cestovania sú tieto kritéria miernejšie. Vhodné je udržiavanie glykémie v rozpätí od 6 do 9 mmol/l, kedy je pravdepodobnosť prípadnej hypoglykémie pri nepredvídateľných okolnostiach nižšia. Mierna hyperglykémia je lepšia ako hypoglykémia.

Dôležité!

Prechod z klimatizovaných miestností do tepla organizmus ťažšie znáša. Odporúčaný maximálny rozdiel teplôt je 7 až 10°C.

Ideálny čas na šport

Fyzická aktivita nielenže znižuje hladinu cukru, ale ovplyvňuje aj využívanie inzulínu v tkanivách a tým zlepšuje metabolické vyrovnanie diabetu. Odporúča sa plávanie, beh, rýchla chôdza, ale aj dlhé prechádzky. Ak si zašportujete jednorázovo alebo nepravidelne, častejšie si merajte glykémiu. Pred samotnou aktivitou si pichnite o 5 až 50 % menej inzulínu (dávka závisí od druhu a dĺžky jej trvania), zjedzte o 1 - 2 sacharidové jednotky navyše. V prípade dlhšieho športovania zjedzte po hodine každú polhodinu 1 sacharidovú jednotku. Majte po ruke vždy zdroj cukru (najlepšie sladký nápoj, prípadne injekciu s glukagónom.

Ak sa chcete venovať vodným športom a užívate inzulín, zaobstarajte si v predstihu v obchode s vodáckymi potrebami nepriepustné vrecká alebo kufríky, ktoré sa navyše nepotopia. Do nich si poukladajte všetky diabetické pomôcky. Nezabudnite si ich priviazať k člnu alebo k sebe, aby neodplávali v prípade, ak by sa čln prevrátil.

Autom či lietadlom?

Rozhodli ste sa cestovať autom? Nezabúdajte, že dlhé šoférovanie vyčerpáva diabetika viac ako zdravého. Necestujte preto sami a za volantom sa striedajte. Pred šoférovaním, ale aj počas neho si pravidelne merajte glykémiu a doprajte si zdravotné prestávky.

Pred diaľkovými letmi s časovým posunom sa poraďte so svojím diabetológom o úprave dávky inzulínu, ale aj o predchádzaní alebo zmiernení tzv. Jet lag syndrómu. Ide o poruchu biologických rytmov, ktorá nastáva v dôsledku časového posunu. Prejavuje sa mnohými symptómami, najčastejšie poruchou spánkového rytmu, unavenosťou, ale aj tráviacimi ťažkosťami. Pri ceste na východ sa odporúča nočný let a pri ceste na západ denný.

Telefónne čísla

Majte so sebou všetky potrebné telefónne čísla (prvá pomoc, veľvyslanectvo SR, najbližších príbuzných), a aj mobil s roamingom, ktorí môže byť neoceniteľný v krízových situáciách. Na škodu nie je ani kópia pasu, a ak cestujete do krajiny s vízovou povinnosťou, aj kópia strany s vízom a vaša fotografia. Želám všetkým príjemné cestovanie, veľa pekných zážitkov a dobré glykémie.

MUDr. Adriana Ilavská, diabetologička

01 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:54