StoryEditor

Svetelné znečistenie príčinou chorôb

26.01.2012, 22:39
Autor:
(dia)(dia)
Slováci sa môžu zapojiť do medzinárodného projektu Koľko hviezd ešte vidíme?, ktorého cieľom je zmapovať aktuálne pozorovacie podmienky v rôznych kútoch sveta a zaznačiť ich do vytváranej mapy svetelného znečistenia.  
Slováci sa môžu zapojiť do medzinárodného projektu Koľko hviezd ešte vidíme?, ktorého cieľom je zmapovať aktuálne pozorovacie podmienky v rôznych kútoch sveta a zaznačiť ich do vytváranej mapy svetelného znečistenia. Stačí sa voľným okom pozrieť na isté súhvezdie na oblohe, zapamätať si približne, koľko hviezd v danom súhvezdí vidíte a správu z pozorovania odoslať pomocou vopred pripraveného formulára," uviedol koordinátor projektu How many stars? na Slovensku René Novysedlák.

Formulár záujemcovia môžu nájsť na internetovej stránke http://svetelneznecistenie.sk/stars/odoslat. Projekt priebežne vyhodnocuje spolok Verein Kuffner-Sternwarte a hvezdáreň Thüringer Landessternwarte Tautenburg. "Slovenský zväz astronómov amatérov a Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied (SAV), konkrétnejšie Sekcia ochrany pred svetelným znečistením, sa snaží eliminovať dopady svetelného znečistenia na Slovensku, keďže legislatívu, ktorá by sa v potrebnej miere zaoberala svetelným znečistením, nemáme," dodal koordinátor.

Výroba elektrickej energie spôsobila podľa Novysedláka veľký prevrat v celej spoločnosti. "Môžeme počúvať rádio, pozerať televíziu, odpovedať na e-maily. Svietime si pri čítaní kníh, lúštení krížoviek. Ak chceme v noci pozorovať hviezdy, tiež si na ne zasvietime. Nie je to postavené na hlavu? Veď ak chceme v dnešnej dobe pozorovať hviezdy, musíme predsa zhasnúť. A tu je ten problém," vysvetlil Novysedlák. Upozorňuje, že nesprávne naprojektované svietidlá osvetľujú hlavne nebo nad nami a nie cestu pod našimi nohami či kolesami áut. "V USA ročne minú na svietenie do vzduchu dve miliardy dolárov," podčiarkol.

Novysedlák dodáva, že problém presvetlenej oblohy nie je len problémom astronómov, ale všetkých ľudí. Hormón melatonín, ktorý je jedným z najvýznamnejších hormónov pre telo človeka, je totiž vylučovaný v epifýze len za tmy. "Jeho produkcia sa môže obmedziť či dokonca úplne zastaviť, keď si v noci zasvietime napríklad pri vykonávaní potreby. Veľmi zle na tvorbu melatonínu vplýva aj spánok v osvetlenej miestnosti." Doplnil, že malé množstvo tohto hormónu v krvi je príčinou depresií, únavy, bolesti hlavy, ale aj oveľa vážnejších ochorení. Nevynímajúc rakovinu, hypertenziu, obezitu, Alzhaimerovu chorobu a iné. Autisti majú hodnoty melatonínu značne nižšie ako zdraví jedinci. Okrem toho melatonín riadi produkciu ďalších hormónov ako napríklad adrenalínu či kortizolu.

Svetlo z lámp navyše prekáža aj rastlinám. "Stromy vysadené v parkoch v blízkosti nesprávne naprojektovaných svietidiel, väčšinou sa jedná o gule, opadávajú na jeseň oveľa neskôr a tak nie sú pripravené na mrazy a hynú. Počet úmrtí hmyzu v dôsledku snahy letieť za svetlom a to za každú cenu dosahuje denne miliardy na celom svete," zmienil. Veľký ohlas má aj masový úhyn vtákov, ktoré počas nočného sťahovania často vo vysokej rýchlosti nestíhajú registrovať osvetlené výškové budovy. Po náraze ich podľa Novysedláka ročne uhynie približne 100 miliónov. 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 20:55