StoryEditor

Staňte sa súčasťou futbalového tímu

12.05.2014, 23:22
Autor:
(dia)(dia)
Vyše 130 detí, medzi nimi 11 zo Slovenska, dokáže počas Majstrovstiev sveta vo futbale detí s diabetom, že cukrovka nie je pre šport prekážkou.

 

Vyše 130 detí, medzi nimi 11 zo Slovenska,  dokáže počas Majstrovstiev sveta vo futbale detí s diabetom, že cukrovka nie je pre šport prekážkou. Záštitu nad slovenským tímom  prevzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.

 

Dlhé roky pretrvával názor, že deti s diabetom nemôžu športovať. Tento mýtus však už dnes neplatí. Diabetes mellitus 1. typu nebráni žiť ľuďom aktívny život a robiť všetko, čo robili predtým, než  im zistili cukrovku. „Je dôležité, aby deti pochopili, že diabetes nie je hendikep a rodičia by mali svoje deti  v tomto názore podporovať,“ hovorí MUDr. Ľubomír Barák, Csc.a dodáva: „Skúsenosti ukazujú, že šport  a špeciálne futbal pomáha deťom povzniesť sa nad chorobu a podporuje pozitívne myslenie.”
Dokazuje to aj medzinárodný turnaj Junior Cup Diabetes, ktorý nesie neoficiálny podtitul Majstrovstvá sveta vo futbale detí s diabetom. Tohtoročný siedmy ročník sa uskutoční 22. – 24. augusta v holandskom Arnheme za účasti 12 tímov vrátane Slovenska. Okrem našej jedenástky sa na turnaji predstavia aj „diatímy“ z Belgicka, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Ruska, Španielska, Švajčiarska, Talianska a Veľkej Británie

Slovenský tím pomôže vytvoriť Merčiak
Šancu dostať sa do tímu Slovenska má každé dieťa (chlapci aj dievčatá) s diabetom vo veku 10 – 14 rokov, ktoré preukáže nadšenie pre futbal. Podmienkou je, aby boli deti správne kompenzované, teda bez výraznejších výkyvov glykémie (hladiny cukru v krvi). Prihlásiť sa môžu do konca mája prostredníctvom webstránky www.juniorcup-diabetes.com.

Z následného výberového tréningu vzíde jedenástka, ktorá bude reprezentovať Slovensko na turnaji. Významné slovo pri zostavovaní slovenského tímu bude mať aj známy športový komentátor Marcel Merčiak. „Chceme ukázať Slovensku, že deti s diabetom sú úplne rovnaké ako ich rovesníci - môžu športovať a byť deťmi ako sú všetky ostatné,“ vysvetľuje Merčiak svoju motiváciu podporiť projekt a dodáva: „Šport a špeciálne futbal má úžasnú schopnosť spájať ľudí pre dobrú vec. Samotný turnaj, ale aj cesta naň, dáva deťom s diabetom a ich blízkym možnosť vymeniť si skúsenosti a rady ako sa vysporiadať s ochorením. Šport im môže pomôcť rozvinúť talent, zvýšiť sebavedomie a naučiť sebadisciplíne, ktorú si diabetes vyžaduje“.
Jeho slová potvrdzujú aj príklady známych športovcov s diabetom. Na olympijských hrách v Soči súťažil americký biatlonista KrisFreeman. Vrcholovým športom sa napriek diabetu 1. typu živia aj hokejista Cory Conacher (NHL), hráč amerického futbalu Jay Cutler (NFL), či škótsky futbalový reprezentant Scott Allan.  Medzi najlepších slovenských bežcov na lyžiach patrí  Martin Kapšo.
Diabetes 1. typu je najrozšírenejším chronickým ochorením medzi deťmi.  Až 90% detí s diabetom má diabetes 1. typu. Keďže ide autoimunitné ochorenie, neexistuje voči nemu prevencia a nedá sa zatiaľ vyliečiť. Vlastný imunitný systém pacienta ničí bunky pankerasu produkujúce inzulín, čo spôsobí jeho absolútny nedostatok. Inzulín pritom telo potrebuje k premene glukózy (cukru) na energiu.  Pacienti s diabetom 1. typu sú doživotne odkázaní na liečbu inzulínom. Na Slovensku má diabetes 1. typu takmer 1700 detí do 19 roku života, pričom ročne pribudne približne 120-180 nových pacientov.

Najúčinnejšou liečbou pre diabetikov 1. typu je terapia inzulínovou pumpou prepojenou so senzorom. Najnovšia technologická pomôcka nie je väčšia ako väčšina mobilných telefónov. Do tela dodáva malé množstvo inzulínu po celý deň, podobne ako to za normálnych okolností robí zdravý pankreas. Pumpa môže byť vo vrecku, pripnutá na opasku alebo skrytá pod oblečením ako ju nosí  napríklad  aj známa slovenská herečka  a speváčka Zuzana Haasová. Vďaka prepojeniu so senzorom, ktorý  neustále vyhodnocuje trend poklesu či vzostupu glykémie, chráni pacienta (špeciálne to platí pri deťoch)pred vážnymi stavmi hypoglykémie, čo je nízka hladina cukru v krvi.Liečba inzulínovou pumpou znižuje spomínané  riziko   u detí s diabetom 1. typu o 50%.


O Junior Cup Diabetes
Junior Cup Diabetes je športové podujatie, ktorého cieľom je podpora aktívneho života detí s diabetom a presvedčenia, že aj s týmto stavom  môžu žiť plnohodnotný život a dosahovať športové úspechy. Hlavným organizátorom turnaja v spolupráci s medzinárodnými partnermi je spoločnosť Medtronic (www.medtronic.com, www.medtronic-diabetes.sk)  – svetový líder vo vývoji medicínskych technológií. Hlavným ambasádorom turnaja je olympijský víťaz vo volejbale Bas van de Goor, ktorý sám má diagnostikovaný diabetes mellitus  1. Typu.

01 - Modified: 2006-05-26 16:41:58 - Feat.: 0 - Title: Kto ťahá za nitky? Najmä paranoja
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 19:57