StoryEditor

Bradavice a diabetes

13.11.2012, 09:16
Autor:
(dia)(dia)
Máte diabetes a trpíte kožnými výrastkami? Pri liečbe bradavice alebo kurieho oka musí byť lekár vo vašom prípade zvlášť opatrný. Lokálne prípravky, ktoré tieto výrastky rozpúšťajú, totiž zároveň leptajú kožu.
Máte diabetes a trpíte kožnými výrastkami? Pri liečbe bradavice alebo kurieho oka musí byť lekár vo vašom prípade zvlášť opatrný. Lokálne prípravky, ktoré tieto výrastky rozpúšťajú, totiž zároveň leptajú kožu. „Hoci niektoré obsahujú aj protivírusové látky, samotný preparát môže popáliť kožu a vyvolať nežiaducu ranu,” hovorí dermatovenerológ MUDr. Rastislav Vrabec z Ústavu lekárskej kozmetiky v Bratislave. Iný spôsob, ktorý môže lekár aplikovať, je vytvorenie omrzliny druhého stupňa. Na bradavici sa vytvorí pľuzgier a celá infikovaná časť pokožky sa odstráni. Potom musia na liečenom mieste dorásť celkom nové bunky. U zle kompenzovaného diabetika však môže byť tento proces príliš pomalý, a preto sa neodporúča. Ani aplikácia lasera nie je bezpečná. Vzniká pri tom rana, ktorá by sa mohla zle hojiť. „Platí, že keď je diabetik kompenzovaný a nie je postihnutá mikrocirkulácia ciev, tak sa môžem k nemu stavať ako k zdravému človeku. Ale keď sú cievy nejako poškodené, radikálne úkony by som nerobil,” dodáva odborník. Ak teda máte diabetes, najlepšie bude snažiť sa bradaviciam predchádzať.

Prevencia
Kožné výrastky, ktoré zvyčajne nazývame bradavice, spôsobuje vírus HPV (human papilloma virus). Je možné sa vírusom nainfikovať pri obyčajnom podaní ruky? „Teoreticky je to možné, ale určite to nie je natoľko nákazlivé ako chrípka. Opakovaným a častým kontaktom s človekom alebo s miestami, kde napr. ľudia chodia bosí, ako plavárne, sauny či kúpaliská, sa riziko nákazy zvyšuje,” vysvetľuje kožný lekár. Ako sa teda nákazy vyvarovať?

1.    Dodržiavajte hygienu
Hygiena stojí nepochybne na prvom mieste. Dôsledne si umývajte nohy a často si meňte ponožky.

2.    Pozor na vlhké topánky
Najmä v teplejšom počasí sa nohy v topánke ľahko spotia. Dávajte pozor, aby ste nemali chodidlá pridlho vo vlhkom prostredí. Striedajte si obuv častejšie.

3.    Obuv do bazéna
Bradavicový vírus číha najmä vo vlhkom prostredí. Nechodievajte preto po plavárni, saune, kúpalisku, pláži bosí. Pred drobnými rankami na nohách, cez ktoré môže vírus ľahko napadnúť organizmus, vás ochránia plastové sandále alebo šľapky.

4.    Bradavíc sa nedotýkajte
Ak už bradavicu máte, snažte sa jej nedotýkať. Predídete tak jej množeniu na iných miestach kože.

Viete, že...
bradavice sú druhým najčastejším ochorením kože? Prvenstvo má akné.

Pozor! Keďže je bradavicu ťažké rozoznať od kurieho oka či iných kožných chorôb, skôr ako sa pustíte do samoliečby, poraďte sa s kožným lekárom.

Koža v číslach
Hmotnosť: Naša koža váži až 3,5 – 10 kg, čo je približne 16 % telesnej hmotnosti.
Hrúbka: Hrúbka kože je 0,5 – 5 mm. Na miestach, ktoré sú vystavené väčšiemu vonkajšiemu tlaku, je koža hrubšia, a tam, kde je namáhaná menej, je tenšia.
Rozloha: Koža na tele dospelého človeka má 1,5 – 2 m². Závisí to od výšky a hmotnosti.

 

Foto: internet

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 06:58