StoryEditor

Bez tabaku

19.11.2013, 22:08
Autor:
(dia)(dia)
Ak vdychujete cigaretový dym, ktorý do vzduchu vydýchol fajčiar, ste vystavení viac ako 4000 chemickým látkam, z ktorých 60 patrí medzi karcinogény a viac ako 100 je toxických. Prekáža vám, že ich musíte dýchať?

 

Ak vdychujete cigaretový dym, ktorý do vzduchu vydýchol fajčiar, ste vystavení viac ako 4000 chemickým látkam, z ktorých 60 patrí medzi karcinogény a viac ako 100 je toxických. Prekáža vám, že ich musíte dýchať? Ak vás tabakový dym na nástupištiach MHD obťažuje, smelo požiadajte fajčiara, aby išiel fajčiť ďalej.



Nebezpečné látky
Aj keď sa tabak pestoval oddávna v rôznych krajinách Južnej a Severnej Ameriky, jeho dym obsahuje látky, ktoré veru žiadnemu človeku nepomôžu. Nikotín, decht a oxid uhoľnatý totiž ovplyvňujú hlavne srdce a pľúca.

Nikotín:
● spôsobuje uvoľňovanie noradrenalínu, ktorý zvyšuje srdcový pulz v stave pokoja a krvný tlak,
● prispieva k poruchám srdcového rytmu, čím sa zvyšuje nepravidelná činnosť srdca,
● zapríčiňuje nárast voľných mastných kyselín v krvi,
● zvyšuje priľnavosť krvných doštičiek, čo podporuje tvorbu zrazenín.

Decht
● vplýva na organizmus rakovinotvorne,
● v organizme spôsobuje vznik ďalších karcinogénov,
● rádioaktívne polónium a draslík v pľúcach, kde sú usadené mnoho rokov, ožarujú pľúcne tkanivo a podporujú vznik rakoviny.

Oxid uhoľnatý (CO):
● viaže sa na krvné farbivo hemoglobín, ktoré sprostredkováva prenos kyslíka z pľúc do jednotlivých tkanív a orgánov, a tým ho vyraďuje z činnosti,
● viaže sa takisto na mioglobín - krvné farbivo vo svaloch

Nikotínová závislosť
Vedeli ste, že nikotín je rovnako návykový ako heroín či kokaín? Niet sa čo čudovať, že fajčiarovi, ktorý chce s cigaretami nadobro skoncovať, sa nedarí. Nikotín totiž spúšťa v mozgu uvoľnenie dopamínu, ktorý je spojený s príjemnými pocitmi. Prestať fajčiť sa preto zo 73 % fajčiarov podarí len 2 %. A len 2 až 3 % z nich je úspešných aj po roku.

Žuvačky, inhalátory či spreje
Ako sa potom zbaviť cigariet? Na Slovensku sú dostupné lieky, ktoré vám pomôžu pri odvykaní od fajčenia. Zmierňujú túžbu po nikotíne a aj sprievodné abstinenčné príznaky. Tie vám potlačia aj preparáty, ktoré poskytujú alternatívny prísun nikotínu do organizmu, nikotínové žuvačky, náplasti, inhalátory, spreje či pastilky.

Viete, že...
po vyfajčení jednej cigarety sa vám skracuje život priemerne o 5 minút? Na následky fajčenia zomrie ročne 5 miliónov ľudí.


Fajčia denne
Podľa štúdií počet dospelých fajčiarov klesá, fajčí však stále viac detí. Výsledky Globálneho prieskumu užívania tabaku školskej mládeže v roku 2007 ukázali, že 27,9 % detí vo veku od 13 do 15 rokov v súčasnosti užíva tabakové výrobky a 8,3 % denne fajčí cigarety.

Diabetici, pozor!
Ak máte cukrovku a fajčíte, ste z hľadiska rizikovosti považovaní za ľudí s prekonaným srdcovým infarktom. Zároveň ste vystavení výrazne väčšiemu riziku ochorenia srdca a ciev, ako keby ste nefajčili. Ak máte cukrovku 2. typu, celková dĺžka života sa vám skracuje o 12 až 15 rokov.

Počas fajčenia vám:
● náhle stúpajú hladiny glykémie, inzulínu a tlaku krvi,
● chronické fajčenie vám poškodzuje cievnu výstelku, čo vedie k zhoršeniu vnímavosti organizmu na inzulín, teda inzulínovej rezistencie a tým sa znovu zvyšuje glykémia,
● cigareta vám navyše skreslí výsledky, glykémia je vždy vyššia.

Nebezpečne vysoká glykémia
Fajčiari diabetici, uvedomte si, že väčšinou máte stále zvýšenú hladinu cukru, ktorá vám určite nepomôže. Hazardujete so svojím zdravím, pretože vám hrozia diabetické komplikácie. A ani zdravý fajčiar nemá vyhrané. Podľa štúdií má totiž 1,5-násobné väčšie riziko než nefajčiar, že ochorie na diabetes. Prevencia fajčenia teda znižuje nielen chorobnosť a úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia, ale aj výskyt cukrovky. Prestať fajčiť kedykoľvek v živote znamená okamžité výhody a dlhodobé zlepšenie zdravotného stavu.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:22