StoryEditor

Diabetik na dovolenke

20.05.2012, 23:21
Autor:
(dia)(dia)
Cestovanie, spoznávanie nových krajín, kultúry, ochutnávanie miestnych špecialít je príjemné asi pre každého človeka. Na to, aby ste dovolenku od balenia kufrov až po návrat domov prežili v zdraví a bez stresu, potrebujete dokonalý plán a tú správnu destináciu.

Cestovanie, spoznávanie nových krajín, kultúry, ochutnávanie miestnych špecialít je príjemné asi pre každého človeka. Na to, aby ste dovolenku od balenia kufrov až po návrat domov prežili v zdraví a bez stresu, potrebujete dokonalý plán a tú správnu destináciu.

Ako diabetik by ste si na dovolenkovanie nemali zvoliť krajinu, kde nie je dostupná diabetická starostlivosť. O vybranej destinácii si zistite všetky informácie, vypíšte si telefonický kontakt na najbližšieho lekára či pohotovosť. Zapíšte si však aj telefónne číslo svojho diabetológa, ktorému môžete v prípade potreby zavolať. Overte si aj to, či je pred vycestovaním do krajiny nutné očkovanie. Na Amazónske dažďové pralesy, juhovýchodnú Áziu či Južnú Ameriku radšej zabudnite. Radíme vybrať si bezpečnosť a dostatočnú hygienu.

Vypýtajte si potvrdenie

Dobre urobíte, ak si pred vycestovaním od svojho diabetológa vypýtate potvrdenie, ktoré bude obsahovať informácie o vašej chorobe a liečbe. Zvlášť, ak ste diabetici 1. typu. Najlepšie je, keď ho máte v jazyku krajiny alebo v angličtine. Podľa diabetologičky MUDr. Adriany Ilavskej by ste sa okrem obchodných názvov liekov mali naučiť aj ich účinnú látku. Nie všetky lieky sú totiž dostupné v každej krajine a navyše sa od rovnakého výrobcu môžu predpisovať aj pod iným názvom.

V príručnej batožine

Balenie liekov, inzulínu či iných diabetických pomôcok si nenechávajte na poslednú chvíľu. Pripravte si ich niekoľko dní pred odchodom, predídete tak prípadnému stresu, že vám niečo chýba. Lieky si berte aj do zásoby, nikdy neviete, čo sa môže na dovolenke prihodiť, môžete ich stratiť či znehodnotiť. Inzulín spolu s diabetickými pomôckami (testovacie prúžky na vyšetrenie krvi a moču, lancety, inzulínové striekačky, perá, ihly k inzulínovým perám, príslušenstvo k inzulínovej pumpe, glukomer, testovacie prúžky) si spolu s liekmi zabaľte do príručnej batožiny. V úložných priestoroch v lietadle by totiž mohlo dôjsť pod vplyvom mrazu k ich znehodnoteniu.

Časový posun

V prípade, že budete prechádzať menej ako 6 časových pásiem, riaďte sa pri užívaní inzulínu časom v domácej krajine. Pri posune času o 6 a viac hodín prejdite na miestny čas, ale až od rána nasledujúceho dňa. Ak sa rozhodnete cestovať do východných krajín a picháte si inzulín raz denne, v prvý celý deň pobytu si ráno aplikujte 2/3 obvyklej rannej dávky, pretože váš predchádzajúci deň bol v dôsledku časového posunu kratší. Namerali ste si večer zvýšenú hladinu cukru v krvi? Ak áno, podajte si zvyšnú tretinu bežnej dávky, ktorú ste si neaplikovali ráno. Od ďalšieho dňa už postupujte podľa tradičného režimu. Tí z vás, ktorí sú na dvoch dávkach inzulínu denne, si v prvý celý deň pobytu ráno podajte taktiež 2/3 obvyklej dávky, ale večer už plnú dávku.

Ak cestujete na západ a ste na jednej dávke inzulínu denne, zmerajte si glykémiu približne 18 hodín od poslednej rannej dávky. V prípade, že hladinu cukru budete mať v norme, vyčkajte s aplikáciou ďalšej dávky inzulínu do rána nasledujúceho dňa v obvyklej hodine, avšak v miestnom čase. A to aj napriek tomu, že od poslednej dávky uplynie viac ako 24 hodín. Inak sa musíte zariadiť, ak si nameriate glykémiu vyššiu. Vtedy si podajte 1/3 obvyklej rannej dávky, po ktorej má nasledovať jedlo. Pri dvoch dávkach inzulínu denne si po 12 hodinách od rannej dávky podajte druhú dennú dávku inzulínu a zajedzte ju. O 6 hodín si zmerajte hladinu cukru v krvi. Ak je v norme, vyčkajte s ďalšou dávkou do nasledujúceho rána. V prípade, že je vyššia, podajte si 1/3 obvyklej ranne dávky.

Ste diabetici na perorálnych antidiabetikách? Ak áno, prejdite na miestny čas v krajine ihneď.

Dôležité!

Pre tých z vás, ktorí majú závažnejšie postihnutie sietnice a sú po nedávnom chirurgickom zákroku na oku, sú dlhé cesty lietadlom nebezpečné.

Pozor na slnko

Po príchode do hotela či iného ubytovacieho zariadenia sa postarajte o lieky a zdravotnícke pomôcky. Nevystavujte ich slnku, zvlášť inzulín skladujte v krabičkách pri teplote od 2 do 8 °C. Keby ste ho totiž vystavili horúčave, mohol by sa poškodiť. Inzulínovú pumpu tiež chráňte pred priamymi slnečnými lúčmi. Noste ju pod svetlým tričkom či plávkami.

Čo nesmie chýbať v lekárničke:

● zásoba inzulínu na celé trvanie pobytu,

● prostriedky na monitorovanie cukru v krvi,

● prúžky na zistenie ketónov v moči,

● kocky cukru,

● ampulka glukagónu s riedidlom,

● sterilné ihly a striekačky,

● kartička s osobnými údajmi diabetika, s informáciou o jeho diagnóze a s adresou lekára,

● dezinfekcia a prostriedky proti plesniam,

● sterilný obväz a leukoplast, ktoré budete potrebovať pri včasnom ošetrení otlakov.

Čo na tanier?

Vieme, že preplnené švédske stoly rôznych špecialít sú pre vás veľkým lákadlom, uvedomte si však, že ste na dovolenku neprišli pribrať a rozhádzať si glykémiu. Zvážte, čo si položíte na tanier a zároveň si všímajte, či sú pochúťky dostatočne tepelne spracované. Uprednostňujte ľahšie jedlá, zeleninové šaláty, ovocie, ktoré vás v horúčavách osviežia a zároveň nezaťažia váš organizmus. Nezabúdajte veľa piť! Aby ste sa vyhli možným komplikáciám z dlhej cesty, únavy, zmeny stravovania, z cudzej krajiny, často si merajte glykémiu. Zapamätajte si tiež to, že z miesta vpichu sa v teplej klíme inzulín absorbuje rýchlejšie.

Počas horúčav nezabúdajte na:

● Tekutiny – predídete tak poruchám spôsobených z ich nedostatku. Pite priebežne počas celého dňa. Pozor však, nie sladené nápoje alebo alkohol. Ideálne sú minerálne a prírodné vody s nižším obsahom sodíka a obyčajná voda z vodovodu. Na tú však v exotických a prímorských krajinách zabudnite. Kupujte si radšej uzavreté fľaše v obchode.

● Slnečné okuliare – avšak nie lacné z trhu. Tie by vám mohli len uškodiť, pretože sú bez ochranného filtra. Okuliare majte vždy poruke, keď sa vzdialite z hotela.

● Opaľovacie krémy s ochranným filtrom – nech vás ani nenapadne ležať na pláži či pri bazéne bez toho, aby ste sa natreli. Krém noste so sebou aj na výlety a podľa potreby si natierajte tie časti tela, ktoré sú vystavené slnečným lúčom.

● Vhodná obuv – je jasné, že pri tridsaťstupňovej horúčave je dosť náročné nosiť celé topánky. Ako diabetici by ste si však mali dávať pozor na drobné kamienky, ktoré vám môžu poraniť prsty či chodidlo. Preto si obujte radšej obuv z prírodného materiálu s krytou špičkou. Keď sa rozhodnete ísť na boso, dávajte si pozor na ostré predmety a rozpálený asfalt. Nezabúdajte však na to, že v teplom a vlhkom prostredí sa kožné rany infikujú rýchlejšie.

PRÍBEHY

O zážitkoch, nových priateľstvách, horúcom slnku, šumení mora, obľúbených aktivitách, avšak aj o nepríjemných dovolenkových udalostiach sa môžete dozvedieť od našich čitateľov. Ich príbehy vás možno inšpirujú k tomu, na čo pri balení nezabudnúť a kam vycestovať

1. Relax aj bez mora

Marta (54) zo Sabinova je diabetička 2. typu, ktorá letnú dovolenku najradšej trávi v kúpeľných mestách na Slovensku. „Z dovoleniek mám len pozitívne zážitky, sú to dni oddychu, poznatkov a najmä spoznávania nových ľudí a nadväzovania priateľstiev.“ Pani Marta za dovolenku dokonca považuje aj pobyt v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni. „Nieže by som tam išla oddychovať, ale stretnutia so vzácnymi ľuďmi, ako sú lekári, zdravotnícki pracovníci, ale aj pacienti, povzbudia nielen na tele, ale aj na duši. Prichádzam odtiaľ múdrejšia, zrelaxovaná a posilnená v boji s chorobu.“

Rozkolísané glykémie

Počas letných dní sa Marta rada hýbe, venuje sa najmä záhradke a v posledných rokoch rekonštruovali byt, takže pohyb jej naozaj nechýbal. Na čo sa však sťažuje, sú rozkolísané glykémie, na ktoré má podľa nej vplyv aj horúce slnko. „Nemám rada príliš vysoké teploty, preto sa ani neopaľujem, som v tieni s čiapkou na hlave a navyše nedokážem byť stále na tom istom mieste, večne musím niečo robiť.“ Marta pre horúčavy a strach, ako by zvládla cukrovku, odmieta dovolenkovať v tropických krajinách, nikdy tam nebola a ani nepôjde. Uprednostňuje Slovensko, okolité krajiny a dostupnosť lekára. „Vždy pred cestou si prečítam niečo zaujímavé o cukrovke v časopise alebo na internete a potom si zabalím všetky potrebné pomôcky a lieky.“

Skončila v nemocnici

Každý od dovolenky očakáva, že bude na nej perfektne. To isté si myslela aj Marta, no práve počas oddychu ju prekvapila jedna nepríjemná udalosť. „Bolo to ešte v čase mladosti, hospitalizovali ma v Mariánskych Lázňach, ale nie pre cukrovku. Mala som mimomaternicové tehotenstvo a pobyt v nemocnici mi prospel, pretože ma odporučili na ďalšie liečenie k jednému odborníkovi v Košiciach a ten mi veľmi pomohol. Liečil ma viac ako 3 roky,“ spomína Marta.

2. Veľké cestovateľky

Alexandra (31) a jej dcérka Kristínka (11) z Kamenca pod Vtáčnikom bojujú s diabetom 1. typu obidve. To im však nebráni v tom, aby si užívali letné prázdniny aj za hranicami Slovenska. „Boli sme v Chorvátsku, Bulharsku a Grécku. Najkrajšie bolo v Grécku, najčistejšie more, ale kamenistá pláž boli v Chorvátsku a najlacnejšie bolo v Bulharsku,“ hovorí Alexandra. Dievčatá si však z dovoleniek spomínajú aj na negatívne zážitky. „Celou cestou z Grécka sme cestovali pokazeným autobusom. Šoférovi sa nedali zaraďovať rýchlosti. Nemali sme žiadne prestávky, aby sme domov neprišli neskoro. Cestovali sme o tri hodiny dlhšie, boli sme síce nervóznejší, ale dalo sa to prežiť. Snažili sme sa spať a nemyslieť na to najhoršie.“

Odlepená kanyla

Druhá nepríjemná udalosť sa už týkala diabetu. „Na jednodňovom výlete po Slovensku sa dcére odlepila kanyla a druhú sme so sebou nemali. Stalo sa to v Aquaparku v Turčianskych Tepliciach. Tak sme sa púšťali po toboganoch a šmýkačkách, že sa odlepila takmer aj mne. Náhradnú kanylu nás nenapadlo zobrať, veď sme išli „len“ na jednodňový výlet. Ale nebolo to také zlé, bolo už poobede a o 2 hodiny sme vyrazili domov. Hneď po príchode si Kristínka nasadila novú a dopichla inzulín. Odvtedy berieme všade náhradnú kanylu. Učíme sa na vlastných chybách,“ spomína Alexandra. Za to sa však celá rodinka vo vodnom parku vyjašila a dokonca boli s inzulínovými pumpami za plavkami stredobodom pozornosti.

Milujú opaľovanie

Cestovateľky okrem kúpania a šantenia vo vode milujú aj opaľovanie. „Nechceme byť biele, ale pred slnkom sa chránime opaľovacím krémom.“ Na otázku, či sa pred dovolenkou ako diabetičky pripravujú, Alexandra odpovedá: „Nijako sa nepripravujeme. Úpravu liečby cukrovky nekonzultujeme ani s diabetológom. Dôležité je len to, aby sme boli vybavené dostatočným množstvom inzulínu, glukomerom, kanylami, príslušenstvom k inzulínovým pumpám, liekmi a rýchloobväzom.“ Obidve celkom dobre zvládajú aj dlhé cesty autobusom či lietadlom. „Keďže sa vtedy nepohybujeme, len sedíme, treba nám viac inzulínu,“ dodáva mladá mamička.

3. Miluje teplo a vlny

Miroslav (54) z Považskej Bystrice trávi letné mesiace rôzne. Väčšinou však na Slovensku a pokiaľ to finančné možnosti dovoľujú, užíva si s manželkou aj dovolenku pri mori. „Obidvaja máme radi teplo a preto najradšej chodievame k moru koncom augusta alebo v septembri, keď je more vyhriate.“ Miroslav sa ako diabetik 2. typu na dovolenku špeciálne nepripravuje. „Dávam si záležať na tom, aby som si nezabudol inzulínové perá, náhradné náplne a lieky na tlak. Keď idem na dovolenku lietadlom, beriem si so sebou aj potvrdenie, že som diabetik a musím mať pri sebe všetky pomôcky. Keď som prvýkrát išiel na dovolenku lietadlom, radil som sa aj s diabetológom. Destinácie s 1 a 2-hodinovým časovým posunom však zvládam bez konzultácií.“

Opuchnuté nohy

Do roku 2004 chodieval Miroslav na dovolenku k moru autobusom. „Chorvátsko sa dá ešte vydržať, lebo v priebehu jednej noci sa dostanete do cieľovej destinácie. Horšie to bolo, keď sme cestovali na Sicíliu alebo do Francúzska a cesta trvala 24 až 36 hodín. To nezvládali moje nohy, ktoré mi od kolien dole veľmi opúchali. Od roku 2005 sme chodievali k moru do Grécka, Turecka, Tunisu a Egypta lietadlom, lety boli dlhé od 2 do 5 hodín, čo bolo pre mňa vyhovujúce.“ Aj keď Miroslava nohy počas dlhej cesty neposlúchali, inokedy s nimi ako diabetik nemá problémy. „Cez leto zásadne nechodím bosí, výnimkou je len pláž. O nohy sa starám, pravidelne si ich natieram krémom.“

Bolesť ucha

Aj pán Miroslav spomína na nepríjemný zážitok, ktorý sa mu prihodil na gréckom ostrove. „Pred 4 rokmi ma na Rodose veľmi bolelo ucho. Asi z potápania sa a zo silného vetra, ktorý tam stále fúkal. Najskôr som si v lekárni kúpil kvapky, keď nepomohli, zavolal som delegátke a navštívil som pohotovosť v štátnej nemocnici vzdialenej od hotela približne 15 kilometrov. Ocitnúť sa sám, s ohlušujúcou bolesťou ucha večer v cudzom meste a bez znalosti cudzieho jazyka, nebolo nič príjemné. Po požití antibiotík sa mi okamžite uľavilo.“

Rád sa hýba

V čase, keď Miroslav nedovolenkuje, venuje sa prácam v záhradke. Pre dlhodobé problémy s kolenom a opuchnutému priehlavku na pravej nohe sa, žiaľ, už nemôže venovať športu tak, ako v mladosti, obľubuje však bicykel a plávanie. „Sem tam chodím na nie dlhé vysokohorské túry, fyzická aktivita počas teplých dní mi nerobí žiadne problémy. Ak som dlhšie na slnku, mávam na hlave tenkú bielu čiapku a na opaľovanie používam krém s primeraným ochranným UV filtrom.“

4. Aktívna Terezka

Terezka (13) z Ostratíc trávi dovolenku spolu s rodičmi a bratom. „Posledné 4 roky sme boli pri mori v Chorvátsku a Bulharsku. Zvyšok prázdnin chodievame na krátke jednodňové výlety. Tento rok sme sa ešte nerozhodli, kde pôjdeme, ale verím, že sa nebudeme nudiť doma.“

Radí sa s diabetologičkou

Keďže Terezka je diabetička 1. typu, úpravu liečby v súvislosti s časovým posunom či veľkými horúčavami prekonzultuje so svojou diabetologičkou. „Okrem toho si pred cestou skontrolujem, či mám doma všetky potrebné veci pre svoju chorobu – inzulíny, glukomer, vatičky, ihly, termotašku a lieky. V našej lekárničke nikdy nechýbajú antibiotiká, kvapky do očí, masti proti poštípaniu hmyzom, tabletky na alergiu, od bolesti, rýchloobväz, sirup proti kašľu, kvapky na nádchu či peroxid vodíka.“

Šumenie mora a veľké vlny

Až keď je všetko dôkladne pripravené, môže Terezka vycestovať a tešiť sa na dobrodružstvá. Veľa príjemných zážitkov však má už aj za sebou. „Spomínam si na pekné šumenie mora, veľké vlny, plavbu loďou, hranie minigolfu. Nezabudnem, ako sme prišli prvýkrát do Bulharska a mali sme výbornú večeru, ktorá bola asi odmenou za cestu autobusom. Ďalší rok sme leteli radšej lietadlom.“

Bedminton i korčule

Terezka využíva svoj voľný čas aj na šport. „Rada hrám bedminton, korčuľujem sa na kolieskových korčuliach, plávam a tiež bicyklujem. Niekedy sa mi stáva, hlavne po fyzickej aktivite, že sa mi rozkolíše cukor. Dostanem ho však rýchlo do normálu a teším sa zo slnka. Nechcem byť počas leta biela, tak sa aj opaľujem. Chránim sa opaľovacími krémami, na hlave nosím klobúk a pijem veľa tekutín. Vtedy si odpočiniem, lúštim krížovky, sudoku a hrám karty.“

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 16:38