StoryEditor

Škorica – účinná aj pri liečbe diabetu

17.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Štipka škorice pridá skvelú chuť mnohým jedlám a navyše toto voňavé korenie významne prospieva zdraviu. Jej použitie v orientálnej a ajurvédskej medicíne je známe celé stáročia, avšak len málo ľudí presne vie, aký účinok môže mať škorica na ich zdravie.

Štipka škorice pridá skvelú chuť mnohým jedlám a navyše toto voňavé korenie významne prospieva zdraviu. Jej použitie v orientálnej a ajurvédskej medicíne je známe celé stáročia, avšak len málo ľudí presne vie, aký účinok môže mať škorica na ich zdravie.
Škorica (Cinnamomum zeylanicum) je malý strom, ktorý rastie v Indii, Indonézii, Brazílii, Vietname, Egypte a na Srí Lanke. Škorica, ktorú väčšina z vás nakupuje v supermarketoch, je vlastne kôra tohto stromu a predáva sa buď celá, alebo pomletá na prášok.

 

Unikátne liečivé schopnosti škorice pochádzajú z troch aktívnych zložiek jej esenciálneho oleja: cinnamaldehyd, cinnamyl acetát a cinnamyl alkoholu. Čo všetko môže škorica priaznivo ovplyvniť?

 

1. Účinná pri liečbe diabetu. Škorica môže pomôcť ľuďom s diabetom 2. typu zvýšením citlivosti voči inzulínu, čím mierne znižuje hladinu krvného cukru. Autor štúdie uverejnenej v časopise Diabetes Care v roku 2003 zistil, že ľudia s diabetom 2. typu, ktorí prijali denne 1, 3 alebo 6 g škorice vo forme tabliet (cca jedna štvrtina čajovej lyžičky), zaznamenali zníženie hladiny glukózy v krvi o 18 až 29 % a zníženie triglyceridov o 23 až 30 %. V prípade hladiny LDL cholesterolu išlo o zníženie o 7 až 27 % a celkový cholesterol sa im znížil o 12 až 26 %. Štúdia sa však týkala len malého množstva ľudí, preto by bol potrebný rozsiahlejší výskum na to, aby sa škorica stala hlavným hráčom v liečbe diabetu 2. typu. Ako na doplnkovú liečbu sa na ňu môžete rozhodne spoľahnúť, ale nemôže nahradiť liečbu, ktorú vám určil váš diabetológ.
2.    Bojuje s rakovinou. Štúdie amerických vedcov ukázali, že škorica znižuje množenie rakovinových buniek pri lymfómoch a leukémii. Podľa výskumníkov škorica prispieva k potlačeniu činnosti niektorých enzýmov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri bunkovom delení. Škorica je tiež veľmi dobrým zdrojom vápnika a vlákniny, čo môže pomôcť znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.
3.    Znižuje hladinu cholesterolu. Vláknina a vápnik v škorici môžu pomôcť odstrániť žlčové soli z tela. V konečnom dôsledku môže tento proces pomôcť k zníženiu vysokej hladiny cholesterolu. Podľa spomínanej štúdie škorica nielen znížila hladinu cukru v krvi diabetikov 2. typu, ale takisto významne znížila LDL cholesterol (tzv. „zlý“ cholesterol) a triglyceridy. Opäť by však bola potrebná rozsiahlejšia štúdia, aby sa zmerala efektivita zníženia cholesterolu vplyvom škorice, posúdil druh škorice, ktorý je najúčinnejší, a takisto množstvo, ktoré treba použiť.
4.    Posilňuje funkcie mozgu. Vôňa škorice môže posilňovať kognitívne a pamäťové funkcie, zvyšuje pozornosť a sústredenie. Podľa výskumu pod vedením dr. P. Zoladza škorica pomohla účastníkom štúdie dosiahnuť lepšie výsledky v úlohách spojených s pozornosťou a pamäťou.
5.    Prospešná pre žalúdok. Škorica je veľkým zdrojom vlákniny a môže pomôcť uľaviť od zápchy, rovnako ako od syndrómu dráždivého čreva. V prípade zdravého tráviaceho ústrojenstva môže predísť ochoreniu hrubého čreva. Problémy s hnačkou či nadúvaním sa niekedy môžu vyriešiť pravidelným používaním škorice v strave.
6.    Bojuje s artritídou. Ťažkosti spojené s artritídou skúste riešiť pridaním škorice do svojho denného jedálnička. Na univerzite v Kodani zistili, že pacienti, ktorí dostali pol lyžičky škorice spolu s lyžicou medu každé ráno pred raňajkami, hlásili výraznú úľavu pri bolesti spojenej s artritídou. (Ak ste diabetik, použitie medu konzultujte so svojím diabetológom!)
7.    Zlepšuje krvný obeh. Škorica obsahuje významné množstvo zlúčeniny zvanej kumarín, dobre známy ako antikoagulancium, čiže prostriedok na riedenie krvi. Pomáha tak zlepšiť krvný obeh a predchádzať vzniku krvných zrazenín. Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, alebo majú poruchu zrážanlivosti krvi, by škoricu nemali konzumovať.
8.    Dodáva energiu. Škorica odstraňuje pocity opotrebovania a únavy. Zlepšuje energiu, dáva ľuďom vitalitu a zlepšuje krvný obeh. Škorica je veľmi užitočná najmä pre ľudí, ktorí majú pocit tepla v hornej časti tela, ale nohy majú večne studené. Škorica poskytne úľavu aj pri nástupe prechladnutia alebo chrípky, najmä keď sa primieša do čaju z čerstvého zázvoru.
9.    Pôsobí proti mikróbom. Predbežné laboratórne štúdie na zvieratách preukázali, že škorica môže mať antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Rast kvasiniek, ktoré boli rezistentné voči bežne používaným antiplesňovým liekom často (hoci nie vždy) zastavil extrakt škorice.
10.    Stará sa o chrup. Zmes medu a škorice je výbornou ústnou vodou a pomáha udržiavať svieži dych po celý deň. Nedávna štúdia dokázala, že škorica môže mať priaznivý účinok v boji zo zápachom v dychu.
11.    Výhodná pre zdravie ženy. Škorica môže byť tiež užitočná pre zdravie ženy, pretože poskytuje úľavu od menštruačných kŕčov a ďalších ženských problémov.

Je škorica bezpečná?
·    Ak ste diabetik a užívate lieky, ktoré ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi alebo hladinu inzulínu, užívanie škorice ako doplnkovej liečby by ste mali konzultovať so svojím diabetológom. Nadmerná a nepremyslená konzumácia škorice spolu s liečbou na zníženie hladiny cukru v krvi môže vašu glykémiu znížiť až príliš.
·    Druh škorice Cassia obsahuje zlúčeninu zvanú kumarín. Vo veľkom množstve môže kumarín poškodiť pečeň.
·    Kumarín vplýva na riedenie krvi. Škoricu Cassia nesmú užívať ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, alebo ľudia s poruchami zrážanlivosti krvi.
·    Tehotné ženy by sa mali vyhýbať nadmernému množstvu škorice.

Diabetologička MUDr. Adriana Ilavská radí
Škorica patrí medzi fytoterapiu už oddávna. Niektoré odborné medicínske práce na zvieratách, ale aj ľuďoch, podporujú vekmi získanú skúsenosť o jej pozitívnom vplyve na metabolické parametre diabetikov. Rozhodne však nemôže nahradiť liečbu ordinovanú lekárom, či už diabetickú stravu, tablety alebo inzulín. Môže slúžiť ako doplnok výživy a na to je aj určená. Odporučená dávka, pri ktorej možno očakávať priaznivý efekt, je asi pol čajovej lyžičky denne. Najlepšie bude, ak si každý, kto sa rozhodne pre užívanie škorice, overí jej účinok na sebe sledovaním hodnôt, napríklad glykémie glukometrom, v domácich podmienkach. Škorica je navyše dobrým zdrojom horčíka, železa, vápnika a vlákniny.

 

Zdroj: lifemojo.com, Payal Banka
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
14. január 2025 11:14