StoryEditor

Keď sa vás zmocní viróza

09.02.2012, 22:11
Autor:
(dia)(dia)
Viróza sa zakráda do organizmu nečakane, najprv na seba upozorní únavou, neskôr bolesťou hlavy, svalov či hrdla. Ak ste navyše diabetici, zápalové ochorenie sa odrazí aj na vašich glykémiách.

Viróza sa zakráda do organizmu nečakane, najprv na seba upozorní únavou, neskôr bolesťou hlavy, svalov či hrdla. Ak ste navyše diabetici, zápalové ochorenie sa odrazí aj na vašich glykémiách.

Vyčíňanie virózy v organizme má neraz na svedomí vysoké glykémie, v ťažkých stavoch až diabetickú ketoacidózu spôsobenú zvýšeným množstvom ketolátok v krvi. Odstrašujúcim následkom sa však dá predísť, stačí dodržiavať rady a odporúčania ošetrujúceho lekára a diabetológa. Podceňovať virózu nech vás ani nenapadne! Prechodená choroba sa zvykne vrátiť a navyše v intenzívnejšej podobe.

Zasahuje organizmus

Akonáhle sa vírusy či baktérie začnú v organizme množiť, zalarmuje sa imunitný systém. „Ten sa snaží vírusovú alebo bakteriálnu infekciu zlikvidovať. Súčasne mu v tom pomáhajú ďalšie obranné mechanizmy, napríklad zvýšená hladina stresových hormónov. Čím je viróza závažnejšia, tým komplexnejšie zasahuje organizmus,“ hovorí doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc., z Metabolického centra v Bratislave. Ako diabetici by ste mali pamätať na to, že virózu prekonávate oveľa horšie ako zdraví ľudia. Zvlášť tí z vás, ktorým glykémie skáču hore dole a kompenzácia diabetu je vám viac-menej ľahostajná. Uvedomte si, že robíte obrovskú chybu, pretože už aj s príchodom bežnej virózy máte o problémy postarané. „Stav diabetikov so zlou kompenzáciou sa ešte zhorší, liečba býva zväčša ťažšia a následky môžu mať takisto oveľa horšie,“ upozorňuje doc. K. Rašlová.

Bežná viróza zvyčajne rýchlo prejde a dá sa zvládnuť v domácich podmienkach s malou úpravou inzulínu.

Pravidelne merajte

Hneď ako pocítite, že na vás niečo lezie a vaše glykémie sa zároveň vyšplhajú na vyššie hodnoty, nečakajte na zhoršenie stavu. Naopak, čo najskôr navštívte svojho praktického lekára a spoločnými silami sa snažte s virózou poriadne zatočiť. Zároveň sa skontaktujte so svojím diabetológom a prekonzultujte s ním úpravu liečby. „Zápalový proces spúšťa v organizme kontrolné mechanizmy, ktoré súčasne ovplyvňujú hladinu glykémie. Najjednoduchšou metódou, čo vtedy robiť, je intenzívne liečiť zápalové ochorenie a súčasne si často kontrolovať glykémiu a po rozhovore s diabetológom zvýšiť bolusové dávky inzulínu podľa jej hodnôt,“ vysvetľuje diabetologička.

 

Viete, že...

glykémia môže v závislosti od závažnosti stavu a kompenzácie diabetika vystúpiť aj nad 20 mmol/l? Aby sa vám to nestalo, využite obrovskú výhodu, ktorú máte – používajte glukomery.

Strata tekutín

Infekciu neraz sprevádza horúčka a vysoké teploty od 38°C predstavujú, okrem iného, aj stratu tekutín, ktorú by ste mali v tej chvíli nahrádzať. „V prípade, že pacient nie je schopný sám prijímať tekutiny a zvracia, treba ísť okamžite do nemocnice, kde mu ich nahradia infúznou liečbou,“ odporúča doc. Rašlová. Nepodceňte preto vážnosť situácie, nesnažte sa silou mocou ostať doma a liečiť sa po svojom. Nezabúdajte na meranie glykémie, ale aj ketolátok, ktorých hodnotu už ukazujú aj niektoré typy glukomerov. Ak taký nevlastníte, môžete si ich otestovať testovacími prúžkami z moču. „Ketolátky v krvi sú prejavom metabolického rozvratu, v momente, keď sa ukážu, treba ísť do nemocnice.“

Dôležité!

Neliečená infekcia môže mať pre diabetika vážne dôsledky – hrozí mu dekompenzácia, pri vysokých teplotách strata tekutín, diabetická ketoacidóza až s ohrozením života.

Upravte dávky

Relatívne častým problémom je črevná viróza, ktorá postretla určite mnohých z vás. Väčšinou netrvá dlho, ale za to je veľmi nepríjemná a ak je navyše spojená aj so zvracaním a horúčkou, je jednoznačnou indikáciou na hospitalizáciou, aj keď len na jeden či dva dni. Keď ide o hnačkové ochorenie, treba držať prísnu diétu a piť veľa vody alebo čaju. S diabetológom sa dohodnite, ako upraviť dávky inzulínu. „Často treba ovplyvniť dávky bazálneho inzulínu, pretože tým, že diabetik konzumuje 1/3 z denného príjmu, ovplyvní to významne jeho potrebu inzulínu. Na jednej strane je infekcia, ktorá vyžaduje vyššie dávky, ale pri hnačkových ochoreniach, keď sa drží diéta, potreba inzulínu môže byť oveľa nižšia,“ hovorí lekárka.

Každé zápalové ochorenie spôsobí zhoršenie kompenzácie diabetu.

 

Rady pre vás:

● pokiaľ viróza trvá dlhšie ako 2 dni, navštívte svojho praktického lekára

● dohodnite sa s diabetológom o spôsobe liečby, keď nie osobne, aspoň telefonicky

● ak sa cítite tak zle, že nemôžete prijímať tekutiny a úplne „horíte“, choďte do nemocnice

● merajte si glykémiu častejšie

● kontrolujte si ketolátky

● dbajte o svoj zdravotný stav a dodržiavajte všetky pokyny lekára

Kritériá metabolickej kompenzácie

 Diabetici 1. typu
  Diabetici 2. typu
 glykémia nalačno 5,1-6,5 mmol/l 
  glykémia nalačno  <6 mmol/l
 glykémia 2. hod. po jedle 7,6-9 mmol/l
  glykémia 2. hod. po jedle  <8 mmol/l
 glykémia pred spánkom 6-7,5 mmol/l
  glykovaný hemoglobín  <6,5 %
 glykovaný hemoglobín 6,2-7,5 % 

(ivk)

Foto: archív HN

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 23:05