StoryEditor

Crohnova choroba

14.03.2012, 23:09
Autor:
(dia)(dia)
Jednoducho náhle vzplanie, začnú bolesti brucha, tráviace ťažkosti a problém je na svete. Crohnova choroba, ktorá si robí zálusk skôr na mladšie ročníky, sa môže prejaviť v hociktorej časti tráviaceho traktu – od úst až po konečník.

Jednoducho náhle vzplanie, začnú bolesti brucha, tráviace ťažkosti a problém je na svete. Crohnova choroba, ktorá si robí zálusk skôr na mladšie ročníky, sa môže prejaviť v hociktorej časti tráviaceho traktu – od úst až po konečník.

Ľudia, ktorí Crohnovou chorobou trpia, vedia, že to s ňou nie je ľahké, a aj keď im je raz lepšie, raz horšie, bolestiam brucha, hnačkám či podvýžive sa nevyhnú. Crohnova choroba patrí do rovnakej skupiny chorôb ako tzv. ulcerózna kolitída. Obidve sú chronické a zápalové. Príznakmi sú si veľmi blízke a podobne sa aj liečia. Veľký rozdiel je však v tom, že ulcerózna kolitída sa dá takmer úplne vyliečiť operáciou a s Crohnovou chorobou by ste museli žiť do konca života. „Crohnova choroba sa navyše môže prejavovať od úst až po konečník, ulcerózna kolitída je len v hrubom čreve,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Koller.

Dnes dobre, zajtra zle

Čo je vyvolávajúcou príčinou Crohnovej choroby však lekári stále nevedia. „Vieme len to, že ide o poruchu imunitného systému, ktorý reaguje na baktérie nachádzajúce sa v čreve. Imunita proti nim bojuje a tak vzniká zápal,“ vysvetľuje Dr. T. Koller. Ochorenie vtedy akútne vzplanie, človek má ťažkosti, no po čase sa má zrazu lepšie. Vzplanutia a zlepšenia sú pre túto chorobu typické a v tom lepšom prípade pacient ani nevie, že má nejakú diagnózu.

Viete, že...

Crohnovu chorobu majú väčšinou mladí ľudia? Hranicu však vekovo možno vymedziť už od 10 do 50 rokov. Riziko ochorenia vo vyššom veku klesá. Percentuálne sa dá povedať, že na celom svete ňou trpí 20 – 40 ľudí na 100-tisíc obyvateľov.

Crohnova choroba sa prejavuje troma spôsobmi:

1. ZÁPAL ČREVA – postihnutý úsek čreva je opuchnutý, začervenalý, je v ňom hlien a tekutiny. Podľa Dr. Kollera má vtedy človek väčšinou hnačky, problémy s trávením, lebo tenké črevo neplní funkciu vstrebávania. Živiny sa strácajú a chorý začína byť podvýživený.

2. ZÚŽENIE ČREVA – postupným hojením zapáleného čreva v ňom môže vzniknúť po niekoľkých rokoch zúženina. Také črevo viac nemôže normálne transportovať živiny a stolicu. V extrémnych prípadoch dokonca môže vzniknúť nepriechodnosť čriev. Pacient má v tomto prípade bolesti, zastavené vetry, nafúknuté brucho a vracia.

3. FISTULY - vzniknúť môžu takisto počas hojenia zapáleného čreva a to tak, že niekedy sa kľučky čreva prilepia k sebe alebo sa prilepí kľučka o kožu a vzniká medzi nimi komunikácia. „Najčastejšie sú okolo konečníka a tečie cez ne čiastočne stolica a hnis. Pre človeka s fistulami je to veľmi nepríjemné, pretože obsah čreva cítiť a znečisťuje aj bielizeň,“ hovorí Dr. Koller.

Podvýživa ako následok

Nie každý sa však stretne so všetkými prejavmi choroby. Niekto má len fistuly, iný bojuje so zúženinou. Zápal najčastejšie vzniká v poslednej časti tenkého čreva, ktoré vyúsťuje do hrubého čreva. „Tá časť sa zužuje a môže dôjsť k nepriechodnosti, k prasknutiu čreva až zápalu pobrušnice a vtedy už hrozí urgentná operácia. Za najvážnejšie však možno považovať akékoľvek postihnutie, ktoré bráni človeku v správnej výžive, pretože následkom je vznik podvýživa,“ hovorí T. Koller.

Rôznorodé prejavy

Akoby toho nebolo málo, Crohnova choroba sa môže prejaviť aj inde ako v čreve. Človeku môžu na koži vzniknúť veľké bolestivé červené uzly, môže mať problémy s krížovou chrbticou, zriedkavo aj s inými kĺbmi, môže mať zápal spojovky, dúhovky či problémy so žlčovými cestami.

Crohnovu chorobu pomenovali po Američanovi B. B. Crohnovi, ktorý sa o nej po prvýkrát zmienil už pred takmer 80 rokmi.

Potláčajú imunitu

Keďže chorobu vyvoláva „pomýlená“ imunita, pacientovi pomáhajú práve lieky, ktoré nechcené imunitné reakcie potláčajú. Viete si predstaviť, že by ste boli podvýživení a zároveň by váš imunitný systém vplyvom liekov upadal? Aj keď človeku vtedy hrozia rôzne infekcie, riziko, že príde o črevo, ktoré pri zápaloch musia lekári chirurgicky odstraňovať, je omnoho väčšie.

 

Ľahko stráviteľné

Okrem liekov dostávajú pacienti v akútnych vzplanutiach výživové mlieka so všetkými stopovými látkami, vitamínmi a kalóriami. „Ide o ľahko stráviteľnú výživu s liečebným účinkom,“ vysvetľuje Dr. Koller. Užívajú aj steroidy, ale len krátkodobo, lebo majú nežiaduce účinky. Môžu totiž vyvolať diabetes, osteoporózu, vysoký krvný tlak či psychické problémy. V posledných rokoch je hitom biologická liečba. Podľa gastroenterológa ide o lieky proti tzv. cytokínom, ktoré vyvolávajú v tráviacom trakte zápal.

Pozor!

Ľudia s Crohnovou chorobou by mali na cigarety čo najskôr zabudnúť. Fajčenie totiž zhoršuje nielen priebeh ochorenia, ale chorý zle reaguje aj na liečbu.

Diéta neexistuje

Vhodnou voľbou sú probiotiká, ktoré črevám dávajú baktérie mliečneho kvasenia a nahradzujú tie zlé. Dôležité je, aby sa pacienti stravovali racionálne a pravidelne a neprejedali sa. Možno ste sa niekedy stretli s informáciou, že by mali fungovať na beztukovej diéte. Podľa Dr. Kollera to však nie je pravda. „Dôležité je, aby prijímali dostatok kalórií so správnym pomerom bielkovín (15 – 25 %), cukrov (50 – 60 %) a tukov (10 – 20 %). Špecifická diéta pre nich neexistuje.“

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 08:55