StoryEditor

Hodnotenie lekárskych postupov

25.02.2010, 09:13
Autor:
(dia)(dia)
Na Slovensku možno čoskoro budú existovať štandardy hodnotenia medicínskych postupov.

Na Slovensku možno čoskoro budú existovať štandardy hodnotenia medicínskych postupov. Tie by mali stanoviť, či sa zdravotník v prípade problému pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti dopustil chyby, a ak áno, či to urobil úmyselne alebo neúmyselne. Na potrebe vytvorenia takýchto štandardov sa zhodli Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Slovenská lekárska komora. „Chceme eliminovať istý subjektívny pohľad a nájsť spoločný meter, ako čo hodnotiť,“ priblížil zmysel uvedeného opatrenia predseda úradu pre dohľad Richard Demovič.

Obe inštitúcie pritom spolupracujú už dlhodobo, jednou zo spoločných aktivít sú aj odborné semináre. Tie majú za úlohu vzdelávať zdravotníkov a pôsobiť preventívne pri odstraňovaní problémov vznikajúcich poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Pracovníci úradu na nich totiž prezentujú problémy, ktoré pri poskytovaní často vznikajú. Cieľom by malo byť to, aby sa ich zdravotníci už nedopúšťali. „Učiť sa na chybách iných je lepšie, ako robiť ich sám,“ zhodnotil význam seminárov prezident komory Milan Dragula.

V minulom rolu sa ich uskutočnilo osem a zúčastnilo sa na nich 1 217 lekárov. Prevažnú časť tvorili všeobecní lekári. Podľa Demoviča a Dragulu budú pritom obe inštitúcie pri organizovaní seminárov pokračovať aj v tomto roku. O tom, či sa ich počet zvýši, zatiaľ Demovič nevedel, ako však povedal, dôležitý je pre neho najmä počet zdravotníkov, ktorí sa na nich zúčastnia. „Očakávam, že záujem odbornej verejnosti bude rásť,“ skonštatoval na záver.

(zdroj: sita)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 13:44