StoryEditor

Nová technika v liečbe srdcových príhod

22.09.2013, 23:06
Autor:
(dia)(dia)
  Škótski kardiológovia predstavili začiatkom tohto mesiaca na medzinárodnej konferencii v Amsterdame novú techniku v liečbe srdcových príhod.

Škótski kardiológovia predstavili začiatkom tohto mesiaca na medzinárodnej konferencii v Amsterdame novú techniku v liečbe srdcových príhod.

„Nový, pomerne jednoduchý spôsob liečby infarktu myokardu môže zachrániť tisíce životov,“ hovoria odborníci zo štátnej nemocnice Golden Jubilee v škótskom meste Clydebank. Ide o liečbu všetkých zúžených tepien, keď je pacient prijatý s infarktom a nielen tej, ktorá je úplne blokovaná, teda tej, ktorej uzáver spôsobil infarkt. Štúdia nemocnice Golden Jubilee bola taká úspešná, že bola predčasne ukončená.

Na štúdii sa zúčastnilo 465 pacientov z piatich centier špecializovaných na srdce po celej Veľkej Británii. Polovica z nich mala liečené všetky tepny, druhá bola liečená tradičným spôsobom.

 

Zatiaľ len zablokovanú tepnu

„V okamihu, keď pacienti prichádzajú do nemocnice s infarktom, majú akútne urobený angiogram a my zvyčajne liečime artériu, ktorá infarkt spôsobila,“ informoval kardiológ prof. Keith Oldroyd. Doplnil, že mnohí z nich však majú zúženia aj v iných tepnách. „Liečime všetky zúžené tepny v rovnakom čase, aby sme videli, či je to pre pacienta takto lepšie.“ Vo Veľkej Británii má každý rok asi 25 000 ľudí nejaký druh infarktu, ktorý sa lieči angioplastikou. Táto liečba zahŕňa vloženie stentu alebo tenkej trubičky na otvorenie artérie a obnovenie prietoku krvi. Aktuálne odporúčania hovoria však jasne, špecialisti majú liečiť iba tepnu, ktorá je úplne zablokovaná. „Väčšina kardiológov je toho názoru, že nebolo bezpečné liečiť druhú alebo tretiu artériu v tom istom čase ako prvú,“ povedal K. Oldroyd. Ako ďalej dodal, v niektorých prípadoch by sa pacienti vrátili o niekoľko týždňov neskôr alebo v niektorých by užívali iba lieky. „Výsledky štúdie však naznačujú, že tieto odporúčania by sa mali znovu preskúmať,“ dodal.

 

Ekonomická náročnosť

O novej štúdii vedia aj u nás. „Doteraz bola politika taká a ešte dlho bude, že sa ošetruje jedna inkriminovaná tepna a po čase, zvládnutí akútneho stavu sa vraciame k rozhodovaniu, čo s ostatnými. Jeden z nových výsledkov výskumov v tejto oblasti je, že pre vybraných pacientov je dobre, keď sa pri prvom sedení ošetrujú aj ostatné tepny. Ono to bude vždy individuálne. Pre niekoho to dobré je, pre iného zas nie. Tím, ktorý sa o pacienta stará, sa musí rozhodnúť, čo sa má v ktorom prípade spraviť, teda čo je pre ktorého pacienta najlepšie,“ povedala doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH v Bratislave.

Doplnila, že štúdia predstavuje určitý posun, ktorý so sebou prináša aj organizačné zmeny, aj ekonomickú náročnosť. „Je niečo iné dať jeden stent alebo štyri stenty. Doteraz veľmi dobre vieme, že keď má niekto tri zúžené tepny, z dlhodobého hľadiska je najlepším prístupom chirurgická liečba,“ spresnila. Štúdia podľa jej slov ponúka zaujímavý nový pohľad, na ktorom sa bude pracovať. „No nemyslím si, že zajtra bude v klinickej praxi. A ani si nemyslím, že tam tento prístup hneď zajtra patrí,“ uzavrela primárka.

 

Zdroj: www.mediweb.hnonline.sk

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 10:59