StoryEditor

Odmena za starosť o zdravie

22.07.2010, 08:49
Autor:
(dia)(dia)
Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok a iná preukázateľná starosť o svoje zdravie sa poistencom v budúcnosti pravdepodobne oplatí. Podľa pracovnej verzie návrhu programového vyhlásenia za rezort zdravotníctva totiž nová vláda chce umožniť ich bonifikáciu.

Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok a iná preukázateľná starosť o svoje zdravie sa poistencom v budúcnosti pravdepodobne oplatí. Podľa pracovnej verzie návrhu programového vyhlásenia za rezort zdravotníctva totiž nová vláda chce umožniť ich bonifikáciu. Bonus bude vo forme produktov a služieb podporujúcich zdravie. Kabinet má zároveň v pláne stanoviť jednotné podmienky jeho poskytnutia tak, aby sa predišlo selekcii pacientov zdravotnými poisťovňami. Združenie zdravotných poisťovní považuje uvedený návrh za dobrý. „Ide o pozitívnu motiváciu - ten, kto pravidelne absolvuje preventívne prehliadky a preukázateľne sa stará o svoje zdravie, má byť odmenený. Odmenou sa zvyšuje motivácia k zodpovednosti,“ povedal výkonný riaditeľ združenia Eduard kováč.

Z dlhodobého pohľadu možno podľa neho očakávať aj nižšie náklady na zdravotnú starostlivosť. Podľa pracovnej verzie programového vyhlásenia chce vláda celkovo posilniť prevenciu a motiváciu k nej, vrátane podpory a financovania existujúcich celonárodných programov, ako sú Národný program prevencie ochorení srdca a ciev, Národný program duševného zdravia, či Národný program starostlivosti o deti a dorast. Taktiež plánuje vytvoriť ďalšie, najmä so zameraním na seniorov a onkologických pacientov.

SITA

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 19:59