StoryEditor

Ušné zápaly

24.11.2011, 22:02
Autor:
(dia)(dia)
Rozkolísaný diabetes ide ruka v ruke nielen s akútnymi a chronickými komplikáciami, ale aj s rôznymi infekciami, ktoré môžu navodiť problémy i v sluchovom orgáne. Na to, čo vám hrozí v prípade, že sa nebudete riadiť radami a odporúčaniami diabetológa a otolaryngológa, upozorňuje MUDr. Daniela Nechojdomová z I. Otorinolaryngologickej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Rozkolísaný diabetes ide ruka v ruke nielen s akútnymi a chronickými komplikáciami, ale aj s rôznymi infekciami, ktoré môžu navodiť problémy i v sluchovom orgáne. Na to, čo vám hrozí v prípade, že sa nebudete riadiť radami a odporúčaniami diabetológa a otolaryngológa, upozorňuje MUDr. Daniela Nechojdomová z I. Otorinolaryngologickej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Ako hovorí lekárka, pri rozhádzaných glykémiách ste častejšie náchylní najmä na zápaly vonkajšieho zvukovodu. Koža v tejto oblasti býva v dôsledku zlej kompenzácie neraz krehkejšia, preto sa ľahšie poškodí a tým pádom je prístupná pre rôzne patogény, ako vírusy, baktérie či plesne. „Pokiaľ cukrovka nie je kompenzovaná, priebeh zápalu je horší a trvá dlhšie. Najväčším nebezpečenstvom je baktéria Pseudomonas aeruginosa, ktorá sa môže šíriť hlboko na kosť zvukovodu a pôsobiť malígne,“ vysvetľuje MUDr. D. Nechojdomová. Malígny zápal vonkajšieho zvukovodu potom predstavuje riziko v tom, že nemusí postihnúť len kosť zvukovodu, ale aj štruktúry, ktoré sa nachádzajú v strednom uchu. „Za normálnych okolností sú kryté kostenou štruktúrou, ale keďže zápal postupuje, môže poškodiť napríklad tvárový nerv, ktorý je uložený v kostenom kanáli, v dôsledku čoho môže ochrnúť polovica tváre. Takisto sa tam nachádza rovnovážny aparát, pri jeho poškodení môže človek pociťovať závrate.“ Nebezpečný zápal môže dokonca pokračovať ďalej a vyvolať vnútrolebečné komplikácie, na čo by vás upozornila aj bolesť hlavy či zvýšená telesná teplota.

Drobné pľuzgieriky

Nepríjemné sú určite aj vírusové infekcie, medzi ktoré patrí najčastejšie hemoragický zápal vonkajšieho zvukovodu a Herpes simplex. „Hemoragický zápal sa môže rozvinúť napríklad počas chrípky alebo iného vírusového ochorenia. Prejavuje sa tvorbou priesvitných alebo tmavomodrých krvavých pľuzgierikov na koži zvukovodu, ušnice, ale aj na blanke bubienka,“ upozorňuje lekárka. Drobné pľuzgieriky s vodnatým obsahom sa vytvárajú tiež pri herpese. Aj keď praskajú a pália, hoja sa spontánne.

Svrbenie, výtok, bolesť

Akonáhle pocítite, že vo vašom uchu nie je všetko v poriadku, neodkladajte návštevu lekára, aby ste neskončili s komplikáciami, ktoré vás môžu pripraviť aj o sluch. Na začínajúci sa zápal vás môže upozorniť už svrbenie. „Pacient má nutkanie poškriabať si zvukovod a vlastne to je momentom, keď sa narušený kryt stáva bránou vstupu infekcií. Pre zápal je typický aj výtok, bolesť či opuchnutá koža zvukovodu. Vtedy môže pacient horšie počuť, pretože priestor, cez ktorý prechádza zvukový signál, je zúžený. Takisto môže mať pocit zaľahnutia a šumu v ušiach,“ hovorí MUDr. D. Nechojdomová.

Konzistencia a sfarbenie výtoku mnohokrát závisí od toho, ktorý patogén napadol váš zvukovod. Ak ide o plesne, vytvárajú hubovité zhluky rôznej farby, baktéria Pseudomonas aeruginose sa postará aj o zápach. Bolesť v takomto prípade býva často veľmi silná.

 

Zápal vonkajšieho zvukovodu sa väčšinou odohráva po blanku bubienka, ktorá nedovolí prejsť infekcii do stredného ucha. Iná situácia však môže nastať vtedy, keď je blanka perforovaná či inak poškodená.

Krémy, masti, tabletky

V prípade, že vám lekár diagnostikuje zápal vonkajšieho zvukovodu, je nutné, aby ste takmer denne chodili na kontroly, kde vám zvukovod ošetria. Doma si totiž zvukovod dokážete ošetriť len čiastočne, pretože masť by ste si vedeli aplikovať len do jeho prednej časti. Pri ambulantnom ošetrení vám navyše môžu urobiť výplach a tým sa odstráni naprodukovaný hnis a odlúčené kožné bunky. Pri pseudomonádovej infekcii lekár zvolí cielenú dlhotrvajúcu antibakteriálnu liečbu, pretože tento typ baktérií je málo citlivý na bežné antibiotiká. Podľa lekárky sa väčšinou využívajú protizápalové roztoky, antibakteriálne krémy, masti a kvapky, ktoré sa dajú aplikovať voľne do zvukovodu alebo na štráfiku. „V prípade plesňovej infekcie je dôležitá antimykotická terapia v podobe mastí, pri vírusovej infekcii sa podávajú antivirotiká. Keď po lokálnom ošetrení nedochádza k zlepšeniu, užíva pacient aj tabletky. Ak ani po takejto liečbe pacient nereaguje, poslednou alternatívou je prijatie na hospitalizáciu a lieky dostáva intravenózne.“ Keď sa zápal šíri ďalej a hrozí rozvoj komplikácie, je nevyhnutný chirurgický zákrok.

Najčastejšie zdroje infekcie:

● termálne kúpaliská, bazény, jazerá

● uterák

● mechanické čistenie

Správne čistenie

Viete, ako predídete infekcií? MUDr. D. Nechojdomová odporúča, aby ste sa vyhýbali čisteniu zvukovodu vatovými tyčinkami. Žltá, mäkká a mastná substancia tvorená hlavne triglyceridmi, mastnými kyselinami a cholesterolom je vo zvukovode najmä preto, aby viazala nečistoty, odumreté bunky kože a bránila prieniku mikróbov cez kožu hlbšie do ucha. „Ľudia sa často snažia vyčistiť vonkajší zvukovod vatovými tyčinkami, pričom zatlačia nahromadený ušný maz hlbšie do vnútra zvukovodu proti smeru jeho pohybu. Zvukovod má samočistiacu schopnosť a nevyžaduje agresívne čistenie.“ Navyše pri manipulácii s tyčinkami si môžete poraniť kožu zvukovodu a zaniesť si dovnútra infekciu. Urobiť môžete len to, že si zvukovod vyčistíte po kúpeli končekom čistého uteráka.

Ak sa vám tvorí veľa ušného mazu, stačí, keď si ho raz za polrok dáte odstrániť v ambulancii lekára. V prípade, že ste náchylní na tvorbu ekzému a šupinatenie kože, poraďte sa s odborníkom, ako zvukovod premastiť. Použiť môžete napríklad parafínový olej, detský olivový olej či iné farmaceutické preparáty. „Pokiaľ sa pacientovi spraví na koži zvukovodu drobná trhlinka či vriedok, nemal by s tým nijak manipulovať, rozhodne nie špinavými rukami, lebo hrozí riziko zavlečenia infekcie,“ radí lekárka.

Dôležité!

Počas zápalu sa nedotýkajte prstami ani vatovou tyčinkou postihnutého zvukovodu. Infekciu si totiž môžete preniesť aj do druhého ucha.

Oblasť krku

Podľa MUDr. D. Nechojdomovej máte ako diabetici okrem zápalu vonkajšieho zvukovodu zvýšené riziko vzniku hlbokej krčnej infekcie. „Často sa môže rozvinúť ako komplikácia zápalu hltana, krčných lymfatických uzlín, slinných žliaz. Nebezpečenstvo vyplýva z možnosti šírenia danej infekcie cez priestory krku až do medzihrudia,“ vysvetľuje otolaryngologička. Hlboká krčná infekcia patrí medzi akútne stavy, vyžaduje si chirurgickú intervenciu a, samozrejme, antibiotickú liečbu. „Prvé ošetrenie napríklad zápalu hltana, ochorenia slinných žliaz, úrazov či stomatologické by malo byť dôkladné, aby sa predišlo možnosti rozvoja zápalu v celej oblasti krku.“

Rady a odporúčania

● Je nevyhnutné, aby ste ušným príznakom venovali náležitú pozornosť.

● Nezabúdajte, že včasné odhalenie a následné liečenie vašich problémov vás ochráni pred závažnými komplikáciami.

● Predpokladom úspechu liečby každého zápalu je dobrá kompenzácia cukrovky.

● Nepoužívajte vatové tyčinky na mechanické odstránenie ušného mazu.

Mitochondriálny diabetes

MUDr. D. Nechojdomová sa v spolupráci s genetickým pracoviskom Diabgene v Bratislave venuje aj syndrómovému monogénovému ochoreniu s názvom mitochondriálny diabetes MIDD, ktorého podstatou je mutácia mitochondriálnej DNA (mtDNA). „Toto ochorenie je spojené s obojstrannou poruchou sluchu a poruchou vnímania frekvencií nad 5 kHz. Predpokladá sa, že približne 5 % všetkých prípadov diabetu je spôsobná práve mutáciou mitochondriálnej DNA,“ hovorí lekárka. Ich prácou je aktívne vyhľadávať pacientov na celom Slovensku, ktorí majú poruchu sluchu. „Genetickému pracovisku odovzdávame potom ster a krv. Cieľom je z výsledkov vyťažiť diagnostiku, teda zistiť, či majú títo pacienti mutáciu mtDNA, čo by znamenalo, že by sa u nich mohla rozvinúť porucha glukózovej tolerancie alebo diabetes.“ Fungovať to však môže aj opačne. Cukrovka môže predchádzať poruche sluchu.

● V prípade 70 % nositeľov mutácie sa rozvinie porucha glukózovej tolerancie alebo diabetes do 70 roku života.

● Senzorineurálna porucha sluchu je spojená v 66 % s poruchou glukózovej tolerancie a v 85 % s diabetom.

Len od matky

Aj keď je človek nositeľom mutácie, nemusí mať ešte poruchu sluchu a diabetes. „Závisí to od toho, koľko buniek obsahuje mutáciu. Čím je percento mutovanej DNA vyššie, tým viac je poškodená tvorba energie a nástup príznakov včasnejší a klinický obraz závažnejší,“ tvrdí MUDr. D. Nechojdomová. Monogénové ochorenie sa dedí len od matky a postihuje obe pohlavia rovnako.

(ivk)

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 16:08