StoryEditor

WHO nás vyzýva k úlohám, aby sme nemuseli pochybovať o bezpečnosti potravín

07.04.2015, 09:22
Autor:
(dia)(dia)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pri príležitosti Svetového dňa zdravia v tomto roku zamerala na zdravotnú bezpečnosť potravín.

Pripadá na 7. apríla a svet si týmto dňom pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie. Stalo sa tak 7. apríla 1948.
Svetový deň zdravia dáva príležitosť celému svetu upriamiť pozornosť na závažné otázky verejného zdravotníctva. Na následky konzumácie potravín, ktoré zo zdravotníckeho pohľadu nezodpovedajú normám, ročne zomierajú približne dva milióny osôb vrátane detí. Okrem toho, potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb - od hnačiek až po nádorové choroby. Práve problematika zdravotnej bezpečnosti potravín sa stala témou Svetového dňa zdravia.

 

Šírenie nákaz
Nové hrozby ovplyvňujúce potravinovú bezpečnosť sa objavujú neustále. Zmeny, ktoré nastávajú pri pestovaní, výrobe, distribúcii a konzumovaní potravín, klimatické zmeny, rezistencia škodcov na ochranné prostriedky zapríčiňujú množstvo problémov národným zdravotníckym orgánom, úradom zaisťujúcim bezpečnosť a hygienu potravín. Rozvoj cestovného ruchu aj obchodu zvyšujú pravdepodobnosť šírenia nákaz potravín na medzinárodnej úrovni.

 

Od fariem až po tanier

Keďže sa v čoraz väčšej miere globalizuje zásobovanie potravinami vo svete, ukazuje sa vo veľkej miere, že je nevyhnutné posilniť systémy potravinovej bezpečnosti v krajinách a medzi nimi. Práve preto pri príležitosti Svetového dňa zdravia WHO povzbudzuje úsilie zamerané na zlepšenie potravinovej bezpečnosti od farmy až po tanier.

 

WHO varuje krajiny
WHO pomáha krajinám, v ktorých prepukne ohnisko chorôb potravinového pôvodu, aby im predchádzali a čelili v súlade s Potravinovým kódexom (Codex alimentarius) - medzinárodnými normami, smernicami, ktoré sa týkajú potravín a pokrývajú základné potraviny a spracovateľské procesy. Slovensko je členom Potravinového kódexu od roku 1994. Spolu s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) WHO varuje krajiny v naliehavých prípadoch súvisiacich s potravinovou bezpečnosťou prostredníctvom medzinárodnej informačnej siete. V súčasnosti Komisia Codex Alimentarius má 186 členov a 229 pozorovateľov, sídlo má v Ríme.

V otázke potravinovej bezpečnosti ide o delenú zodpovednosť. Je dôležité pracovať počas celého procesu výroby potravín - od poľnohospodára, cez spracovateľa a výrobcu až po distribútora a spotrebiteľa.

 

Každý jednotlive má úlohu

Svetový deň zdravia v roku 2015 dáva príležitosť pracovníkom v rôznych vládnych odvetviach, poľnohospodárom, výrobcom, drobným predajcom, zdravotníkom a najmä spotrebiteľom, aby upozornili na dôležitosť potravinovej bezpečnosti. A na úlohu, ktorú každý jedinec môže zohrať, aby nikdy nemusel zapochybovať o bezpečnosti potravín, ktoré si položí na tanier, zdôraznila v závere WHO.
 

(red.)

01 - Modified: 2007-05-03 10:48:00 - Feat.: 0 - Title: Kanaďania chvália mladého Toewsa, ktorý pripravil 3 góly
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 09:02