Cukrovka dnes nadobúda rozmery epidémie, len na Slovensku je evidovaných 380 až 400-tisíc diabetikov. Cukrovka 2. typu predstavuje z celkového počtu približne 80 až 85 percent.
Obvykle začína v dospelosti a jej začiatok býva zväčša nenápadný a neraz sa stáva, že ochorenie lekár diagnostikuje neskoro až v štádiu rozvinutých komplikácií. Preto by každý človek po štyridsiatke mal myslieť na preventívne ochorenie a aspoň raz za 2 – 3 roky by si mal dať vyšetriť hladinu krvného cukru. Ak ste túto vekovú hranicu prekročili aj vy, dajte si povedať a vyšetrenie nepodceňujte.
Primár diabetológie Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. navyše upozorňuje, že a ak ste obézni, máte vysoký krvný tlak, vysoké hladiny krvných tukov alebo ste prekonali infarkt či cievnu mozgovú príhodu, preventívne vyšetrenie by ste mali absolvovať každý rok.
Cukrovke 2. typu ale neuniknete len vtedy, keď budete myslieť len na preventívne vyšetrenie. Ak nechcete mať s touto diagnózou nič spoločné, myslite hlavne na svoj životný štýl. „Najlepšou cestou je striedmosť a racionalizácia životného štýlu. To znamená kvalitná energeticky vyvážená strava, pričom za optimum sa považuje tzv. stredomorská strava s množstvom zeleniny, ovocia, rýb a ľahkej hydiny, orechy, surový olivový olej, domáce omáčky s obsahom cesnaku, cibule, celozrnné pečivo a celozrnné cestoviny a podobne,“ hovorí primár Martinka.
Zabudnite na fast foody, vysokoenergetické nápoje, údeniny a biele pečivo. „Významnú úlohu zohráva pravidelná fyzická aktivita a pokiaľ je človek obézny, redukcia telesnej hmotnosti. A, samozrejme, pokúsiť sa redukovať stres.“
(ivk)
Foto: fotolia.com