StoryEditor

Od pondelka Týždeň mozgu

09.03.2014, 22:42
Autor:
(dia)(dia)
Séria prednášok, vedomostných a kognitívnych aktivít, besedy, tréningy pamäti, tvorivé dielne či individuálne poradenstvo budú od pondelka 10. marca súčasťou celosvetovej akcie Týždeň mozgu na viacerých miestach Slovenska.

Sériu prednášok, vedomostných a kognitívnych aktivít, ako je meranie kardiovaskulárnych rizikových faktorov či individuálne poradenstvo, pripravili na viacerých miestach Banskobystrického kraja pracovníci oddelenia podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Podujatia sú súčasťou celosvetovej akcie Týždeň mozgu.


„Tieto bezplatné aktivity sú určené pre širokú verejnosť, od detí, školákov, cez ľudí v produktívnom veku, až po generáciu seniorov. Akciu zastrešuje Slovenská Alzheimerova spoločnosť v spolupráci s Neuroimunologickým ústavom SAV, Nadáciou Memory a Centrom Memory. Prioritou osvetových akcií je hovoriť o možnostiach, ako si zachovať dobré fungovanie mozgu do vysokého veku," uviedla vedúca oddelenia podpory zdravia RÚVZ v B. Bystrici Silvia Kontrošová.
V pondelok 10. marca navštívia pracovníci poradne zdravia Klub dôchodcov na Krivánskej ulici v B. Bystrici. V utorok 11. marca sa budú venovať študentom breznianskych škôl a vo štvrtok 13. marca navštívia dva kluby dôchodcov v Banskej Bystrici - na Uhlisku a klub Rozmarín. Navyše v stredu 12. marca bude od 7.00 hod. v banskobystrickom RÚVZ Deň otvorených dverí pre  širokú verejnosť. "Všade, kde zavítajú odborníci oddelenia podpory zdravia, budú môcť záujemcovia využiť všetky spomínané merania kardiovaskulárnych rizikových faktorov a vypočujú si prednášky, vzťahujúce sa k tejto téme," pripomenula hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.
Týždeň mozgu si na Slovensku pripomíname už po siedmykrát - vždy v 11. kalendárnom týždni. Na viacerých miestach Slovenska sa počas tohto týždňa uskutočnia prednášky, prezentácie, tréningy pamäti, tvorivé dielne, besedy či dni otvorených dverí.
Ľudský mozog váži približne 1,5 kg a aj keď váži len dve percentá našej hmotnosti, spotrebuje až 20 percent všetkej energie organizmu. Ukrýva asi 100 miliárd nervových buniek, ktoré sú najdokonalejšími bunkami ľudského tela. Výkonnosť mozgu zabezpečuje 10 miliárd neurónov a pol milióna kilometrov nervových vlákien.

 

Zdroj: TASR

foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 23:33