StoryEditor

Čoraz mladšie deti majú diabetes

10.06.2011, 13:44
Autor:
(dia)(dia)
Diabetes 1. typu má nielen čoraz viac deti, ale čoraz viac z nich v mladšom veku, ako tomu bolo v minulosti. Mníchovskí výskumníci pátrajú po príčine. Veľký smäd, časté močenie, pocit slabosti, poruchy koncentrácie – to sú len niektoré zo symptómov, ktorými na seba diabetes 1. typu upozorní.

Diabetes 1. typu má nielen čoraz viac deti, ale čoraz viac z nich v mladšom veku, ako tomu bolo v minulosti. Mníchovskí výskumníci pátrajú po príčine tejto skutočnosti. Veľký smäd, časté močenie, pocit slabosti, poruchy koncentrácie – to sú len niektoré zo symptómov, ktorými na seba diabetes 1. typu upozorní.

Pri tomto ochorení zanikne v priebehu pár týždňov väčšina produkcie inzulínu v pankrease. Tí, ktorých sa ochorenie týka, musia okamžite začať dodávať telu inzulín v pravidelných dávkach zvonku, aby predišli rozvratu vnútorného prostredia, strate vedomia až kóme v dôsledku nadmerne zvýšených hodnôt cukru v krvi. Príčiny diabetu 1. typu nie sú úplne objasnené. Je však zrejmé, že vlastný obranný systém tela zrazu dostane „amok“ a začne bojovať proti beta bunkám panreasu, v ktorých sa produjuje inzulín. V tejto súvislosti sa často ešte dlho pred vypuknutím diabetu 1. typu dajú zistiť protilátky v krvi. Sú to bielkoviny, ktoré imunitný systém poveril, aby sa vydali na cestu a napadli vlastné tkanivo. Výskumníci, vedení profesorkou Anettou-Gabrielou Ziegler z výskumnej skupiny diabetu Technickej univerzity v Mníchove dokázali, že časový interval od zistenia protilátok v krvi po nástup diabetu je v prípade detí čoraz kratší. Bádatelia porovnávali údaje detí narodených medzi rokmi 1989 a 2000 s dátami detí narodených v rozpätí rokov 2004 do 2010. Všetky deti, ktorých blízki príbuzní (rodičia, súrodenci) sú diabetici 1. typu, mali zvýšené riziko tejto diagnózy. Ukázalo sa, že doba od nástupu protilátok po stanovenie diagnózy diabetes 1. typu sa v skupine menších detí výrazne skrátila. V minulosti často prešlo niekoľko rokov, kým sa diabetes manifestoval. Medzičasom sa tento interval skrátil v mnohých prípadoch na menej než jeden rok. To by podľa prof. Ziegler mohol byť dôvod, prečo sa diabetes 1. typu stále častejšie diagnostikuje čoraz menším deťom.

zdroj: www.diabetes-ratgeber.net

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 10:39