StoryEditor

Antibiotikám odoláva čoraz viac baktérií

18.11.2013, 22:47
Autor:
(dia)(dia)
Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb je možné, že v blízkej budúcnosti nebudú účinné antibiotiká proti viacerým typom baktérií. V EÚ totiž stúpa počet pacientov infikovaných rezistentnými baktériami.  

 

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb je možné, že v blízkej budúcnosti nebudú účinné antibiotiká proti viacerým typom baktérií. V EÚ totiž stúpa počet pacientov infikovaných rezistentnými baktériami. Cieľom Európskeho dňa zvyšovania povedomia o antibiotikách, ktorý každoročne pripadá na 18. novembra, je preto zvyšovať informovanosť o hrozbách antibiotickej rezistencie pre zdravie, ako aj o rozvážnom používaní antibiotík.

 

Slovenskí pacienti ročne spotrebujú osem miliónov balení antibiotík. "Situácia v predpisovaní antibiotík a stav rezistencie baktérií na antibiotiká je vážna a Kancelária WHO na Slovensku bola spoluorganizátorom viacerých podujatí na túto tému. Prijali sa aj určité opatrenia na zamedzenie nekontrolovaného predpisovania ATB. Ukazuje sa, že to všetko prináša prvé ovocie. Nielenže lekári viac zvažujú, kedy a čo predpísať, ale ani pacienti sa ATB nedomáhajú tak ako v minulosti," povedala riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.
Strata účinnosti antibiotík je celosvetový problém, predstavuje reálnu hrozbu vo verejnom zdravotníctve. Odolnosť baktérií voči používaným antibiotikám narastá rýchlejšie, ako sú zavádzané nové antibiotiká do klinickej praxe. "Zbytočné podávanie antibiotík vedie k celému radu nežiaducich účinkov. Celková spotreba antibiotík má dokázateľný vplyv na nárast a šírenie rezistencie baktérií k antibiotikám a narastajúca antibiotická rezistencia je v súčasnej dobe závažným globálnym problémom ohrozujúcim priamo aj nepriamo zdravotný stav populácie," zdôraznila Anna Líšková, prednostka ústavu klinickej mikrobiológie FN Nitra.
Cieľom celoeurópskeho projektu E-BUG je preto naučiť deti už od útleho veku zodpovednému prístupu k užívaniu antibiotík. Pilotný výučbový program sa na Slovensku realizuje od roku 2012 na základných školách v Rači. Projekt sa zameriava na vzdelávanie detí v oblasti mikroorganizmov a infekčných ochorení. Žiakov vyučujú študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.


Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 16:23