StoryEditor

Zbavte sa hučania v ušiach

08.03.2012, 23:58
Autor:
(dia)(dia)
Iste ste si všimli, že keď kráčate po meste, veziete sa v električke či vo vlaku, takmer každý človek má na ušiach slúchadlá. Nosíte ich aj vy a denno-denne počúvate svoju obľúbenú muziku? Uvedomte si, že ak sa budete vystavovať nadmernému hluku, riskujete, že už ani nebudete vedieť, čo je to ticho.

Iste ste si všimli, že keď kráčate po meste, veziete sa v električke či vo vlaku, takmer každý človek má na ušiach slúchadlá. Nosíte ich aj vy a denno-denne počúvate svoju obľúbenú muziku? Uvedomte si, že ak sa budete sa vystavovať nadmernému hluku, napríklad aj pri práci s hlučnými prístrojmi, riskujete, že už ani nebudete vedieť, čo je to ticho.

Ak vám hučanie alebo iné zvuky v ušiach, odborne tinnitus, odoberajú váš pokoj dlhšie ako 10 minút a takmer každý deň, mali by ste si uvedomiť, že zrejme máte problém. Dôvodov, prečo počujete v ušiach zvuky, totiž môže byť mnoho. Podľa MUDr. Ľubice Šuchovej, PhD., z foniatrickej a tinitologickej ambulancie v Bratislave hučanie v ušiach rozdeľujeme na dve základné skupiny:

● subjektívny tinnitus - vzniká na podklade poruchy vo vonkajšom, strednom, vnútornom uchu alebo v centrálnom nervovom systéme a nemôže ho počuť nikto iný okrem človeka, ktorý ho má;

● objektívny tinnitus - má pôvod mimo sluchového analyzátora a centrálneho nervového systému a dá sa spravidla počuť alebo zachytiť pomocou prístrojov. Človek počuje prúdenie a vírenie krvi v oblasti zúženej časti cievy alebo prudké sťahovanie niektorých svalov.

Sprievodný jav

Ťažkosti s hučaním v ušiach má veľa osôb, možno aj vy patríte medzi nich. „Podľa údajov z odbornej literatúry ich má v USA 17 % všetkých obyvateľov a až 30 % ľudí vo veku nad 65 rokov pociťuje rôzne zvuky v ušiach alebo v hlave,“ hovorí Ľ. Šuchová. Prečo je to tak? Subjektívny tinnitus je totiž sprievodným javom rôznych zdravotných problémov, preto by ste ho nemali za každú cenu prehliadať, ale navštíviť špecialistu na ušné, nosové a krčné choroby, prípadne neurológa, ktorý sa pokúsi nájsť tú pravú príčinu.

Môže sa vyskytovať pri:

● chorobách vonkajšieho, stredného a vnútorného ucha

● chorobách sluchového nervu, sluchovej dráhy

● poškodeniach centrálneho nervového systému

● nadmernom množstve ušného mazu vo vonkajšom zvukovode

● zápalových a nádorových procesoch v oblasti stredného ucha

● poruche funkcie Eustachovej trubice

● otoskleróze (ochorenie, ktoré je spôsobené poruchou metabolizmu kosti kostného puzdra labyrintu vnútorného ucha)

● percepčnej poruche sluchu

● poruche rovnovážneho ústrojenstva

● Menierovej chorobe (postihnutie vnútorného ucha)

● nádoroch sluchového nervu

Dokonca aj po niektorých liekoch, ako sú deriváty kyseliny acetylosalicylovej, niektorých antibiotikách a pri umelých sladidlách vám môžu vzniknúť ušné šelesty. „Nezanedbateľnou príčinou môže byt aj porucha krčnej časti chrbtice, pretože cievy, ktoré v konečnom štádiu zásobujú krvou vnútorné ucho, sú vetvami ciev prechádzajúcich oblasťou krčnej chrbtice,“ hovorí Ľ. Šuchová.

Akustická trauma

Viete, že hučanie v ušiach si môžete spôsobiť aj sami? Počúvate denno-denne MP3 prehrávač, chodievate do hlučných klubov či na diskotéky? „Akustická trauma je najčastejšia príčina vzniku tinnitu. Všeobecne sa udáva, že riziko poškodenia predstavuje dlhodobejší pobyt v prostredí s intenzitou presahujúcou 85 decibelov bez používania ochranných pomôcok proti hluku,“ upozorňuje lekárka.

Avšak aj krátkodobé vystavenie sa silnému hluku, napríklad pri výbuchu delobuchu sa môže postarať o to, že v uchu dôjde k poškodeniu. „Stav sa vám môže síce po krátkej dobe ohlušenia zdanlivo upraviť do normálu, ale v určitom veku, najčastejšie po štyridsiatke sa ťažkosti môžu prejaviť ako dôsledok poškodenia sluchového orgánu v mladosti.“ Do úvahy však treba brať aj to, či máte dedičnú dispozíciu pre vznik poruchy a aj váš celkový zdravotný stav.

Viete, že...

v prvom roku trvania tinnitu je zhruba 50% šanca, že vymizne sám? Záleží to však od možnej vyvolávajúcej príčiny, okolností vzniku, sprievodných príznakov a dĺžky trvania počas dňa.

Zmeny na cievach a umelé sladidlá

Aj vy diabetici sa môžete s nepríjemným zvukom v ušiach stretnúť. Môže sa tak stať hlavne vtedy, keď dôjde pre vašu nevyrovnanú kompenzáciu cukrovky k zmenám na cievach. Podľa Dr. Šuchovej sa môžete stretnúť aj s objektívnych tinnitom, napríklad pri zúžení krčných tepien, ale aj so subjektívnym tinnitom pri zmenách v oblasti sluchového orgánu a centrálneho nervového systému. A aj umelé aspartamové sladidlo sa môže spájať s tinnitom. „Neplatí to však všeobecne, pretože tu zohrávajú úlohu aj iné okolnosti a ďalšie rizikové faktory, ako napríklad vrodené genetické predpoklady alebo hluk, ktorému ste počas života vystavený.“

Nová metóda

Odhodlajte sa ísť k lekárovi aj vtedy, keď sa vám zdá, že hučanie nie je až také zlé. Veď nakoniec nie je podľa lekárky ani nebezpečné, avšak iste vám nie je to, čo počujete najmä v tichu, príjemné. „V prvej fáze liečby predpisujeme lieky, ktoré rozšíria cievy a zlepšia prekrvenie ucha a mozgu,“ hovorí lekárka. Ak budú problémy pretrvávať dlhšie ako rok, odskúšate si tzv. retréningovú liečbu, ktorú od roku 1999 odborníci využívajú už aj u nás na Slovensku. „Ide o ambulantnú dlhodobú liečbu. Pri prvom vyšetrení absolvuje pacient rad testov so zameraním na vylúčenie chorobných stavov, ktoré môžu sprevádzať ušné šelesty,“ vysvetľuje Ľ. Šuchová. Lekár vám tiež ozrejmí základy anatomickej stavby ucha, fungovanie orgánu sluchu a spôsoby vzniku tinnitu. Dozviete sa o priebehu a trvaní liečby a o možných chorobách ostatných orgánov.

Vyhýbajte sa tichu

A ako celá liečba vlastne prebieha? Lekár vám nastaví prístroj tak, aby bol jeho zvuk o niečo slabší ako intenzita vášho šumu. Mali by ste teda počuť zvuk prístroja aj vlastný tinnitus. „Prístroj sa používa aspoň 4-5 hodín denne doma, ale aj v práci.“ Obsluha prístroja nie je zložitá, nemusíte sa jej báť. Všetko vás naučí lekár. A hlavnou zásadou, ktorú by ste počas liečby mali dodržiavať, je nikdy nezostať v úplnom tichu. Počúvajte prírodné zvuky, ako šumenie mora, dažďa, vtáčí spev či ezoterickú hudbu. Dr. Šuchová radí spríjemniť si chvíle aj orchestrálnou melódiou, diskman radšej vypnite, pretože zvuk by nemal prichádzať cez slúchadlá, ale z voľného poľa.

Prestanete ho vnímať

Vlastné šumenie postupne začnete vnímať ako zvukový signál, ktorý pre mozog nesignalizuje nebezpečenstvo ani nepríjemnosť a vy ho prestanete počuť. „Predstavte si novú chladničku, ktorá sa zapína, vypína a pritom hučí kompresor. Spočiatku tento zvuk vnímate, po týždni či dvoch ho už nepočujete, hoci stále existuje,“ vysvetľuje lekárka. A to je cieľom retréningovej liečby – dosiahnuť podobný stav aj pri vnímaní vlastného hučania v ušiach. A vy budete môcť konečne pokojne zaspávať.

 

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 20:13