StoryEditor

Zima a dobré glykémie

16.11.2011, 22:02
Autor:
(dia)(dia)
Aj keď zimné obdobie so sebou prináša pochmúrnu oblohu, snehové prehánky a chlad, nezostávajte doma na gauči, naopak, objavte čaro vo vŕzgajúcom snehu, mrazivom pohladení či v padajúcich vločkách. Vyberte sa na prechádzku, lyžujte, sánkujte sa, stavajte snehuliaka, cestujte. Stačí, keď sa na chladné dni dobre pripravíte.

Aj keď zimné obdobie so sebou prináša pochmúrnu oblohu, snehové prehánky a chlad, nezostávajte doma na gauči, naopak, objavte čaro vo vŕzgajúcom snehu, mrazivom pohladení či v padajúcich vločkách. Vyberte sa na prechádzku, lyžujte, sánkujte sa, stavajte snehuliaka, cestujte. Stačí, keď sa na chladné dni dobre pripravíte.

Zatočte s infekciou

Vždy, keď sa vyberiete von, nezabudnite sa poriadne a teplo obliecť. Najlepšie sú tri vrstvy oblečenia z kvalitných materiálov, ktoré prepúšťajú pot. Predídete tak možnej infekcii či viróze, ktorú ako diabetici prekonávate oveľa horšie ako zdraví ľudia. Okrem toho, že sa postará o zvýšenie glykémie, v ťažkom stave vám hrozí diabetická ketoacidóza spôsobená zvýšeným množstvom ketolátok v krvi. Preto ak pocítite, že na vás niečo lezie, nečakajte na zhoršenie stavu. Choďte za praktickým lekárom, ktorý vám predpíše lieky a so svojím diabetológom prekonzultuje úpravu liečby. Chorobe predídete aj otužovaním sa. Budete odolnejší a výkyvy teplôt vám nebudú robiť problémy. Doma často vetrajte, ale zároveň si nevychlaďte miestnosť na bod mrazu. Udržiavajte si príjemné teplo a infekčnej choroby sa nemusíte obávať. Ak ste sa doteraz nedali zaočkovať proti chrípke, urobte tak čo najskôr, očkovaciu vakcínu máte ako diabetici plne hradenú zdravotnou poisťovňou.

Prechádzka, lyže či korčule

Aj keď vám bude doma príjemne teplúčko, prinúťte sa ísť na prechádzku či na lyžovačku. Fyzická aktivita je pre vás veľmi dôležitá počas celého roka, pretože vám pomôže upraviť glykémiu, krvný obeh, predídete pocitu chladu na končatinách a navyše si udržíte telesnú hmotnosť. Aspoň polhodinové prechádzky by mali byť súčasťou každého dňa. Ak sa vám nechce prechádzať osamote, nech vám robí spoločnosť manžel, sestra, dcéra či susedka.

Tí odvážnejší z vás, zoberte si lyže, korčule, bežky a hor sa do kopcov. Podľa diabetologičky MUDr. Adriany Ilavskej sa môžete venovať aj ski-alpinizmu, pozor však na to, aby ste v horách neostali sami. Vždy si zoberte so sebou niekoho, kto vám je schopný v prípade potreby pomôcť.

Pozor na dávky

Ste diabetici 1. typu? Ak áno, diabetologička odporúča, aby ste si pred športom pichli o 5 až 30 % menej inzulínu (závisí od druhu a dĺžky trvania lyžovačky či bežkovania) a/alebo zjedli o 1 – 20 sacharidové jednotky navyše. Ak sa budete napríklad korčuľovať viac ako hodinu, zjedzte každú nasledujúcu polhodinu 1 sacharidovú jednotku. V prípade hypoglykémie by ste si mali so sebou nosiť zdroj cukru, napríklad sladkú tyčinku alebo džús.

Ak sa liečite perorálnymi antidiabetikami a ste dobre metabolicky kompenzovaní, tiež si pred športovaním môžete znížiť ich dávku.

Dôležité!

Pred tým, ako sa postavíte na lyže, skontrolujte si výšku glykémie. Pri jej hodnote nad 17 mmol/l na šport zabudnite.

Inzulín, glukomer, testovacie prúžky

Dôležité je v zime aj to, ako diabetické pomôcky skladujete. Mali by ste totiž vedieť, že inzulín nemôžete vystaviť na slnko a ani do mrazu, pretože by sa zničil. Ideálne je, keď je v škatuliach pri teplote 2 – 8 ˚C. Inzulín, ktorý práve používate, môžete mať maximálne 1 mesiac pri izbovej teplote. V prípade, že vám pri pobyte v chladnom počasí zamrzol, viac ho nepoužívajte, zoberte si novú fľaštičku. Aby ste sa vyhli takejto situácii, noste inzulín spolu s inzulínovým perom čo najbližšie k telu, najlepšie vo vnútornom vrecku. Nízkej teplote by ste nemali vystaviť ani glukomer a testovacie prúžky.

Zimná dovolenka

Obľubujete cestovanie aj počas zimnej sezóny? Ak áno, v tom prípade myslite pri balení aj na lieky, dostatok inzulínu, diabetické pomôcky, ako testovacie prúžky lancety, inzulínové striekačky, inzulínové perá, ihly k inzulínovým perám či glukomer. Všetko zabaľte do príručnej batožiny, aby ste v prípade straty kufra predišli zbytočným problémom. V prípade, že dovolenku strávite v horách, nezabudnite si vhodný opaľovací krém s ochranným faktorom a slnečné okuliare.

Pred letom

MUDr. A. Ilavská radí, aby ste si pri ceste lietadlom zobrali so sebou okrem diabetických pomôcok aj potvrdenie od lekára o ochorení a ak si picháte inzulín, aj o spôsobe jeho aplikácie. Keď budete letieť cez viaceré časové pásma, poraďte sa o úprave dávky inzulínu so svojím diabetológom. „Obyčajne sa na zabezpečenie metabolickej kompenzácie používa krátko účinkujúci inzulín alebo inzulínový analóg v častejších dávkach. Závisí to od trvania letu a počtu prekonávaných časových pásiem.“ Pozor na jedlo Sami určite uznáte, že vám v zimnom období viac chutí a siahnete neraz po energeticky výdatnejšom jedle. Svojmu organizmu však nedovoľte, aby nabral kilogramy navyše. Odrazilo by sa to totiž aj na vašej metabolickej kompenzácii, ktorá je rozhodujúca pri rozvoji diabetických komplikácií. Snažte sa, aby sa na váš tanier dostali len jedlá s nízkym glykemickým indexom a popritom nezabúdajte na pohyb. Diabetologička MUDr. Ilavská tiež odporúča, aby ste počas zimnej sezóny venovali pozornosť aj dostatočnému prísunu vitamínov a minerálnych látok, najlepšie v prirodzenej forme, teda v ovocí a zelenine.

(ivk)

Foto: sxc.hu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 18:47