StoryEditor

Pozor, peľová sezóna je tu

12.03.2014, 22:51
Autor:
(dia)(dia)
Teplá zima a s ňou súvisiaci skorší nástup peľovej sezóny sa odrazili aj vo výsledkoch meraní monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku. V uplynulom týždni dominoval peľ jelše, liesky a drevín z čeľadí cyprusovité - tisovité.  

 

Teplá zima a s ňou súvisiaci skorší nástup peľovej sezóny sa odrazili aj vo výsledkoch meraní monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku. V uplynulom týždni dominoval peľ jelše, liesky a drevín z čeľadí cyprusovité - tisovité, pribudol už aj peľ brestu, topoľa a vŕby.


„Monitorovacie stanice v Bratislave a Trnave už zachytili aj prvý peľ jaseňa, čo je pre toto obdobie naozaj nezvyčajné. Peľová sezóna liesky už prešla svojím vrcholom a najvyššie koncentrácie jej peľu namerali 2. marca v Banskej Bystrici - 478 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu a Košiciach - 153 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu," uviedla k nezvyčajnému štartu tohtoročnej peľovej sezóny Janka Lafférsová z oddelenia mikrobiológie a biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS v SR.
Na ostatnom území sa peľ liesky vyskytoval v stredných koncentračných hladinách. Peľ jelše však dosahoval veľmi vysoké koncentrácie na väčšine slovenského územia. Najvyššie koncentrácie tohto peľu hlásili monitorovacie stanice Banská Bystrica, Bratislava a Košice. Veľmi vysoké koncentrácie dosiahol však aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, hlavne v Bratislave. Vo vzduchu sú už však aj alergologicky významné spóry húb (plesní), zastúpené najmä rodom Cladospórium.
Prognóza pre alergikov na peľ na nasledujúce dni nie je potešiteľná. Aj keď peľová sezóna liesky prešla svojím maximom a pomaly ustupuje, alergologicky významné hladiny jej peľu ešte môžeme očakávať na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tomto území možno čakať aj peľ jelše vo vysokých denných koncentráciách. Následkom teplej zimy podľa súčasnej situácie odborníci predpokladajú o dva až tri týždne skorší nástup peľovej sezóny aj u ďalších druhov drevín. Zvýšia sa denné koncentrácie najmä peľu ďalších druhov zo skupiny cyprusovité - tisovité, brestu, topoľov a vŕb.

 

Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 02:28