StoryEditor

Inovácia redukčných diét na obzore

12.11.2012, 12:50
Autor:
(dia)(dia)
Podľa posledných štatistických údajov obýva Zem viac než 1 500 000 000 ľudí s nadváhou, z toho 400 000 000 ľudí trpí obezitou. Takmer štvrtina (21,4 %) ľudí má nadváhu a takmer 6 % obyvateľov našej planéty je teda obéznych.
Podľa posledných štatistických údajov obýva Zem viac než 1 500 000 000 ľudí s nadváhou, z toho 400 000 000 ľudí trpí obezitou. Takmer štvrtina (21,4 %) ľudí má nadváhu a takmer 6 % obyvateľov našej planéty je teda obéznych.
Najviac postihnutí sú obyvatelia Americkej Samoy, z vyspelých štátov sú to USA; naopak, najlepšie sú na tom Japonci. Všetci sa zhodujú na tom, že chorobnú nadváhu ľudstva treba zastaviť.

Ako sa liečia obézne opice?
Na sklonku roku 2011 zo Spojených štátov prišla dobrá správa: „Máme prototyp lieku proti obezite.“ Prevratný medikament, pomenovaný Adipotide, je schopný selektívne ničiť tukové bunky. „Ide o úplnú novinku, pretože súčasné lieky na chudnutie pracujú buď na princípe kontroly chuti do jedla, alebo zamedzujú vstrebávaniu tuku z potravy,“ hovorí členka výskumného tímu Renata Pasqualiniová, špecialistka na funkčné interakcie proteínov.
„Liek už máme úspešne odskúšaný na primátoch. Očakávame, že rovnako dobre dokáže liečiť aj ľudí,“ hovorí vedúca výskumu Kirstin Barnhartová z Texaskej univerzity. Vedci novým liekom liečili obézne opice – primáty druhu makak rézus. Výsledky štvortýždňovej terapie boli ohromujúce – každý makak stratil priemerne 11 % svojej hmotnosti.

 

Prevrat v liečbe na obzore
Makaky sa počas experimentu stravovali rovnako ako predtým a mali i rovnakú pohybovú aktivitu, teda takmer žiadnu. Napriek tomu opice chudli, čo sa preukázalo nielen úbytkom hmotnosti, ale aj znížením BMI indexu a obvodu pásu. Úbytok tukového tkaniva navyše preukázali i merania röntgenom či magnetickou rezonanciou.
„Vývoj tejto látky na humánne využitie prinesie spôsob, ako nechirurgicky zamedziť nahromadeniu bieleho tuku,“ dodala vedkyňa. Liek totiž pôsobí cielene na biele adipózne tkanivo, teda priamo na tukové bunky.
Texaský tím vytvoril syntetický peptid, teda krátky proteín zložený z dvoch či viacerých aminokyselín, ktorý je schopný naviazať sa na špecifickú bielkovinu. Tá je prítomná výlučne v cievach, ktoré vedú k tukovému tkanivu a vyživujú ho.

 

V laboratóriách sa chudne!
Peptid následne v cievach spustí cielenú apoptázu, čo je termín označujúci proces úmrtia buniek nepotrebných pre organizmus. Pôsobením peptidu sa cievy zmrštia, krvná podpora tukových buniek je odstránená a bunky hynú. V organizme sa potom vstrebú.
Predchádzajúce predklinické testy Adipotidu na hlodavcoch boli tiež veľmi úspešné, obézne myši zhodili priemerne 30 % svojej hmotnosti.
„Väčšina experimentálnych liekov proti obezite zlyhá pri prechode z hlodavcov na primáty,“ vysvetľuje Pasqualiniová s tým, že metabolizmus a kontrola apetítu centrálnou nervovou sústavou u hlodavcov proste funguje inak než u primátov a prípadne u ľudí. „Sme hrdí na to, že môžeme sledovať taký veľký úbytok hmotnosti u primátov, na modeli takom blízkom ľudským podmienkam,“ dodala.
Obézne makaky pred týmto výskumom pribrali spontánne. „Jednoducho sa sami prejedali rovnakým jedlom, ktoré sme dávali aj ostatným opiciam v skupine. Tiež si dopriavali menej pohybu,“ uviedla vedúca výskumu Kirstin Barnhartová.

 

Zdroj: 21stoleti.cz (krátené)
Foto: internet

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 03:34