StoryEditor

Je možné stráviť krásne Vianoce osamote?

07.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Samotu znáša niekto lepšie, iný horšie. Ak patríte k tým, ktorí na štedrovečerný stôl kladú len jeden tanier, neznamená to, že vaše sviatky nemôžu byť pekné. Pokiaľ máte obavy, že nápor Vianoc nezvládnete, nehanbite sa vyhľadať pomoc psychológa alebo psychoterapeuta.

Samotu znáša niekto lepšie, iný horšie. Ak patríte k tým, ktorí na štedrovečerný stôl kladú len jeden tanier, neznamená to, že vaše sviatky nemôžu byť pekné a slávnostné. „Nikdy nie sme úplne sami. Máme spomienky na ľudí, ktorí boli vedľa nás. Stále ich nosíme vo vnútri, sprevádzajú nás, keď nám je ťažko,“ konštatuje psychoterapeutka PhDr. Ľubica Bradáčová. Je dobré uvedomiť si, že Vianoce prežíva osamote mnoho ľudí. „Pocity osamelosti nie sú také ojedinelé. Keby ľudia vedeli, koľkí z nás sa v skutočnosti potýkajú s osamelosťou, možno by sa necítili až tak osamelo,“ upozorňuje PhDr. Bradáčová.

Samota nie je osamelosť
„Vianoce sú sviatky, ktoré v nás evokujú pocit lásky, veselosti, radosti, pohody. To sú emócie alebo stavy, ktoré väčšinou zažívame vo vzťahu s niekým, či už v rodine, s priateľmi, najbližšími,“ hovorí psychologička. Pre ľudí, ktorí žijú sami, môže byť toto obdobie náročnejšie. Môže, ale nemusí. „Osamelý môžete byť aj v rámci rodiny, a naopak, môžete žiť sám, a necítiť sa osamelo. Záleží od toho, aké vzťahy má človek okolo seba, ale aj od jeho vnútornej výbavy, životnej stability, hodnôt, skúseností a záujmov,“ ozrejmuje PhDr. Bradáčová.

Keď je vonku ticho
Štedrý deň je charakteristický tým, že sa všetci uzatvoria do kruhu svojej rodiny a na uliciach a vonku ostane zrazu úplné ticho. „Ľudia sú zatvorení v  domácnosti a aj vo svojom vnútri. A byť so svojím vnútrom nie je pre nikoho ľahké. Môžu sa nám totiž vynárať rôzne myšlienky, zážitky, spomienky a emócie. Nie je vždy dobré ich prehlušiť. Môžeme im dať priestor a aj si poplakať, lebo plač má veľkú ozdravujúcu moc. Netreba sa toho priveľmi báť. Ide len o to, aby tento stav neprevážil nad všetkým ostatným,“ mieni odborníčka.

Recept na radosť

Recept na to, ako prežiť sviatky pokojne a radostne, neexistuje. Pre tých, ktorí sú sami, je však dobré zabezpečiť si niekoho, koho môžu cez sviatočné dni navštíviť, alebo mu aspoň zavolať. Nie je nutné byť s niekým práve na Štedrú večeru. Niekedy stačí len trochu kontaktu, aby sa človek necítil osamelý. „Keď má niekto nejaké manuálne koníčky ako pletenie, šitie, či prácu s drevom alebo kovom, je veľmi dobré venovať sa tomu aj cez sviatky. Manuálna činnosť nás totiž môže oslobodzovať a odvádzať od chmúrnych myšlienok, môže vyplniť emočnú tieseň,“ radí terapeutka.

Vyhľadajte pomoc

Pre niektorých ľudí sú Vianoce obdobím veľkej psychickej záťaže. Medzi rizikové skupiny nepatria len osamelí ľudia, ale aj tí, ktorí prišli o svojich blízkych práve počas sviatkov, či ľudia trpiaci fyzickým alebo psychickým ochorením. Ak patríte do rizikovej skupiny a máte strach, že nápor Vianoc nezvládnete, nehanbite sa vyhľadať pomoc psychológa alebo psychoterapeuta. „Ľudia, ktorí navštevujú psychoterapiu, všetko vopred so svojím terapeutom preberú a sú na sviatky lepšie pripravení,“ odporúča PhDr. Bradáčová. Ďalšou možnosťou je vyhľadať svojpomocnú skupinu, ktorá sa stretáva vo vašom okolí. Pomoc vám radi poskytnú aj pracovníci na linkách dôvery.

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 23:13