StoryEditor

Keď chýba železo

17.05.2014, 23:11
Autor:
(dia)(dia)
Chudokrvnosť si väčšina ľudí vysvetľuje ako prejav nedostatku železa v organizme. Pravda je však taká, že za týmto stavom sa skrývajú aj iné príčiny.

Chudokrvnosť si väčšina ľudí, a možno aj vy sami, vysvetľuje ako prejav nedostatku železa v organizme. Pravda je však taká, že za týmto chorobným stavom sa skrývajú aj iné rôznorodé príčiny, napríklad porucha krviniek či chronické ochorenie.

 


Práve z dôvodu, že chudokrvnosť, odborne anémia, má rôzne príčiny vzniku, je podľa hematologičky MUDr. Moniky Drakulovej správnejšie, keď sa o nej hovorí nie ako o chorobe, ale o anemickom syndróme. „Charakterizovaná je znížením hodnoty krvného farbiva hemoglobínu pod fyziologickú hodnotu, to znamená u mužov pod 130 g/l, v prípade žien pod 120 g/l. Pri deťoch sa fyziologické hranice menia v priebehu dospievania,“ hovorí lekárka.

Anémia z deficitu železa je najčastejšia.

Nedostatok a porucha vstrebávania
Prečo vlastne vzniká? „Okrem deficitu železa ide aj o nedostatok iných stavebných látok krvotvorby, a to kyseliny listovej, vitamínu B12 a B6,“ objasňuje MUDr. M. Drakulová. Takisto môže ísť aj o poruchu vstrebávania týchto stavebných látok v tráviacom systéme. „Veľmi častou je aj tzv. anémia chronických ochorení vznikajúca pri rôznych chronických zápalových, infekčných aj nádorových ochoreniach, tiež anémia sekundárneho charakteru, ktorá sprevádza ochorenia iných orgánových systémov, napríklad pečene, obličiek, štítnej žľazy.“

Rôzne skupiny
Anémie sa teda rozdeľujú podľa rôznych kritérií. Jedným veľmi praktickým a zároveň orientačným je delenie podľa veľkosti červených krviniek. „Podľa toho delíme anémie na mikrocytové, normocytové a makrocytové,“ hovorí hematologička. Dôležitejšie je však rozdelenie podľa príčiny a spôsobu vzniku anémie. Na základe tohto delenia možno zjednodušene hovoriť o 3 skupinách, pričom prvé dve skupiny sa ešte delia na vrodené a získané:
1. anémie z poruchy tvorby červených krviniek,
2. anémie zo zvýšených strát červených krviniek, tzv. hemolytické,
3. anémie po silnom krvácaní, tzv. akútne posthemoragické anémie.
„Najčastejším typom anémie je anémia z deficitu železa, ale veľmi frekventovaná je aj anémia chronických chorôb. Jej závažnosť je daná rôznymi okolnosťami, niekedy aj bežná chudokrvnosť z nedostatku železa, alebo vitamínu B12 môže byť pre človeka ohrozujúca, ale k tým primárne najzávažnejším patria vrodené typy anémií, kde býva pacient po celý život odkázaný na transfúzie krvi,“ zdôrazňuje MUDr. M. Drakulová.

Vrodená i dedičná
Medzi vrodené, avšak vzácne typy anémií patrí podľa slov MUDr. M. Drakulovej napríklad Blackfan-Diamondova anémia, aplastická Fanconiho anémia či sideroblastová anémia. „Tzv. talasémie patria k celosvetovo najrozšírenejšiemu typu dedičnej anémie, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v oblasti Stredozemného mora, v južnej a juhovýchodnej Ázii. V našej populácii sa s ňou stretávame tiež, a to vo forme beta talasémie minor,“ vysvetľuje hematologička. Pri talasémii je narušená tvorba bielkovinových súčastí krvného farbiva hemoglobínu. Spomínaná beta talasémia je daná poruchou syntézy beta-reťazcov a forma minor znamená, že je heterozygotná, teda len s jedným mutovaným génom.
Anémii vyvolanej predčasným a nadmerným zánikom červených krviniek hovoríme hemolytická. Najčastejšie sa z tejto skupiny vrodených hemolytických anémií vyskytuje tzv. hereditárna sferocytóza.

Sprevádza aj cukrovku
Chudokrvnosť často sprevádza chronické ochorenia, napríklad aj diabetes. Bežná je práve v prípade diabetikov, ktorí sa liečia na diabetickú nefropatiu. „Vyvolávajúcou príčinou anémie býva väčšinou z dôvodu zanikania obličkového tkaniva znížená produkcia hormónu erytropoetínu, ktorý stimuluje vytváranie a dozrievanie červených krviniek priamo v kostnej dreni,“ vysvetľuje MUDr. M. Drakulová.
Chudokrvnosť býva súčasťou ochorenia pečene, ku ktorej podľa hematologičky prispieva aj časté krvácanie do tráviaceho traktu. Objavuje sa tiež pri zníženej funkcii štítnej žľazy, vtedy by sa mal dať človek vyšetriť, či mu nechýba vitamín B12. Aj keď anémie pri chronických ochoreniach nebývajú vážne, netreba ich podceňovať, ale, naopak, treba chodiť na pravidelné kontroly a konzultácie k hematológovi.

Viete, že...
anémia býva častá aj v tehotenstve? Podľa hematologičky ju spôsobuje predovšetkým nedostatok železa, niekedy kyseliny listovej a prispieva k nej aj zvýšený objem cirkulujúcej plazmy.

Bledosť, únava, chlad
Prejavy chudokrvnosti bývajú zväčša nevýrazné, človek na sebe nemusí vôbec nič spozorovať. Bledá pokožka je však jeden z viditeľných signálov, ktorý človek neprehliadne. Buď vás na bledosť upozorní váš partner či kamarát, alebo si ju všimnete sami pri pohľade do zrkadla. „Príznaky anémie závisia od jej stupňa, rýchlosti vzniku, vyvolávajúcej príčiny a od veku pacienta,“ hovorí MUDr. M. Drakulová.

Najčastejšie prejavy:
● únava aj pri minimálnej námahe
● malátnosť, slabosť, znížená výkonnosť
● znížená schopnosť koncentrácie
● poruchy spánku
● bolesti hlavy
● hučanie v ušiach
● pocity nedostatku vzduchu
● zadýchavanie
● búšenie srdca
● zvýšená citlivosť na chlad
● nechutenstvo
● zvýšený tep
● defekty na koži a nechtoch
● vypadávajúce vlasy

Hematologička upozorňuje, že anémia môže niekedy viesť až k závratom a kolapsovým stavom so stratou vedomia. V niektorých prípadoch môže človek spozorovať čiernu stolicu, alebo čerstvú krv v stolici. Určité typy anémie mávajú však aj svoje špecifické prejavy. Napríklad pri hemolytickej anémii sa môže ohlásiť žltačka. „Keďže anémia je definovaná ako znížené množstvo hemoglobínu, ktorý hrá hlavnú úlohu vo väzbe a transporte kyslíka tkanivám ľudského organizmu, výsledkom anémie je nedostatočné zásobenie tkanív kyslíkom a z toho vyplývajúce riziká.“

Strata železa
Anémiou z nedostatku železa, ako sme už spomínali, trpí najviac ľudí, hlavne ženy v čase menštruácie alebo v dôsledku rôznych gynekologických porúch. K strate železa dochádza podľa slov hematologičky aj po silnom krvácaní počas chirurgického zákroku či po úraze, dokonca aj po masívnejšom krvácaní z nosa. „Železo sa stráca pri rôznych ochoreniach, jeho deficit však môžu spôsobiť niektoré lieky spôsobujúce krvácanie z tráviaceho traktu, ktoré môže byť skryté. Podiel na rozvoji anémie môžu mať, samozrejme, aj poruchy krvnej zrážanlivosti,“ hovorí MUDr. M. Drakulová.

● V organizme dospelého človeka sa nachádza 3 – 5 g železa, ktoré je pre svoju toxicitu vždy viazané na bielkovinu.
● Za normálnych okolností sú straty železa z organizmu pomerne malé, asi 1 mg denne.
● Obsah železa v potrave je 10 – 15 mg, z čoho sa vstrebe len asi 10 %, takže bilancia železa pri dostatočnom príjme je vyrovnaná.

Jednoduchá diagnostika
Ak máte podozrenie, že by ste mohli trpieť anémiou, neodkladajte návštevu lekára. „Vyšetrenie krvného obrazu je najzákladnejším vyšetrením, pričom v ére využívania krvinkových počítačov je diagnostika anémie pomerne jednoduchá. Hodnotíme počet červených krviniek, hodnotu hemoglobínu, hematokritu, stredný objem červených krviniek, obsah hemoglobínu v erytrocyte a množstvo retikulocytov,“ opisuje MUDr. M. Drakulová. Ako hovorí, omnoho dôležitejšie a často komplikovanejšie je však zistiť jej príčinu. „Väčšinou je nutné tieto vyšetrenia doplniť o endoskopické vyšetrenia tráviaceho traktu a niekedy aj vyšetrenie kostnej drene. Napriek tomu sa ojedinele stane, že napriek snahe sa príčinu anémie nepodarí jednoznačne objasniť.“

Lieky, infúzia či transfúzia
Hneď, ako sa lekárom podarí zistiť príčinu anémie, nastupuje jej odstránenie. „V prípade anémie chronických ochorení je nutné liečiť v prvom rade základné ochorenie vedúce k anémii,“ hovorí hematologička. Ak vyjde najavo, že vám chýba v organizme železo, vitamín B12, kyselina listová či vitamín B6, mali by ste ich užívať prostredníctvom liekov. „V prípade neznášanlivosti alebo zlého vstrebávania železa je možné ho dodať telu aj v infúzii. Pokiaľ je krvná strata masívna a v krátkom čase, prípadne je anémia závažného charakteru, alebo nemáme k dispozícii vhodné lieky, prichádza do úvahy krvná transfúzia. V poslednom období sa často využíva aj liečba erytropoetínmi, hlavne v prípade ľudí s nedostatočnou funkciou obličiek, pacientov v hemodialyzačnom programe, alebo po orgánových transplantáciách.“

Dôležité!
MUDr. M. Drakulová hovorí, že strava bohatá na železo, kyselinu listovú, prípadne multivitamínový prípravok síce môže prispievať k zlepšeniu stavu, ale v prípade závažného deficitu nenahrádzajú liečbu a nie sú dostačujúcou alternatívou.

Doživotná liečba
Bežných typov chudokvnosti sa vhodnou liečbou väčšinou zbavíte, sú však aj také druhy, ktoré si vyžadujú doživotné užívanie liekov, niektorí ľudia sú dokonca odkázaní na pravidelné transfúzie krvi. „Mladší ľudia znášajú anémiu ľahšie ako starší, tí sú totiž práve v jej dôsledku ohrození vystupňovaním srdcovej ischémie až zlyhaním srdca,“ zdôrazňuje MUDr. M. Drakulová.

Slovníček
erytrocyt – červená krvinka
retikulocyt – vývojové štádium červenej krvinky
hematokrit – objem červených krviniek v krvi vyjadrený ako percento celkového objemu krvi
hemoglobin – červené krvné farbivo
erytropoetín – hormón tvoriaci sa v obličkách, riadi tvorbu a dozrievanie červených krviniek v kostnej dreni

(ivk)

 

01 - Modified: 2006-05-26 15:38:31 - Feat.: 0 - Title: Prenositeľnosť čísla ovplyvní aj cenu SMS správ
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 04:49