StoryEditor

Všeobecné lekárstvo -ľudská stránka medicíny

20.10.2014, 00:55
Autor:
(dia)(dia)
Slovenskí všeobecní lekári sa stretli 16. až 18. októbra 2014 v Starom a Strednom Smokovci na svojom najväčšom odbornom podujatí.

Konferencia sa niesla pod heslom „Všeobecné lekárstvo – ľudská stránka medicíny“. Nad podujatím organizovaným  Slovenskou spoločnosťou všeobecných praktických lekárov prevzala záštitu ministerka zdravotníctva JUDr. Zuzana Zvolenská.

Názov konferencie „Všeobecné lekárstvo - ľudská stránka medicíny“ je dlhodobo hlavným motívom vyhlásení generálnej riaditeľky WHO Margaret Chanovej, veľmi aktívnych prezidentov svetovej organizácie všeobecných lekárov Wonca Richarda Robertsa (USA, past prezident), Michaela Kidda (Austrália, present prezident), Amandy Howeovej (Veľká Británia, prezident elect) a ďalších významných osobností všeobecnej medicíny, ako profesorky Iony Heatovej z Britskej kráľovskej spoločnosti všeobecných praktikov a profesora Igora Svaba, ktorý viedol spoločnosť európskych všeobecných lekárov Wonca Europe. Dnes má táto spoločnosť v Európe viac ako 70 000 členov, vrátane 1400 slovenských všeobecných lekárov.

Profesor Igor Svab vyzval všeobecných lekárov, aby milovali svojich pacientov. Vyjadril presvedčenie, že „pacient nie je klient všeobecného lekára, ale je jeho partner“. Vyzdvihol fakt, že „všeobecný lekár používa najsofistikovanejší pracovný nástroj zo všetkých - ľudskú bytosť!“

Ďalej na konferencii odzneli aj postuláty Amandy Howeovej:
1. Zabezpečovať na komunite založené služby, ktoré sú realizované klinikom, ktorý v danej komunite pôsobí, z pohľadu orientácie na osobu (pacienta) t.j. všeobecným lekárom.

2. Podporovať bezpečnosť pacienta tým, že sa zabezpečí, aby všeobecní lekári mohli ďalej konať ako samostatní obhajcovia svojich pacientov – s dôrazom na osobu (pacienta) a nie pod vplyvom inštitúcií.

Na konferencii bola formulovaná aj nespokojnosť so súčasnou situáciou a obavy z budúceho vývoja v zdravotníctve tak, ako sú sformulované vo vyhlásení účastníkov konferencie v samostatnej prílohe.

V súčasnosti prebieha boj o charakter komunít obyvateľov, ktoré sú základom pre poskytovanie kvalitnej integrovanej primárnej zdravotnej starostlivosti.
WHO presadzuje rozmiestnenie všeobecných lekárov, lekárnikov a ostatných zdravotných a sociálnych pracovníkov vo vnútri komunít (horizontálna integrácia) - MZ SR sa usiluje komunity „vyčistiť“ od zdravotníckych a sociálnych zariadení a tieto odsťahovať do vzdialených centier (vertikálna integrácia).

V duchu vyhlásenia z konferencie sme pripravení pokračovať v nastúpenej ceste budovania integrovanej primárnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Ako ukázala aj naša práve skončená výročná konferencia, budúcnosť zdravia národa je v integrácii lekárov, sestier a pacientov. Vnímame to tak, že rozpory medzi nás zasievajú politici, ktorí nám chcú dnes vládnuť. Ako ukázala naša konferencia, v skutočnosti lekári, sestry, pacienti a farmaceutické firmy môžu byť najlepšími spojencami. Našou úlohou je toto spojenectvo rozvíjať v záujme naplnenia našich plánov na zlepšenie zdravotného stavu slovenského obyvateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 09:57