StoryEditor

Čáry-máry so sacharidovými jednotkami

05.02.2013, 07:34
Autor:
(dia)(dia)
Veľa mamičiek si všimlo, že kyslá kapusta má na glykémiu ich detí priam zázračné účinky – najlepšia je surová ako príloha, ale vhodné sú aj jedlá z kyslej kapusty: kapustnica či segedínsky guláš. Ako však naučiť jesť kyslú kapustu aj menšie deti?

Aj u vás si glykémie občas robia, čo chcú, a nie vždy sa vám podarí úplne ich presvedčiť? Radi skúšate, čo všetko sa dá jedlom dosiahnuť? Alebo s diabetom začínate a zaujíma vás, ako sa dajú jedlom ovplyvniť glykémie? Ak ste na tieto otázky odpovedali kladne, ste na správnom mieste – pozývame vás odhaliť rôzne triky so sacharidovými jednotkami, ktoré môžu pomôcť zlepšiť glykémie po jedle (aj po neobvyklých jedlách), obohatiť jedálniček o prílohy, ktoré nie sú až také bežné, ale aj vyčarovať pre naše deti čo najviac jedla tak, aby boli spokojné. Čím je totiž dieťa menšie, tým väčší môže byť vplyv jedla na jeho organizmus, dokonca aj niektoré väčšie deti veľmi citlivo reagujú na zloženie a množstvo jedla.

 

Ako zvládnuť čas čakania a pocit hladu medzi jedlami
Poznáme to všetci: občas sa polhodinka čakania na jedlo po pichnutí inzulínu zdá ako večnosť. Ideálnym riešením je využiť ju tak, že si nakrájame čerstvú zeleninu. Nielenže rýchlejšie prejde čas, ale dosiahneme aj lepšie glykémie po obede, resp. po večeri tým, že zelenina zabezpečí dostatok vlákniny, ktorá spomaľuje uvoľňovanie sacharidov. Deti prípadne môžu pomôcť chystať jedlo – hlavne váženie príloh na digitálnej váhe je pre ne zvyčajne veľmi zaujímavé.

 

Mám na niečo chuť
Niekedy majú deti obdobie, že sú stále hladné alebo iba majú na niečo chuť. Je dobré dieťaťu položiť otázku: „Na čo máš chuť, na sladké, na slané, kyslé?“ Podľa toho môžete zvoliť nízkosacharidové jedlo. Medzi jedlami sú veľmi vďačné nelúpané arašidy alebo tekvicové semiačka, pretože deti majú lúskanie ako zábavu a keď ich zjedia len pár, nemá to väčšinou na glykémiu žiadny vplyv. Ďalším variantom je na kocky nakrájaný tvrdý syr so zeleninou, vhodné sú aj syrové korbáčiky alebo pareničky.
Ak používate stéviu, vynikajúce sú tvarohové guľôčky (stačí zmiešať polievkovú lyžicu mäkkého tvarohu s trochou škorice a pár kvapkami stévie, vyformovať guľôčky a obaliť v postrúhanej horkej čokoláde). Takéto množstvo glykémiu zvyčajne neovplyvní a pre deti je veľmi vzácne, že dostanú niečo sladké medzi jedlami. Občas môžete dať dieťaťu aj samotnú horkú 75 % čokoládu (1 dielik), je zdravá a má nízky obsah sacharidov.

Ako zlepšiť glykémie po jedle
Zelenina: Všetci vieme, že čerstvá zelenina obsahuje veľa vlákniny a ak ju dieťa zje pred jedlom alebo počas neho, má zvyčajne glykémiu po jedle lepšiu. Teória je pekná vec, čo však v prípade, ak dieťa, najmä menšie, zeleninu odmieta? Vyskúšajte sa so zeleninou zahrať – môžete z nej malými formičkami vykrajovať rôzne tvary, vytvárať zvieratká, zeleninovo-syrové špízy, rozprávať si o nej rozprávky či pripraviť z nej pohostenie pre obľúbenú hračku. Pozor však pri niektorých sladkých druhoch zeleniny (napr. červená paprika, cherry paradajky) – glykémiám niektorých detí sa veľmi nepozdávajú.
Oriešky nielen pre Popolušku: Ak dieťa odmieta zeleninu a má rado orechy, skúste mu pridať k jedlu zopár vlašských orechov, možno budete prekvapení, glykémiu dokážu zlepšiť rovnako ako zelenina. Podobne môžu glykémie presvedčiť aj slnečnicové, ľanové a tekvicové semiačka. Niektoré zdroje uvádzajú aj mandle, ale pri nich treba byť opatrný – deti môžu na mandle reagovať veľmi citlivo a v takom prípade im aj malé množstvo glykémiu zvýši.
Vláknina – malý zázrak v polievke: Ak sa vaše dieťa rozhodlo, že nepotrebuje ani zeleninu, ani orechy, skúste mu do polievky zamaskovať niečo bohaté na vlákninu (ovsené vločky, celozrnné cestoviny, príp. nasucho opečenú celozrnnú žemľu – ak z nej vykrojíte malými formičkami rôzne tvary a potom opečiete, určite budú mať úspech). Ak ste si však vybrali špaldové lupienky, cestoviny alebo pečivo, vyskúšajte najskôr, či bude vášmu dieťaťu vyhovovať – na niektoré deti má špalda opačný účinok a glykémiu im zvyšuje.
Kyslá kapusta: Veľa mamičiek si všimlo, že kyslá kapusta má na glykémiu ich detí priam zázračné účinky – najlepšia je surová ako príloha, ale vhodné sú aj jedlá z kyslej kapusty (kapustnica, segedínsky guláš...). Ako však naučiť jesť kyslú kapustu aj menšie deti? Skúste sa s nimi zahrať na zajkov a ochutnávať ju po tenkých pásikoch, vtedy jej chuť nie je taká výrazná.

 

Zdroj: diabetikinfo.sk
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 12:07