StoryEditor

Dnes preventívne vyšetrenia zadarmo

08.03.2012, 08:43
Autor:
(dia)(dia)
Počas tohtoročného svetového dňa obličiek 8. marca 2012 sa môže dať ktokoľvek zadarmo vyšetriť v dialyzačných strediskách v Bratislave, Topoľčanoch, Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou, Šali, Galante, Námestove, Dolnom Kubíne, Trstenej i Zvolene.  

Počas tohtoročného svetového dňa obličiek 8. marca 2012 sa môže dať ktokoľvek zadarmo vyšetriť v dialyzačných strediskách spoločnosti B Braun Avitum v Bratislave, Topoľčanoch, Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou, Šali, Galante, Námestove, Dolnom Kubíne, Trstenej i Zvolene. Lekári pacientom vyšetria stav hladiny cukru v krvi, moč, skontrolujú krvný tlak a stanovia tzv. body mass index – index telesnej hmotnosti. Ak to bude potrebné, odporučia komplexné nefrologické vyšetrenie. Presné adresy dialyzačných pracovísk sa nachádzajú na stránkach www.bbraun-avitum.cz

Pri chronickom zlyhaní obličiek je najvhodnejším spôsobom liečby transplantácia. Jej nevyhnutným predpokladom je odber zdravej obličky od darcu. Hoci je legislatíva odberom od mŕtvych darcov naklonená, vyskytuje sa niekoľko problémov od nedostatočnej osvety až po chýbajúcu finančnú motiváciu zdravotníckych zariadení. Ozajstným problémom je však nedostatok živých darcov - ukazuje na nedostatočnú informovanosť a osvetu. Jedna zdravá oblička pritom úplne nahradí funkciu chýbajúcej - darca môže viesť plnohodnotný život i s jednou ľadvinou. Darcovia dokonca žijú dlhšie. Môžu za to pravidelné vyšetrenia, ktoré často odhalia choroby už v ich zárodku.

Živý darca na nezaplatenie

Vlani sa v SR uskutočnilo spolu 129 transplantácií, z toho iba 13 od živých darcov (sedem v Banskej Bystrici, dve v Bratislave, štyri v Košiciach). „Vo svete je pomer iný - v USA sa transplantuje 40 % obličiek od živých darcov, v Holandsku dokonca 50 %, v Nemecku 20 %,“ hovorí MUDr. Alaxinová. V prospech obličiek od živých darcov hovorí aj ich dvojnásobne vyššia životnosť. „Kým životnosť obličiek od mŕtveho darcu je približne 8-10 rokov, od živého darcu je to až 18-20 rokov,“ hovorí nefrologička MUDr. Monika Alaxinová.

Príznaky a prevencia

Ochorením obličky trpí až 10 % populácie. V počiatočných štádiách ochorenie nebolí, preto sa inak ako preventívnou prehliadkou nedá zistiť. Pacienti žiaľ zistia, že sa niečo deje, až keď je funkcia ich obličiek znížená o 75 %. Príznakmi sú nechutenstvo, pokles frekvencie a objemu močenia, opuchy nôh, môže sa objaviť krv v moči. Pri včasnom diagnostikovaní ju môžu lekári liečiť. Prevenciou pred ochorením obličiek by mal byť zdravý životný štýl. Odporúča sa nefajčiť, nemať nadváhu, venovať sa pohybu, stravovať sa s dostatkom živín, vyhýbať sa umelým farbivám a konzervantom, dodržiavať pitný režim. Ďalej neužívať zbytočne veľa liekov, predchádzať infekčným ochoreniam a v neposlednom rade absolvovať preventívne lekárske vyšetrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 22:05