Preto v tomto prípade nie sú vhodné všetky potraviny, ktoré sa odporúčajú pri diabetickej strave. Je potrebné tieto potraviny nahradiť ľahšie stráviteľnými. Zároveň zabezpečiť jej plnohodnotnosť, s primeraným obsahom všetkých živín, minerálnych látok a vitamínov.
Nealkoholické stukovatenie pečene
Diabetikovi sledujeme celodenný energetický príjem, zloženie základných živín, ale z hľadiska glykémie sa zameriavame na sacharidové potraviny, ktoré sú aj vyčíslené v množstve pre jednu SJ.
Nealkoholické stukovatenie pečene je jednou z najbežnejších príčin jej ochorenia. Je to stav, pri ktorom sa prebytočný tuk ukladá v pečeni a ak sa nelieči, môže viesť k cirhóze a jej postupnému zlyhaniu. Prejavuje sa často u obéznych diabetikov 2. typu. V tomto prípade nesúvisí s nadmerným požívaním alkoholu, ale dochádza k nej pri nadmernom prísune tukov a mastných kyselín, poruche výdaja tukov z pečene do krvného obehu alebo priamo pri zvýšení hladiny tuku v pečeni.
Pre obéznych diabetikov je dôležitá pomalá a pravidelná redukcia váhy. Hladovanie a drastické obmedzovanie energetického príjmu pečeni neprospieva, ale jej stav zhorší.
Úbytok hmotnosti závisí od tuku v tele. Ideálny úbytok je 10 % z pôvodnej váhy. Za ako dlho sa má výsledok dosiahnuť závisí od pôvodnej nadváhy a obsahu tuku v tele. Pravidelná kontrola hmotnosti raz za týždeň informuje, či sa nám podarilo znížiť energetický príjem a zvýšiť pohyb tak, aby sme nepribrali, ale pomaly chudli.
Čo zaradiť do stravy?
Do stravy zaradiť potraviny s obsahom vitamínov skupiny B, C a E. Vhodné je užívať probiotiká a používať zdravé tuky, medzi ktoré môžeme zaradiť aj orechy. Pomáhajú znížiť zápal v tele, sú pomocníkom pri oxidačnom strese a pri inzulínovej rezistencii. Je potrebné konzumovať ovocie, zeleninu, potraviny s vlákninou, znížiť množstvo soli, rafinované sacharidy a nasýtené tuky.
Zo zeleniny je vhodný najmä špenát a iná listová zelenina, ktoré chránia pečeň pred hromadením tuku a pomáhajú aj pri chudnutí. Vhodné sú aj strukoviny, rastlinné bielkovinové potraviny, bez cholesterolu, ako je fazuľa, sója, cícer, ktoré znižujú riziko stukovatenia pečene a pre nízky glykemický index (GI) majú priaznivý vplyv na glykémiu.
Pre obsah vlákniny sú prospešné zelenina (do 200 g v porcii 0 SJ) a ovocie (podľa druhu započítať do počtu SJ). Ďalej ovsené vločky, pohánka (2 PL – 15 g 1 SJ) a strukoviny (3 PL uvarenej je 1 SJ).
Niektoré strukoviny zvyšujú nafukovanie, ale potrebné je vedieť ich správne pripraviť. Pomôže, keď sa namočia pred varením do studenej vody na 12 – 15 hodín. Vodu zliať, prepláchnuť, zaliať čerstvou vodou a po zovretí vodu zlejeme opakovane. Pridáme 2 – 3 bobkové listy, ktoré zabraňujú plynatosti. Varíme bez soli a bez pokrievky.
Na prvom mieste sú ryby
Zo živočíšnych bielkovinových potravín sú na prvom mieste ryby pre obsah nenasýtených tukov. Tie obsahuje aj avokádo a olivový olej (0 SJ). Ale tuky a živočíšne bielkoviny je potrebné v strave obmedziť.
Jedlo treba pripravovať jednoduchou tepelnou úpravou
Jedlo treba pripravovať jednoduchou tepelnou úpravou, napr. varením, dusením alebo v pare. Nie sú vhodné vysmážané pokrmy. Je potrebné vyhnúť sa nevhodným potravinám, ako je slanina, údeniny, masť, vaječný žĺtok, mlieko a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, nafukujúce a ťažko stráviteľné druhy ovocia a zeleniny.
Strava je individuálne prispôsobená diabetikovi. Nielen pri počte SJ v jedle, ich prerozdelení, ale aj pri výbere potravín. Obmedziť sýtené nápoje a pikantné koreniny. Ocot nahradiť citrónovou šťavou. Čokoláda a sladkosti diabetikovi nepatria. Čerstvé kysnuté pečivo nejesť a zameniť ho za staršie po 1 – 2 dňoch.
- Medzi vhodné potraviny patrí chudé mäso, mäso netučnej hydiny, morčacie mäso, mäso králika a rýb, vaječný bielok, nízkotučné mliečne výrobky, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh a jogurty. Z ovocia je vhodný banán (1 malý 2 SJ), 1 malé jablko, broskyňa, 1 – 2 marhule (1 SJ) a citrusy. Zo zeleniny dáme prednosť listovej zelenine (0 SJ), mrkve (2 malé mrkvičky 1 SJ), 114 g cvikly je 1 SJ, cukete a tekvici (do 200 g 0 SJ). Ako príloha k jedlu sú vhodné varené zemiaky, dusená ryža, cestoviny (2 PL je 1 SJ), pohánka a ovsené vločky.
Na dochutenie pokrmov používame jemné koreniny a bylinky. Z olejov je vhodný najmä olivový a avokádový olej (0 SJ).
Nevhodné potraviny
Alkoholické nápoje, silné mäsové bujóny, tučné mäso, údené klobásy, masť, slané a nakladané jedlá, pikantné korenie, polotovary, rýchle občerstvenie, huby, kyslá kapusta, sýtené nápoje, silná káva a kakao, tučné mliečne a kyslé mliečne výrobky, obilniny, ako sú kukurica, pšenica, jačmeň, zo zeleniny paradajky, reďkovky, cibuľa, cesnak, špenát, špargľa, zo strukovín hrach a šošovica.
Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa