Vitamín K (fylochinón) – olivový, sójový a repkový olej, brokolica, špenát, petržlenPixabay
StoryEditor

Ako stravou odľahčiť pečeň (2. časť): Potraviny, ktoré pečeni prospievajú

04.05.2022, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Pečeň zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme živín, a preto sa zaraďuje do tráviaceho systému. Sú potraviny, ktoré pečeni prospievajú a iné škodia.

Preventívne jej pomáha konzumácia listovej, koreňovej a hlúbovej zeleniny ako sú hlávkový šalát, špenát, kapusta hlávková, ale aj kyslá, cvikla, mrkva, zeler, brokolica, kel, karfiol, cibuľa, cesnak, pór, tiež ľanové semienka, strukoviny a ovocie.

Panenský olivový olej je najvhodnejší zo všetkých tukov

Zo živočíšnych potravín sú to ryby, kvalitné netučné mäso, nemastná hydina. Panenský olivový olej je najvhodnejší zo všetkých tukov. Vhodné je dodržiavať pitný režim čistou vodou, doplniť ho zeleninovými alebo riedenými ovocnými šťavami bez cukru a konzervantov. Tieto informácie sú dôležité pri prevencii chorôb pečene.

Pečeň sa považuje za dôležitú chemickú továreň nášho organizmu, ktorá reaguje na náš životný štýl. Preto je potrebné preventívne dodržiavať zásady zdravého stravovania a zdravo žiť. Jesť pestrú, na vitamíny a kvalitné bielkoviny bohatú stravu, s primeraným energetickým obsahom, najmä keď je potrebné upraviť si telesnú hmotnosť a odstrániť nadváhu.

Nezaťažovať tráviaci trakt ťažko stráviteľnými potravinami a nezdravou technologickou úpravou pokrmov. Dať prednosť pokrmom pripraveným varením, dusením a s použitím minimálneho množstva tuku. Ochránime tým nielen pečeň, ale aj znížime energetický príjem stravy a pomôžeme si pri chudnutí.

Nepiť tvrdý alkohol a len príležitostne vypiť 1,5 dcl kvalitné suché, najlepšie červené víno. Pravidelné popíjanie alkoholu negatívne vplýva na zdravie pečene. Zbytočne sa zamestnáva čistením organizmu od alkoholu na úkor regulácie krvného cukru.


Regulované stravovanie

Diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby. Väčšina pacientov trpí obezitou a naopak, väčšina ľudí s obezitou má diabetes 2. typu alebo sa k nemu môže dopracovať. V minulosti bola diéta jedinou liečebnou metódou. Aj dnes, keď existujú účinné metódy liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujú liečebné výsledky. Nie je to však diéta v pravom zmysle slova, lebo v podstate ide o regulované stravovanie.

To znamená regulovaný, približne rovnaký prívod sacharidov a energie v jednotlivých jedlách v danom čase. Vhodné je jesť tak často, ako dokáže glukózu vytvorenú z jedla pokryť dávka inzulínu alebo tabletiek. Podľa potreby rozdeliť jedlo do viacerých menších dávok, potom vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle.

Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a ich glykemickom indexe.

Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 03:55