Pixabay
StoryEditor

SEDEM krokov k analýze chodidla

12.04.2022, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Diabetik ľahko prehliadne alebo bagatelizuje zmeny, ktoré sa na nohách v dôsledku diabetu prejavujú. Aj malá ranka môže veľmi ľahko skĺznuť do fatálnych problémov, ba neraz vedie až k amputácii časti prsta či končatiny.

Pri podologickej analýze vyhodnocujeme citlivosť končatín jednoduchými metódami, ktoré nie sú bolestivé a ani nijako zložité. Robíme test diabetickej neuropatie, zisťujeme, či klient reaguje na teplé a studené podnety a opíšeme stav končatín z hľadiska stavu nechtov, pokožky (hyperkeratóza, mozole, kurie oká, ulcus, amputácia, mykózy a podobne) a ortopédie chodidla...

1. Krok: Zisťovanie informácií o diabete

V prvom rade zisťujeme, aký typ diabetu je nášmu klientovi diagnostikovaný a ako dlho ním už trpí. Pýtame sa na základ jeho ochorenia, aké má o svojej chorobe informácie. Pýtame sa, ako sa stravuje, či fajčí a aký má pohybový režim.

Subjektívne hodnotenie hladiny cukru nám dáva predstavu o tom, ako vníma svoje ochorenie. Často nám klient diabetik povie, že má len také normálne hodnoty okolo 13 mmol/l až 15 mmol/l – čo je, samozrejme, veľmi veľa.

Tieto informácie sú pre nás veľmi dôležité, lebo nám dávajú ucelený obraz o tom, ako sa klient sám vníma.

Veľmi podstatnou časťou zisťovania informácií o diabete je meranie aktuálnej hodnoty glykémie pomocou glukomeru. Nameranú hladinu obsahu cukru v krvi zapíšeme a poznačíme si, či je hodnota pred jedlom alebo po ňom.

Rovnako nás zaujíma hodnota tzv. glykovaného hemoglobínu v krvi. Klient má túto hodnotu zapísanú v knižke diabetika, ktorú dostane od diabetológa. Toto je hodnota, ktorá lekárovi objektívne povie, ako pacient dodržiava režimové opatrenia.

Úloha podológa alebo odborného pedikéra je v tomto prípade zmeranie aktuálnej hodnoty glykémie a precízna edukácia klienta, prečo je tá hodnota taká, akú nameriame. Prípadne edukácia o tom, ako stabilizovať hodnoty glykémií účinne a dlhodobo.

Len stabilné hodnoty glykémií prinášajú stabilizáciu pacienta s diabetom a vytvárajú optimálne podmienky na riešenie a intervencie menších alebo väčších porúch na chodidlách.

2. Krok: Citlivosť na studené a teplé podnety

Zisťovanie citlivosti na studené a teplé podnety robíme dotykovým testom. Na jeho vykonanie používame tzv. TIP THERM tyčinku. Tyčinka má na jednom konci kovovú časť a druhý koniec je z umelej hmoty. Teplotný rozdiel medzi týmito dvomi koncami je citeľný. Najskôr prikladáme tyčinku na chrbát ruky klienta. Aby vedel, čo presne má na chodidle cítiť. Potom priložíme tyčinku na chodidlo. Postupne na bruško palca, do pozdĺžnej klenby a na kĺb pod malíčkom. Klient nevidí, ktorú stranu na miesto dotyku prikladáme. Jeho úloha je povedať, či ide o studený alebo teplý dotyk.

Prečo je to dôležité?

Vyhodnotenie tohto testu je pre podológa, resp. odborného pedikéra veľmi dôležité. Ošetrenie chodidiel vykonávame pomocou rotačného prístroja, kde frézka rotuje relatívne vysokou rýchlosťou. Pri dotyku frézky a pokožky chodidla dochádza k obrusovaniu nadmerne hrubej pokožky. Čo môže byť spojené so zvyšujúcou sa teplotou na povrchu chodidla, ktoré ošetrujeme. Pre nás je teda dôležité, aby sme mali istotu, že klient je schopný správne vyhodnotiť teplotu na povrchu a v dostatočnom predstihu nás upozorniť na nepríjemné, prípadne nebezpečné zvýšenie teploty. Test nám dá informáciu, či klient vie odhadnúť tepelné preťaženie chodidla.

Citlivosť na teplo nemusí vnímať

Ak klient nedokáže správne rozlíšiť teplotné rozdiely na testovacej tyčinke, máme istotu, že klient v dôsledku vnútorných zmien v koži nie je schopný správne zareagovať a upozorniť nás ešte skôr, ako by sme mohli nepríjemne páliť.

Rovnako tento test ukazuje, že klient nie je schopný zistiť, či si nohy dáva do horúcej vody, ktorá mu môže vážne ohroziť zdravie chodidiel. Aj preto je dôležité, aby si pred vložením nôh do kúpeľa najskôr zmeral teplotu vody.

3. Krok: Zisťovanie citlivosti pomocou monofilamenty

Monofilamenta je malé zariadenie, ktorého podstatou je jemné vlákno. Dotyk vlákna o pokožku klienta spôsobí jemné pichnutie. Pozor, nejde o vpich ako ihlou. Vlákno je na svojom konci tupé. Ide o tupé pichnutie, bez porušenia integrity pokožky. Najskôr predvedieme klientovi dotyk – pichnutie na chrbte ruky. Je to opäť preto, aby klient vedel, aký podnet má očakávať na chodidle. Čo presne má cítiť.

Následne sa dotýkame chodidla na presne určených miestach. Ide o dotyk na brušku palca, na kĺbe pod palcom a na kĺbe pod malíčkom. Osobne odporúčam realizovať dotyk aj na päte.

Vždy od klienta žiadame informáciu o tom, kde a či cíti dotyk. Ak dotyk necíti, je zrejmé, že klientovi sa rozvíja alebo už má rozvinutú neuropatiu.

Jasne nám tento test ukáže, že klient nie je schopný vyhodnotiť bolestivý podnet. Často to znamená, že diabetik v pokročilom štádiu neuropatie necíti ani kľúče v topánke.

Ako často je potrebné vykonávať podologickú analýzu?
Analýzu štandardne vykonávame pri prvej návšteve podologického pracoviska. Opakovanie nie je nutné pri každom stretnutí. Ak chodí na ošetrenia klient pravidelne mesiac čo mesiac. Opakovanie analýzy robíme ideálne po pol roku, avšak analýza jedenkrát ročne je dostačujúca. Výsledky podologickej analýzy dostáva klient do svojich rúk, pričom je vhodné, aby tento dokument odovzdal svojmu diabetológovi a všeobecnému lekárovi. Lekár následne môže v prípade potreby okamžite posielať pacienta na ďalšie dovyšetrenia.

4. Krok: Test vibračnej citlivosti

Ide o test neuropatickej senzitivity. Ladičkou vyšetrujeme veľmi jemné poruchy citlivosti, ktorých si klient nemusí byť vedomý a nie je schopný ich jasne opísať. Ladička je nástroj, ktorý sa používa na zistenie vibračnej citlivosti. Rozozvučí sa poklepom vidlice o podložku a následne sa priloží kolmo k povrchu tela pätkou na vyšetrované miesto na chodidle. Ide o chrbtovú stranu kĺbu palca v mieste nechtového koreňa alebo kĺbu palca. Klient nám dáva spätnú informáciu, či vibráciu cíti. Výsledok testu zapisujeme do analýzy.

5. Krok: Neurotest

Neurotest je test, ktorým skúmame rozvoj periférnej autonómnej neuropatie. Je určený na včasné zistenie syndrómu diabetickej nohy. Podstatou testu je zisťovanie činnosti periférnych nervov, ktoré sú zodpovedné za činnosť mikrocirkulačného obehu.

Funkcia periférneho nervového systému sa odborne zisťuje na EMG – elektromyografe. Týmto spôsobom vyšetríme presne, na ktorom nerve je porucha a vieme túto poruchu aj číselne ohodnotiť (kvantifikovať). Pomocou EMG teda zisťujeme, ktorú nervovú vetvu cukrovka zničila.

Pre základnú informáciu v počiatočných štádiách diabetu vyšetrenie pomocou neurotestu postačí.

6. Krok: Hodnotenie deformít a porúch

Pozorovanie chodidla je veľmi dôležitou súčasťou vstupnej analýzy diabetika. Zisťujeme stav z hľadiska ortopedických deformít: zhrubnutej kože – mozoľov a kurích ôk, zarastania nechtov, prítomností bradavíc, prasklín v koži – ragád, zápariek medzi prstami alebo šúpajúcej sa kože či veľmi zhrubnutého nechtu alebo nechtov.

Všetky tieto prejavy na koži a chodidle ako celku majú výrazný vplyv na zdravie nohy.

Kým u zdravého človeka môžu byť niektoré viac-menej estetickým problémom, u diabetika sú dôvodom na obavy.

Do zranení vnikne patogén a ten spôsobí závažné problémy, ktoré môžu v najhoršom viesť až k amputácií prsta či časti chodidla.

7. Krok: Sumarizácia a zhodnotenie výsledkov

Všetky výsledky zapisujeme a zakresľujeme do špeciálne pripraveného dotazníka alebo do karty klienta, odkiaľ je výsledok následne vytlačený a odovzdaný diabetológovi alebo inému lekárovi špecialistovi.

Ing. Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:36