Dreamstime
StoryEditor

Reuma nekriví len kĺby. Pre diabetikov je to ďalšia komplikácia

25.03.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Reuma patrí medzi najbolestivejšie ochorenia. Zhoršuje kvalitu života vo všetkých smeroch a pre diabetikov znamená ďalšiu komplikáciu.

Reumatoidná artritída, ľudovo povedané reuma, je chronické zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kĺby, ale aj iné orgány. Diagnostikované je približne u jedného percenta Slovákov. Chorobou, ktorá sa väčšinou prejaví medzi 30. až 40. rokom života, trpia častejšie ženy ako muži.

Odborníci predpokladajú, že spúšťačom môžu byť nielen infekcie, ale aj stres či hormóny. Dôležitú úlohu zohráva tiež dedičnosť a životný štýl. Včasná diagnostika a správne nastavenie liečby môžu vývoj ochorenia spomaliť, a preto je nevyhnutná otvorená komunikácia a spolupráca medzi pacientom a lekárom. Až 90 % pacientov s reumou potrebuje stálu liečbu.

Rozhodla sa s ťažkou chorobu zmieriť

Barbora Jelinek (37) žije s reumou už 22 rokov. Ochorenie jej diagnostikovali, keď mala 15 rokov. Po zdĺhavých mesiacoch, ktoré sprevádzali zdravotné ťažkosti, 40-stupňové horúčky a zlé krvné výsledky, jej lekárka z Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch stanovila diagnózu.

„Vtedy sa mi uľavilo. V tom čase som mala za sebou mnohé vyšetrenia, hospitalizácie, úplne rozvrátený organizmus a kvôli rôznym liekom v katastrofálnom stave pečeň,“ hovorí Barbora, ktorá je tvárou kampane Hovorme o RA (reumatoidnej artritíde).

Stála sa súčasťou jej života

Keď bola Barbora v remisii, bolo dobre. „Cítila som sa ako zdravá žena. V tom čase som sa vydala a otehotnela,“ hovorí. Narodili sa jej synovia Jonáš a Jerguš. Po narodení druhého syna sa jej stav veľmi zhoršil, preto bolo potrebné opätovne nasadiť liečbu.

Upravila si stravu, odsledovala, ktoré potraviny jej robia dobre a ktoré prinášajú problémy. Keď vládze, cvičí, prospieva jej pilates aj kardio cvičenie. Normálne fungovať dokáže aj vďaka biologickej liečbe. Barbora by bola rada, keby sa o reume dozvedelo čo najviac ľudí. „Chcem, aby si reumatici verili, aby si vážili svoju výnimočnosť, aby svoje kvality, ktoré v nich vy budovala reuma, vedeli využiť vo svoj prospech,“ dodáva.

Pacienti bojujú s rovnakými problémami

Najťažšie pre pacientov sú práve fyzické prejavy ochorenia. „Potvrdili sa nám vyše 30-ročné skúsenosti, ktoré máme v pacientskom združení, že najťažšie pre pacientov sú prejavy, ktoré ovplyvňujú hybnosť, nasleduje bolesť, náhle zmeny zdravotného stavu, ktorých výsledkom je, že si nevedia vopred naplánovať svoj program, obmedzenie aktivít s rodinou a priateľmi a obmedzenie pracovných možností,“ uviedla Janka Dobšovičová Černáková, predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku.

Základom úspechu je efektívna liečba

V liečbe reumy sa podľa závažnosti ochorenia používajú nesteroidné protizápalové lieky, glukokortikoidy či lieky modifikujúce chorobu. Najnovšou terapiou je biologická liečba a nové cielené syntetické DMARDs. „Liečba reumatoidnej artritídy sa posledné desaťročia dramaticky zmenila. Okrem rokmi overených liečiv majú pacienti k dispozícii najmodernejšiu biologickú liečbu, ktorá dokáže účinne potlačiť prejavy ochorenia a znížiť, až úplne odstrániť zápalovú aktivitu, spomaliť progresiu zhoršovania kĺbov a zlepšiť kvalitu života pacientov,“ vysvetľuje reumatológ doc. MUDr. Zdenko Killinger.

Moderná liečba dokáže podľa neho dostať chorobu u väčšiny pacientov pod kontrolu tak, že pacient môže viesť normálny kvalitný život bez výraznejších ťažkostí.

 

Cukrovka a reuma

Názor odborníka

doc. MUDr. Zdenko Killinger

Cukrovka je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, podobne ako reuma. Ak má pacient jedno aj druhé ochorenie, o to je rizikovejší. Reuma je aj silný rizikový faktor infarktu, hoci sa o tom nehovorí. O cukrovke ako o riziku hovorí každý lekár, no o zápalových reumatických ochoreniach sa to nevie. A to treba tiež zohľadňovať.

Keď indikujeme pacientovi liečbu, je to aj v jeho rizikovom profile. To nie je len o tom, že tento liek je dobrý na jeho chorobu. Je to aj o tom, či mu ho môžeme dať, aby mu nezhoršil aj iné ochorenia.

Práve u pacienta s cukrovkou sú rizikové lieky na báze kortikoidov, pretože tie zhoršujú metabolizmus glukózy a môžu zhoršiť priebeh cukrovky. Hodnoty glykémie sa pri liečbe kortikoidmi často zhoršujú. To musí lekár vedieť a citlivo tieto lieky dávkovať. Keď vieme, že pacient má cukrovku, sme pri liečbe opatrnejší pri vysokých dávkach kortikoidov.

Na jednej strane by sme mu potlačili zápal, na druhej však zhoršíme liečbu cukrovky. Potom je liečba oveľa ťažšia. Bežné antireumatiká niektorým pacientom nemôžeme dať, riziko zhoršenia stavu je potom vysoké, je to potom na úkor bolesti pacienta.

DESAŤ varovných faktov o reume

  • Nesúvisí s vekom!
  • Môže sa objaviť kedykoľvek, aj u mladších ľudí vrátane detí.
  • Spúšťačom býva nevyležané prechladnutie či infekt dýchacích i močových ciest.
  • Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje chronický zápal kĺbov.
  • Bez správneho pohybu vedie zápal k strate sily a mobility.
  • Jeden z najjednoznačnejších symptómov reumy je ranná stuhnutosť.
  • Reuma trikrát častejšie postihuje ženy medzi 20. a 50. rokom života.
  • Na Slovensku trpí reumatoidnou artritídou okolo 50-tisíc ľudí.
  • Vo svete je 350 miliónov reumatikov.
  • Život s reumou prináša aj emocionálne zmeny: depresie, stratu nádeje, myšlienky na smrť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 14:08