Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Mať primeranú hmotnosť a zdravo žiť. Dá sa to?

06.05.2021, 11:21
Autor:
(dia)(dia)
Obezite sa dá predísť, keď pre to niečo urobíme a nad svojím postojom k zdraviu sa zamyslíme. Prevenciou je zmena životosprávy.


Žiť a stravovať sa tak, aby sme nemali nadváhu. Príjem energie jedlom má byť nižší, ako je výdaj pohybom. Nehladovať, ale zdravo sa stravovať.

V prípade, že nadváhu už máme, urobiť základné kroky k tomu, aby sme schudli. Vyžaduje si to trpezlivosť a vedomosti nielen o stravovaní, ale aj o životnom štýle, ktorý s tým súvisí.


Do programu dňa zaradiť pravidelnú pohybovú aktivitu

Zanechať sedavý spôsob života a denne sa aspoň 30 minút venovať svojmu zdraviu pohybom. Rýchla chôdza, cvičenie alebo práca, pri ktorej sa nesedí, ale zamestnávame svaly.

Len tak sa nám podarí pomaly odbúravať zásoby tuku v tele, spaľovať glukózu vytvorenú z jedla a spomaliť jej vzostup. Veď cukrovka je aj o výške glykémií. Odmenou bude náš pocit spokojnosti, že sme začali pracovať na plnení predsavzatia, a to stojí za to. Správna motivácia je záruka každého redukčného programu.

Keď prestaneme fajčiť, zlepší sa naše dýchanie. Menej sa zadýchame pri chôdzi, športovaní alebo inej fyzickej aktivite. Budeme cítiť menej únavy a mať väčšiu chuť pokračovať v začatom programe zmeny životného štýlu. Keď sa naučíme zdravo sa stravovať, môže sa nám podariť chudnúť.


Dodržiavať pitný režim vhodnými tekutinami, bez vysokého obsahu sodíka, čím zbavíme telo prebytočnej vody potením, čo súvisí s výdajom energie pri fyzických aktivitách.

Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 18:56