Podľa veľkej izraelskej štúdie viac ako 21.000 dospelých pacientov s astmou má nedostatok vitamínu D. Astmatici majú o 25% vyššiu pravdepodobnosť zažiť akútne záchvaty a je potrebná častejšia návšteva lekára. Autori štúdie hovoria, že ich nálezy podporujú význam projekcie hladiny vitamínu D u pacientov s ťažkou astmou, a že doplnky by mohli byť vhodné pre tých, ktorí majú tohto vitamínu nedostatok.Flickr
StoryEditor

Liečba a komplikácie súvisiace s astmou stoja Slovensko stovky miliónov eur ročne

04.05.2021, 10:13
Autor:
(dia)(dia)
Astma patrí medzi najrozšírenejšie chronické ochorenia a aj na Slovensku každý rok pribúdajú noví pacienti, ktorým je diagnostikovaná.


Odborníci volajú po tom, aby sa teraz, keď sa pandemická situácia v súvislosti s koronavírusom zlepšuje, začala opäť väčšia pozornosť venovať aj tomuto, dnes dobre liečiteľnému, ochoreniu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má astmu celosvetovo viac ako 339 miliónov ľudí.

Stále totiž o ASTME panuje v povedomí verejnosti veľa mýtov

Astma je závažné ochorenie dýchacích ciest, no správnym životným štýlom a kvalitnými liekmi sa dajú jej prejavy tlmiť a dostať pod plnú kontrolu. To zabezpečí minimalizáciu negatívneho dopadu na kvalitu života astmatika a jeho blízkych osôb. 

Prof. MUDr. Miloš Jeseňák hovorí, že výskyt alergických ochorení a astmy naďalej narastá. "Na Slovensku trpia na nejakú formu alergie približne 3 z 10 Slovákov, astmu má 1 z 10. Výskyt astmy stúpa vo všetkých vekových kategóriách," vraví prof. Jaseňák.

Nemenej dôležité je podľa neho, že sa značne podceňuje správna liečba alergickej nádchy, ktorá je hlavným rizikovým faktorom rozvoja astmy v neskoršom živote. "Pri včasnej diagnostike a nasadení správnej liečby, a to vrátane alergénovej imunoterapie, vieme u podstatnej časti pacientov zastaviť alergický proces a zásadným spôsobom znížiť riziko rozvoja astmy,“ dodáva s tým, že okrem iného má dnes alergénová imunoterapia nezastupiteľné miesto aj pri liečbe astmatika,


Na Slovenku v ostatných 15 rokoch pribudli desiatky tisíc nových astmatikov

Problémom ale je, že nemáme presné dáta. Pritom odborníci odhadujú, že astma nás ročne stojí niekoľko stoviek miliónov eur. Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov sa preto rozhodla iniciovať prieskum, ktorý by pomohol zozbierať komplexné dáta o alergiách a astme.

"Chceme spolupracovať so zamestnávateľskými organizáciami aj s odbormi. Bude to mimoriadne prínosné nielen pre lekárov, ale aj pre samotných zamestnávateľov,“ vraví predseda asociácie Andrej Vilim a dodáva, že dáta sú totiž pre riešenie každého problému kľúčové.

Odborníci už jeden výskum súvisiaci s touto témou pred dvoma rokmi robili. Zameriaval sa vtedy na ekonomickú stránku.



Alergia a astma sú veľkým celoeurópskym problémom a podľa analytikov, ak sa nič nezmení, môžeme do roku 2030 očakávať ročný dopad týchto dvoch ochorení v rámci Európskej únie na úrovni 120 miliónov eur z pohľadu nákladov zdravotných poisťovní. Nepriame náklady sa môžu vyšplhať cez úroveň 1 až 1,2 miliardy eur ročne. Aj čísla za samotné Slovensko sú ohromujúce.

„Naša univerzitná analýza vychádzala z relatívne presných údajov vychádzajúcich z nákladov zdravotných poisťovní a sociálnej poisťovne. Predpokladáme, že za rok 2018 sa na alergie vynaložilo približne 25 miliónov eur na terapiu, lieky a diagnostiku, zatiaľ čo na astmu ešte o 20 miliónov eur viac," uviedol prof. PhDr. Róbert Babeľa. 

Nepriame náklady vrátane práceneschopnosti, invalidity a straty produktivity za obidve ochorenia podľa neho dosahujú na ročnej báze viac ako 700 miliónov eur.

"Analýza má, samozrejme, viacero limitácií, nakoľko nezbierame skoro žiadne relevantné dáta a tie, ktoré máme, nie sú stále úplne presné," dodáva.

Výsledky prof. Babeľa považujú za solídnu bázu, od ktorej sa vedia odvíjať ďalej, nakoľko vznikala za významnej pomoci Sociálnej poisťovne, ministerstva zdravotníctva, Všeobecnej zdravotnej poisťovne a zdravotnej poisťovne Dôvera, ako aj odborníkov na oblasť alergie a astmy, bez ktorých žiadna takáto analýza nemá význam.

Svetový deň astmy


Prvý májový utorok je preto každoročne Svetovým dňom astmy. Organizuje ho Globálna iniciatíva pre astmu (GINA) s podporou WHO. Tento rok však GINA Svetový deň vyhlásila výnimočne v stredu 5. mája a tento raz je témou „Odhaľovanie mylných predstáv o astme.“

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 14:20