Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

PÄŤ krokov, ako si vyčistiť hlavu

18.04.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Podľa odborníkov začíname strácať schopnosť oddychovať. Výsledkom je, že sme unavení, nepozorní a zabúdame. Ako si najlepšie vyčistiť hlavu?

Mozog preťažujeme množstvom informácií, ktoré sa na nás počas dňa valia z každej strany. Psychika pracuje na plné obrátky a náš mozog už vôbec nedokáže vypnúť. To vedie k problémom so spánkom, nevieme sa sústrediť a zabúdame, bývame podráždení. Ponúkame šesť krokov, ako to zmeniť.

1. KROK
Fyzická aktivita

Ľudia, ktorí cvičia pravidelne, majú lepšiu náladu, sú odolnejší proti stresu aj proti chorobám, ktoré vznikajú stresovým zaťažením. Počas cvičenia sa človek sústredí na iné problémy, vďaka čomu aspoň na chvíľu vypne hlavu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča športovať aspoň 150 minút týždenne, čo je 30 minút denne počas piatich dní.


Primeraná pravidelná fyzická aktivita navyše pomôže znížiť riziko srdcovocievnych ochorení a mŕtvice a tiež obezity. Ako príklad takýchto aktivít možno uviesť prechádzky či rezkejšiu chôdzu, bicyklovanie, plávanie, ale aj prácu v záhrade, tanec a pod.

2. KROK
Meditácia

Keď meditujeme, prerušíme tok myšlienok, ktoré bombardujú našu myseľ každú sekundu. Tréning meditácie umožní sústrediť sa na seba, na prítomný okamih. Meditácia pomáha odstrániť stres, stavy úzkosti, zvládať bolesť, zlepšuje pozornosť, zvyšuje sebapoznanie.


Mnohí ľudia počas nej pociťujú výrazné spomalenie toku myšlienok, ako aj to, že pomocou ovládania dychu a pri zavretých očiach dokážu samých seba lepšie vnímať. Tento fenomén si absolútne získal mnoho ľudí, ktorí pracujú v gigantických spoločnostiach ako Apple, Nike či Google. Pomáha aj desať minút denne.

3. KROK
Relax

Pre dokonalý oddych toho človek nepotrebuje veľa. Stačí si vypnúť mobil aspoň na hodinu denne. Postiť si hudbu, zapáliť si vonnú sviečku alebo aromalampu. Vôňa levandule, mandarínky, ružového dreva či majoránu navodia pokojnú myseľ. Siahnuť po knihe alebo si vyfarbiť maľovanky. Dôležité je, aby sa uvoľnili myšlienky. Aj keď si to mnohí zaneprázdnení nedokážu predstaviť, pomáha aj úplné nič nerobenie.

4. KROK
Dobrý spánok

Stres, psychická nepohoda môžu spôsobiť ťažkosti so spánkom. Pritom spánok patrí medzi základné činnosti. Počas neho telo regeneruje, posilňuje sa obranyschopnosť organizmu, zlepšuje sa celkové fyzické i psychické zdravie človeka.

Čo pomôže zlepšiť spánok? Vytvorte si rutinu predtým, ako sa uložíte do postele: naučte sa chodiť spávať v rovnaký čas, vyhýbajte sa nadmernej záťaži, doprajte si pred spaním horúci kúpeľ, vyhnite sa alkoholu, káve, čiernemu i zelenému čaju v popoludňajších alebo podvečerných hodinách.

5. KROK
Navštívte odborníka

V prípade, že vás valcujú problémy, stres, trápi depresia, chronická nespavosť, vykazujete prvky vyhorenia, je vhodné navštíviť odborníka – psychológa alebo psychiatria. Nebojte sa ho požiadať o pomoc.


Názor odborníka
Psychiatrička Silvia Žofčáková
Ako si vyčistiť myseľ
O psychohygiene sa hovorí málo. Bez nej si nemožno dlhodobo udržať vnútornú pohodu a celkové zdravie. Každý deň sa stretávame s množstvom povinností a problémov.

Je logické a vlastne i úplne prirodzené a nevyhnutné nájsť si činnosť, ktorá nám robí radosť, zbaví nás negatívnych pocitov a prinavráti duševnú rovnováhu. Univerzálny návod neexistuje: líšime sa povahou, sociálnym prostredím, v ktorom žijeme, problémami, ktoré riešime. Niekomu pomáha šport, výdatný spánok, aromaterapia, joga, meditácia. Kľúčom k úspechu je nájsť svoj odbúravač stresu.

Samozrejme, dôležitá je aj zdravá životospráva; veď nie nadarmo sa hovorí aj o „jedle pre dušu“.


Jedlo by malo obsahovať dostatok vitamínov a stopových prvkov. Žiaľ, mnohí z nás na to pri skladbe jedálnička neberú ohľad, čo negatívne ovplyvňuje zdravotný stav. Cennými pre mozog a nervovú sústavu sú napríklad omega 3-mastné kyseliny, vitamín B12, kyselina listová, vitamín E.

Uľahčiť si stráženie príjmu týchto látok si možno aj užívaním výživových doplnkov, ktoré sú v lekárni bežne dostupné. Mnohé štúdie potvrdzujú pozitívne účinky výťažkov z Ginkgo biloba. Okrem toho, že spomaľuje vekom podmienené zmeny v mozgu, zlepšuje aj mentálne zdravie, je silným antioxidantom a pôsobí proti voľným radikálom.

Článok bol uverejnený v časopise Rytmus života Rodinné zdravie 1/2021

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 17:44