Pixabay
StoryEditor

Vitamín D – bojovník s infekciami

14.03.2021, 11:00
Autor:
(dia)(dia)
Déčko je známym budovateľom pevných kostí, pomáha pri osteoporóze, ale je účinný aj pri prevencii infekčných ochorení, akými sú chrípka či COVID-19.

Nedostatkom vitamínu D trpí takmer polovica Slovákov. Déčko pritom zohráva dôležitú úlohu nielen v boji s osteoporózou, ale aj s novým ochorením COVID-19. Viaceré štúdie naznačujú, že vitamín D znižuje riziko vzniku respiračných ochorení.

Cukrovka, vysoký tlak, ochorenie obličiek...

Situácia v dôsledku šíriaceho sa ochorenia COVID-19 ovplyvnila poskytovanie zdravotnej starostlivosti na celom svete. „Lekár musí v týchto dňoch vyvažovať možné riziko, že pacienta vystaví nákaze, na strane druhej tiež riziko, že pacientovi nezabezpečí adekvátnu zdravotnú starostlivosť v súvislosti s jeho chronickým ochorením,“ hovorí doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD., MPH, lekár V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava a člen výboru Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Pacienti s osteoporózou často trpia aj inými pridruženými ochoreniami ako cukrovka, vysoký krvný tlak, chronické ochorenie obličiek. Sú preto vysokorizikovou skupinou v súvislosti s možnou nákazou ochorením COVID-19 a s tým súvisiacimi komplikáciami.


„Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v regulácii imunitnej odpovede pri infekcii vírusom SARS-CoV-2. Aktuálne už máme práce o tom, že hladina vitamínu D koreluje s chorobnosťou, hospitalizáciami a aj úmrtnosťou na COVID-19. Preto adekvátny príjem vitamínu D dostáva v súčasnosti ešte ďalší rozmer,“ zdôrazňuje docent Jackuliak.

Vitamín D treba dopĺňať denne!

Liečba, ktorú pacient s osteoporózou potrebuje, sa vo veľkej miere podáva práve v ambulancii lekára. „Dočasné oddialenie liečby v dôsledku aktuálnej situácie spôsobenej koronavírusom nemá zásadný vplyv na zdravie kostí. Pacient by však nemal zostať bez liečby dlhodobo,“ upozorňuje odborník.


Dnes je podľa Jackuliaka viac ako inokedy dôležité udržať si pevné zdravie a zostať bez zlomenín. Tu vidí potenciál práve v prísune vitamínu D. „Pravidelné dopĺňanie vitamínu D na dennej báze je efektívnou formou prevencie respiračných ochorení a tiež dôležitou súčasťou liečby osteoporózy,“ dodáva.

Zlomeniny častejšie než rakovina

Výskyt zlomením u žien, ktoré osteoporóza postihuje vo väčšej miere ako mužov, je podstatne častejší ako výskyt rakoviny prsníka, cievnej mozgovej príhody či infarktu. „V dôsledku poklesu vitamínu D v tele narastá riziko osteoporotickej zlomeniny až o 27 percent,“ vysvetľuje prof. MUDr. Juraj Payer, prednosta V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava a prezident Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Prevencia už od detstva

Prevencia osteoporózy sa pritom začína už v detstve. „Pre správny vývoj kostí je potrebné zabezpečiť dostatočný prísun viacerých vitamínov a minerálov u detí. Tými najdôležitejšími sú vápnik, fosfor a vitamín D,“ vysvetľuje prof. MUDr. Ľudmila Podracká, prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH Bratislava a zakladateľka Detského osteologického centra.

Do objavenia vitamínu D sprevádzal pediatriu celé storočia masívny výskyt rachitídy (krivice) u detí, ktorá ide ruka v ruke s osteopéniou. „Po odštartovaní plošnej profylaxie vitamínom D u dojčiat a batoliat sa mnohé zmenilo. Aj dnes je však mimoriadne dôležité monitorovať koncentráciu tohto vitamínu v krvi u detí a hypovitaminózu adekvátne liečiť,“ hovorí prof. Podracká. Ohrozené nedostatkom vitamínu D sú podľa nej predovšetkým predčasne narodené deti, dojčené deti, ktorých matka trpí ťažkým deficitom tohto vitamínu, či obézne deti...



Vysoké náklady na liečbu


Slovensko vynaložilo na liečbu osteoporózy v uplynulom roku viac ako 193 miliónov eur. „Napriek veľmi dobrej dostupnosti diagnostických metód, modernej liečby s adekvátnou úhradou zdravotných poisťovní a aktuálnosti terapeutických odporúčaní na Slovensku je pre nás stále veľkou výzvou prevencia,“ hovorí prof. Juraj Payer. Náklady na liečbu osteoporotických zlomenín v krajinách Európskej únie majú totiž stúpajúcu tendenciu. Kým v roku 2010 boli priemerné priame náklady na obyvateľa takmer 83 eur, v roku 2019 to bolo už 109 eur. V dôsledku starnutia populácie preto možno očakávať, že budeme v tomto trende pokračovať aj v ďalších rokoch.



Svetový deň osteoporózy


Tradícia Svetového dňa osteoporózy vznikla v roku 1997, keď ho prvýkrát vyhlásila Medzinárodná nadácia osteoporózy (International osteoporosis foundation). Odvtedy si tento deň každoročne pripomíname 20. októbra. Cieľom iniciatívy je upozorniť celosvetovú verejnosť na dôležitosť prevencie, diagnostiky a liečenia osteoporózy a iných metabolických ochorení kostí. Svetový deň osteoporózy si pripomínajú v 90 krajinách celého sveta vrátane Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 07:36