pinterest.com
StoryEditor

Keď sa hlava krúti. Závraty sa dajú liečiť

01.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Závraty a porucha stability patria po bolestiach hlavy medzi najčastejšie sťažnosti v ambulanciách obvodných lekárov. Čo tieto problémy zapríčiňuje a aké sú možnosti liečby?

Udržiavanie rovnováhy je komplexný dej, ktorý si zväčša neuvedomujeme. Vyžaduje si dokonalú súhru viacerých orgánových systémov, a to najmä zraku, dotykových receptorov vo svaloch a v kĺboch, spracovanie v centrálnej nervovej sústave s následným zabezpečením adekvátnej odpovede tela na zmenu polohy.

Silný závrat býva pre pacienta veľmi nepríjemným zážitkom

Ľahkému a krátkotrvajúcemu závratu mnohí ľudia nepripisujú väčší význam. „Avšak silný závrat býva pre pacienta veľmi nepríjemným zážitkom, postihnutý doslova stráca pôdu pod nohami, hýbe sa mu svet, stráca orientáciu, nevie, kde je hore a kde dole, vracia a je odkázaný na pomoc druhej osoby,“ hovorí špecialistka na poruchy rovnováhy MUDr. Iveta Csekesová, primárka Centra pre poruchy rovnováhy v Nemocnici AGEL Komárno.

To, že je závrat mimoriadne nepríjemný, hovoria aj samotní pacienti. „Každá zmena polohy tela mala za následok krútenie hlavy. Keď som sa predklonil, opäť sa mi zatočila hlava a padol som dopredu,“ hovorí o svojich pocitoch pacient Zsolt Mánya.

Keď sa uklonil do boku, takisto to viedlo k závratom s následným pádom. „Postupom času sa to zhoršilo, hlava sa mi točila rýchlejšie, ak som sa pozrel do strany alebo dole, viedlo to tiež k strate rovnováhy,“ hovorí. Keďže si uvedomoval, že tento zdravotný problém musí riešiť, jeho kroky viedli do Centra pre poruchy rovnováhy.

Závraty sa dajú liečiť, pomáhajú aj režimové opatrenia


Závraty podľa primárky Csekesovej môžu prichádzať spontánne alebo môžu byť provokované činnosťou. Môžu trvať niekoľko sekúnd, ale aj týždňov. Môžu byť sprevádzané bolesťou hlavy, poruchou sluchu, ale aj vážnymi neurologickými príznakmi, ako sú porucha reči, dvojité videnie či ochrnutie polovice tela.


„V prípade vyhľadania lekárskej pomoci ošetrujúci lekár pacienta vyšetrí a odporučí jeho liečbu, pacienta v závažnom stave hospitalizujeme,“ dodala primárka s tým, že v liečbe závratov využívajú niekoľko terapeutických modalít.

„Napríklad diétne opatrenia zahŕňajú zákaz fajčenia, reštrikciu príjmu soli a kofeínu, spúšťačmi závratov môžu byť však aj uvoľňovače histamínu ako čokoláda, červené víno, niektoré syry či orechy,“ vysvetľuje.

Ďalej sú to režimové opatrenia ako pravidelný spánok a dostatok aeróbneho pohybu, tie pomáhajú znižovať stres, ktorý sa často podieľa na zhoršenom stave pacienta.

„V medikamentóznej liečbe používame rôzne skupiny liečiv. Adekvátna liečba sa predpisuje po vyšetrení a stanovení diagnózy individuálne, mnohokrát sa užíva dlhodobo,“ vysvetľuje primárka Csekesová, ktorá na záver odkazuje všetkým, ktorí pociťujú takéto zdravotné problémy: „Vertigo je len príznak a závraty vieme liečiť.“

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 09:10