vakcína, očkovanieTASR
StoryEditor

Sú vakcíny na COVID-19 bezpečné a účinné pre ľudí s cukrovkou?

07.02.2021, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Vakcíny sú bezpečné, účinné a dôležité pre ľudí s cukrovkou, tvrdí štúdia, ktorej sa zúčastnili aj diabetici.

„Najdôležitejšie je, aby ľudia s cukrovkou boli očkovaní hneď, ako im budú vakcíny k dispozícii,“ hovorí Robert Gabbay, šéf Americkej asociácie pre cukrovku (ADA) v Arlingtone vo Virgínii.  

Diabetici majú podľa neho vyššie riziko vzniku komplikácií pri COVID-19, a preto je o to dôležitejšie, aby boli proti tejto chorobe očkovaní čo najskôr.

 „Je úplne zrejmé, že ľudia s cukrovkou sú na tom s výsledkami liečby na COVID oveľa horšie ako ľudia bez cukrovky,“ hovorí Gabbay. Na začiatku pandémie  štúdia Centra pre kontrolu chorôb (CDC) zistila, že zhruba polovica ľudí, ktorí zomreli na COVID-19 do 65 rokov, mala cukrovku.

 

Vakcíny nie sú rizikom pre diabetikov

 Údaje zo štúdie tiež nenaznačujú, že vakcíny na COVID-19 predstavujú osobitné riziko pre ľudí s cukrovkou. „Nie je tiež dôvod myslieť si, že by existovali interakcie s inzulínom alebo inými liekmi, ktoré by ľudia s cukrovkou mohli užívať,“ dodáva.

Štúdia doktora Justina Gregoryho z decembra 2020 s názvom Diabetes Care zistila, že u ľudí s cukrovkou 1. alebo 2. typu je vyššie pravdepodobnosť hospitalizácie alebo závažného ochorenia COVID-19, ako u ľudí bez cukrovky. Gregory, ktorý pracuje v detskej nemocnici  Vanderbilt, je tiež diabetik.

Podobné údaje preukázali aj ďalšie dve anglické štúdie

Publikované boli v októbri minulého roku v odbornom časopise The Lancet Diabetes & Endocrinology. Uvádzajú, že u diabetikov (typ 1 aj 2) bola dva až trikrát vyššia pravdepodobnosť, že zomrú na COVID-19 než ľudia bez diabetu. A štúdia z decembra 2020 publikovaná tiež v tom istom časopise zistila, že u ľudí s typom 1 alebo 2 je pravdepodobnejšie, že zomrú alebo budú liečení na jednotke intenzívnej starostlivosti pre COVID-19.

 

Testy sa robili na dvoch vakcínach

Americkí vedci robili testy s dvomi vakcínami od Pfizer-BioNTech a od Moderny (táto zatiaľ v Európe a na Slovensku nie je dostupná). Do oboch štúdií boli zapojení aj ľudia s cukrovkou.

Účinnosť na viac ako 90 percent potvrdili obe tieto vakcíny. Vyžadujú si však dve dávky, pri vakcíne  od Pfizer-BioNTech by druhá mala nasledovať do 21 dní, pri vakcíne od Moderny do 28 dní.  

„Vakcíny boli dobre tolerované, vysoko účinné a vyvolali imunitnú odpoveď u ľudí s chorobnými stavmi, ako je cukrovka,“ hovorí C. Buddy Creech, riaditeľ Výskumného programu vakcín Vanderbilt v Nashville.

Okrem ľudí s cukrovkou boli do testovania zahrnutí aj obézni či s vysokým krvným tlakom. „Chceli sme sa uistiť, že sme do štúdie zahrnuli aj niekoľko jednotlivcov so zdravotnými problémami, u ktorých je predpoklad, že by priebeh ochorenia na Covid 19 bol závažnejší,“ dodáva Creech.

  

Aké vedľajšie účinky očkovacej látky by mali venovať pozornosť ľudia s cukrovkou?

Všeobecne sú najbežnejšími vedľajšími účinkami oboch vakcín bolesť, opuch a začervenanie v mieste vpichu. Medzi ďalšie časté vedľajšie účinky patrí zimnica, únava a bolesti hlavy. Väčšina z týchto vedľajších účinkov bola mierna, ale u niektorých ľudí sa vyskytli závažnejšie reakcie, ktoré zasahovali do každodenných činností.

 Gabbay tvrdí, že vedľajšie účinky vakcín COVID-19 sú podobné ako u vakcín proti chrípke.

zdroj: www.everydayhealth.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:19