Shutterstock
StoryEditor

Úprimne, ako často sa staráte o svoje nohy?

08.01.2021, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Takúto otázku dáva edukátorka Eva Košútová na edukáciách programu DôveraPomáha diabetikom. A časté odpovede? „Až tak detailne svoje nohy neriešim.“

Eva Košútová je zdravotná sestra s dlhoročnými skúsenosťami z diabetologickej ambulancie a medicinálnej pedikúry v Zlatých Moravciach. Diabetikov v programe DôveraPomáha diabetikom i v telefonickej poradni Dialinka sa snaží vzdelávať, aby vedeli predchádzať komplikáciám diabetu. A ak už nastanú, aby boli dostatočne informovaní a poučení, čo treba robiť.

Prečo sú práve nohy u diabetikov také ohrozené?

Čím dlhšie cukrovkou pacient trpí, tým aj poranenia a zranenia na nohách predstavujú vyššie riziko. Najmä za predpokladu, že choroba nie je dobre kompenzovaná. Diabetická noha sa u pacientov nerozvinie zo dňa na deň. Priveľa cukru v krvi poškodzuje nervové zakončenia. Sú menej vodivé a citlivé. Noha často stráca citlivosť na bolesť, chlad a teplo.

Diabetik sa ľahšie popáli horúcou vodou, pretože necíti, že je príliš horúca. Necíti často ani poranenie, či to, že nosí príliš tesnú obuv, ktorá mu robí otlak. Ďalším faktorom je postihnutie cievneho systému na dolných končatinách. Následne sa upchávajú cievy, vzniká diabetická gangréna a rany sa hoja len ťažko.

Ako sa ešte tieto komplikácie prejavia na nohách?


Chorobné zmeny môžu postihovať kožu, cievy, nervy a ďalšie tkanivá, cirkulácia krvi nefunguje, ako má a znižuje sa tvorba mazových a potných žliaz. Nohy sa tým pádom tak nepotia, koža je suchá, stenčená, a preto na nej rýchlo vznikajú drobné ranky, odreniny, otlaky.

Typický je však aj iný prejav, ktorý vedie k deformitám nôh, k vredom a amputáciám. Diabetici majú často problémy s hyperkeratózou – zatvrdnutou kožou v mieste zvýšeného tlaku. Koža praská a vzniknuté trhliny – ragády – sú vstupnou bránou infekcie. Je preto veľmi dôležité odstraňovať zhrubnutú kožu na nohách. Doma najlepšie keramickou rašpľou a nasucho.

Často odporúčam aj mastné zábaly nôh. Nezabúdajme, že imunitný systém diabetikov je porušený, infekcia sa môže rýchlo rozšíriť, zhoršiť. Pri poraneniach ošetríme aj drobnú ranku dezinfekčným prostriedkom a prelepíme ju leukoplastom. Keď sa rana nehojí, miesto opuchne alebo koža zmení farbu, vyhľadáme lekára.

Ako im možno predísť?


Snažiť sa mať dobrú metabolickú kompenzáciu, dostatok pohybu, pravidelnú kontrolu a hygienu nôh. Diabetici by nemali fajčiť. Každú zmenu na nohách by mali konzultovať s diabetológom. Ako edukátorka vysvetľujem pacientom, ako by sa mali starať o nohy a zároveň aj viete, aká je realita...


Nespomenula som napríklad, že zabúdajú na miesto medzi prstami a na suché a popraskané päty. Medziprstový priestor sa pri sprchovaní namočí a pacienti si ho dôkladne uterákom nevysušia. Je to chyba, lebo vlhkosť uľahčuje vznik plesní. A často sa zabúda aj na krémovanie. Keď sa pýtam diabetikov, či si nohy krémujú, častou odpoveďou je, že krémy doma majú. Avšak nestačí ich mať v nočnom stolíku. Zabúdajú si ich denne aplikovať. Krémovanie možno využiť na bodovú masáž chodidiel, čo napomáha ich prekrveniu. Do medziprstového priestoru však masť nepatrí.

Ako je to s pedikúrou?


Zle zastrihnuté nechty, zarastajúca mokvajúca koža okolo nechtov, domáce recepty na odstraňovanie bradavíc a kurích ôk – i tieto miniproblémy vedia naštartovať mesiace sa nehojace rany na nohách. Treba využívať suchú prístrojovú pedikúru, pri ošetrení treba pedikérovi pripomenúť, že ste diabetik.

Odborník pracuje nasucho prístrojom a diamantovými brúskami, všíma si opuchy, vybočené palce, samozrejme, aj farbu kože a jej teplotu, vie poradiť a usmerniť.

Suchá pedikúra sa končí masážou, pri ktorej vtiera krém do pokožky a tým stimuluje nervové zakončenia. Pre menšiu hybnosť kĺbov a problémy s očami si diabetici často na nohy nevidia, nedočiahnu, a tak keď si pedikúru robia sami, môžu si viac uškodiť ako polepšiť. Riešením pri kontrole chodidla je zrkadielko alebo pomoc niekoho z rodiny.

Je postup týchto komplikácií rýchly?


Áno. Ak na nohe vznikla rana a nehojí sa, je nevyhnutné vyhľadať lekára. Tu platí, že defekt na nohe sa rozvinie rýchlo, ale hojí sa dlho.

Pohyb znižuje glykémiu, pomáha prekrveniu nôh. Ak sa pacientom hýbať nechce, ako ich motivujete?
Odporúčam nedávať si sľuby od zajtra, od Nového roka. Začať treba hneď teraz a stanoviť si denný cieľ. Ten je najväčším záväzkom. Pomáha, ak si cieľ zapíšu na viditeľné miesto a potom odškrtávajú jeho plnenie. Často počúvam „hýbem sa každý deň“, no v skutočnosti sú to len tri nákupy do týždňa. Cvičiť sa dá doma. Vynikajúce sú i denné niekoľkominútové cvičenia na nohy.


Rozcvičte svoje nohy s aplikáciou BodyFix.io
Najlepšie, čo môžete pre svoje nohy urobiť, je ich pravidelné precvičovanie. Aplikácia BodyFix.io prináša pre diabetikov jednoduché videocviky, ktoré zostavili fyzioterapeuti. Len poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera majú teraz prístup do aplikácie – cvičenia pre diabetikov zdarma. Mesačne tak ušetria 3,99 eura. Viac informácií, ako si nainštalovať aplikáciu na bezplatné používanie, nájdete na dovera.sk, alebo získate na Dialinke 0850 850 888, voľba 2.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 02:53