Tehotné ženy by mali dôkladne dodržiavať všetky odporúčania určené pre celú verejnosť, aby úplne minimalizovali riziko infekcie: Pravidelne si umývať ruky mydlom či dezinfikovať Vyhýbať sa chorým alebo osobám v karanténe, ideálne zostať doma a nevychádzať V prípade prejavov príznakov ihneď (zvýšená teplota, kašeľ) telefonicky kontaktovať svojho lekára Ak sa preukáže diagnóza COVID-19 u tehotnej ženy, odporúča sa v prípade domácej izolácie: Neopúšťať domov, nevolať si návštevy Vetrať miestnosti Ak je to možné, oddeliť predmety domácej potreby (uteráky, riad,...) od ostatných členov rodiny K nákupom využívať donáškovú službu alebo svojich blízkych, ktorí nákupy ponechajú pred dverami Kontaktovať svojho lekára a zaistiť si k pôrodu zdravotnícke zariadenie s dostupnou neonatologickou jednotkou, kde bude novorodenec sledovaný Ak je potrebné zo zdravotných dôvodov navštíviť zdravotnícke zariadenie, mala by tehotná využiť súkromnú dopravu, využiť všetky odporúčané ochranné pomôcky a všetok ošetrujúci personál upozorniť na svoje tehotenstvoPixabay
StoryEditor

Zlá hygiena rúk môže spôsobiť ochorenia tráviaceho traktu i kože

23.10.2020, 08:00
Autor:
TASRTASR
Na hygienu rúk treba pamätať aj pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom, po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom.

Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenie tráviaceho traktu, kože a slizníc, respiračné infekcie či infekcie rán. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto apeluje na správne umývanie či dezinfekciu rúk, a to po každom návrate domov alebo do práce z vonkajšieho prostredia.

Umývanie rúk aj pri návšteve lekára

Umývanie rúk je podľa hygienikov najdôležitejšie pred a po návšteve nemocnice alebo lekára, po ceste v prostriedkoch verejnej dopravy, pred, počas a po príprave jedla, pred konzumáciou jedla a po každom použití toalety. N

a hygienu rúk treba pamätať aj pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom, po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom. Rovnako aj po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní.

"Pri kašli a kýchaní si ústa nezakrývame dlaňou, ale použijeme vreckovku, ktorú ihneď po použití zahodíme do koša, prípadne rukáv oblečenia," radí úrad hlavného hygienika.

Len opláchnutie pod tečúcou vodou nestačínedost

Na umývanie rúk netreba zabúdať, ak je človek alebo niektorý člen z jeho domácnosti chorý, či pri pocite nečistých rúk a ak sú viditeľne špinavé.

"Opláchnutie rúk pod prúdom tečúcej vody na dôkladné umytie nestačí. Potrebné je použiť mydlo a 'mydlenie' v teplej vode by malo podľa odborníkov trvať minimálne 40 až 60 sekúnd. Dôležité je pri mechanickom čistení rúk nevynechať žiadnu časť - dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami," odporúča úrad.

Po umytí je podľa hygienikov najlepšie použiť jednorazovú utierku, za pomoci ktorej sa zároveň zastaví tok vody, vďaka čomu sa človek priamo nedotkne vodovodného kohútika.

Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, ľudia by mali použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze, najmenej 60-percentný.

Vďaka správnej hygiene rúk chránia ľudia podľa úradu nielen seba, ale i druhých.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 17:24