Ak zlyháva srdce, hromadí sa v organizme tekutina, ktorá môže spôsobovať opuchy nôh a chodidiel. Niekedy sa tekutina hromadí aj v brušnej oblasti. Príznakom zadržiavania vody v tele môže byť aj náhly nárast hmotnosti. Keď zistíte, že sa vaše nohy nafúkli natoľko, že vám sú tesné topánky, že vaše členky, zápästia či prsty sú výrazne opuchnuté, alebo objavíte silné známky otlačenia od ponožiek, môžete sa potýkať s problémom zadržiavania tekutín. Edém, ako sa opuchom a nadmernému hromadeniu tekutiny v bunkách tiež hovorí, môže byť známkou srdcového zlyhania a ďalších foriem kardiovaskulárnych ochorení. Edém zvyčajne začína práve v oblasti nôh, na členkoch, prstoch, rúk a chodidlách, teda častiach tela, ktoré sú najviac vzdialené od srdca, kde je krvný obeh chudobnejší. Pri nevysvetliteľnom opuchu preto neváhajte s návštevou lekára.Pixabay
StoryEditor

Chodidlá v pohotovosti. Aj malá ranka môže znamenať veľký problém: Ako pomôže podológ (2. časť)

23.09.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak na podológiu – odbornú pedikúru, príde klient s prasklinou (ragádou), ošetríme ju, zahladíme a prekryjeme okluzívnym zábalom s vhodným krémom, ktorý aplikujeme priamo do praskliny. Nesmie však ísť o otvorenú ranu, ale len o prasknutie povrchovej zhrubnutej kože.



Zábal nechávame na chodidle 2 – 3 dni, podľa aktuálneho stavu. Klient si nohu neumýva, ale pravidelne čistí a vytiera jednorazovými utierkami.


Pacient so zábalom sa po uplynutí času, odporučeného odborným pedikérom – podológom, dostaví na kontrolné ošetrenie. Zábal snímeme. Ak je nutné, okolie praskliny – ragády, opätovne dohladíme a opäť aplikujeme okluzívny zábal. Toto opakujeme, kým sa stav chodidla zlepší natoľko, že nie je nutné ďalej intervenovať. Stav pokožky sa zvyčajne zlepší po dvoch zábaloch.

Čo v prípade otvorenej rany?


Ak je prasklina – ragáda, otvorená, prekrytie podologickou oklúziou nie je možné. Hrozilo by, že prípadné zhoršovanie stavu rany by nebolo viditeľné. Preto musí klient ranu dvakrát denne dezinfikovať alkoholovým prípravkom alebo Betadine roztokom a nohu nezaťažovať.

Ranu prekrývame, aby sa do nej nedostala špina a cudzorodé mikróby.


Ranu prekrývame, aby sa do nej nedostala špina a cudzorodé mikróby, ktoré by ju mohli infikovať. Ide o bežné obväzové materiály, gázové štvorce (najodporúčanejšie sú sterilné) a leukoplast. Táto forma krytia sa musí meniť každých 12 hodín. Ak sa rana nelepší do troch dní, je nutné navštíviť spádového chirurga. Rany a odreniny ošetrujeme rovnako ako ragády prasknuté do krvi.

Pozor na repík a soľné roztoky!


Základ je, že nohy s ranami nikdy nemáčame v repíku. Ten ranu zatvára na povrchu, ale vnútri nemusí byť zhojená. Hrozí zhoršenie na chronickú ranu.
Taktiež nemáčajte nohy v soľných roztokoch. Pokožku vysúšajú a môžu spôsobiť dodatočné mikrozranenia. Nohy umývajte prúdom čistej vody bez použitia mydla, ktoré vysušuje a ďalej narúša obranyschopnosť pokožky nôh – chodidiel.

Ako vhodná prevencia pred prasklinami a drobnými poraneniami:


• je pravidelná odborne urobená pedikúra
• nosenie dostatočne priestranných topánok
• nosenie ponožiek z priedušných, podľa možností prírodných materiálov
• pravidelná kontrola chodidiel a kontrola topánok zvnútra – či v nich nie je predmet, ktorý by nohe mohol uškodiť
• pravidelné krémovanie chodidiel a predkolenia.

Dajte si poradiť od podológa


Vhodné prípravky na ošetrenie nôh si dajte poradiť od podológa alebo od odborného pedikéra. Najlepšie vie zhodnotiť stav vašej pokožky. Hoci lekárnik prípravky pozná, nevie však zhodnotiť stav pokožky.
Prípravok naozaj kúpte poctivo, pravidelne na dennej báze ho aj používajte. Krém na poličke nepomôže, nech je najkvalitnejší. U diabetikov sa oproti zdravým ľuďom liečenie rany predlžuje až sedemnásobne.

Odporúčania odborníkov:


• Je nesmierne dôležité, aby si diabetici kontrolovali pravidelne – denne, chodidlá.
• Ak zbadajú na ich povrchu ranku, hneď musia jej liečeniu venovať zvýšenú pozornosť.
• Spočiatku je dezinfekcia s obsahom alkoholu dostačujúca, ale vždy je nutné nohe – chodidlu, dať čas na zhojenie. Teda na nohu nešliapať.
• Ak sa stav rany nelepší, je nutné už na štvrtý deň navštíviť chirurgickú ambulanciu, kde lekár bude ranu liečiť postupmi, ktoré sú nutné pri danom stave rany.
• Základom je pravidelné odstraňovanie prebytočnej rohoviny.
• Ak je noha napadnutá patogénom, netreba to podceňovať. Nepodceňujte ani zdanlivo nezávažné zaparenie.

Už neraz sme v podologickej praxi videli prípady, že sa z neliečeného zaparenia do mesiaca vyvinul diabetický vred, ktorý následne viedol aj k amputácii prsta.

Ing. Milada Nádašiová – prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 20:25